دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

دیابتی‌‌ها و روش‌های پیشگیری از بارداری


دیابتی‌‌ها و روش‌های پیشگیری از بارداری

برخی از خوانندگان عزیزی که مطالب صفحه دیابت «سلامت» را دنبال می‌کنند، سوال مهمی عنوان کرده‌اند که تا به حال به آن نپرداخته بودیم. پرسش این دوستان که سعی می‌کنم در این یادداشت …

برخی از خوانندگان عزیزی که مطالب صفحه دیابت «سلامت» را دنبال می‌کنند، سوال مهمی عنوان کرده‌اند که تا به حال به آن نپرداخته بودیم. پرسش این دوستان که سعی می‌کنم در این یادداشت به آن پاسخ دهم، این است که: «آیا کسی که دیابت دارد می‌تواند از هر روش پیشگیری از بارداری که دلش خواست، استفاده کند؟» ...

در پاسخ به این پرسش باید بگویم که اگر یکی از زوجین مبتلابه دیابت باشد – به تشخیص پزشک متخصص، مبتلا به دیابت و تحت درمان باشد- طرف مقابل می‌تواند از روش‌های مربوط به خودش (زنانه یا مردانه) استفاده کند و در واقع مسوولیت تنظیم خانواده را عهده‌دار شود؛ مثلا اگر خانمی به بیماری قند پیشرفته مبتلا باشد، همسرش می‌تواند از کاندوم استفاده کند. در صورتی که خانم‌های مبتلا به دیابت بخواهند در تنظیم خانواده مشارکت داشته باشند، باید نکاتی را در مورد روش‌های خاص بدانند.

نکته اول) مصرف قرص‌های ترکیبی (LD و تری‌فازیک) برای بیمار دیابتی که علاوه بر دیابت به عوارض آن مثل بیماری‌های همراهی چون فشارخون، چربی خون، درگیری کلیه‌ها و اشکال در بینایی نیز مبتلا شده باشد، ممنوع است.

نکته دوم) خانم دیابتی که زایمان کرده و تمایل دارد از قرص مخصوص دوران شیردهی استفاده کند، منعی برای استفاده از این قرص‌های شیردهی وجود ندارد و می‌تواند با خیال راحت تا شش ماه آن را استفاده کند و به فرزندش هم شیر بدهد.

نکته سوم) اگر خانمی از مدت‌ها قبل با تشخیص دیابت تحت درمان باشد، مثلا حدود بیست سال است که دیابت دارد، بهتر است از آمپول‌های سه ماهه پیشگیری استفاده نکند. ضمنا اگر بیماری، قند پیشرفته دارد (یعنی به دلیل دیابت به مشکلاتی که در بالا ذکر شد، نیز مبتلا شده است) نیز نباید از آمپول‌های سه ماهه استفاده نماید.

نکته چهارم) قبلا در کتب علمی می‌گفتند دیابتی‌ها بهتر است از آیودی استفاده نکنند اما امروز تحقیقات وسیع ثابت کرده که هیچ مشکلی پیش نمی‌آید و در همه متون علمی ذکر شده که آیو‌دی برای بیماران قلبی و دیابتی بلامانع است.

نکته پنجم) در مورد روش بستن لوله‌ها در خانم‌ها بدیهی است که وقتی شما چنین تصمیمی گرفته‌اید، قبل از عمل جراحی تحت معاینه و بررسی خواهید بود. در آنجا اگر به تشخیص پزشک متخصص قندخون‌تان کنترل شده و مطلوب باشد، جراحی صورت می‌گیرد و در غیر این صورت تا بهبود شرایط این جراحی به تعویق خواهد افتاد.