چهارشنبه, ۲۱ شهریور, ۱۴۰۳ / 11 September, 2024
نشانههای کمبود ویتامین A
ویتامین A که به آن «رتینول» نیز میگویند یک ماده چرب است که در غذاهای حیوانی یافت میشود. البته موادی به نام کاروتن که در گیاهان وجود دارد، نیز پیشساز ویتامین A هستند و در بدن به ویتامین فعال تبدیل میشوند.جگر سیاه، زرده تخممرغ و ماهی ازغذاهای بسیار غنی از نظر ویتامین A هستند. چربی شیر و فرآوردههای آن مثل کره و خامه نیز غنی از ویتامین A هستند.
سبزیها هر چه سبزتر باشند مثل اسفناج و کاهو دارای کاروتن هستند. کاروتن همچنین در میوههای نارنجی و زرد به وفور یافت میشود مثل زردآلو، کدو حلوایی، هلو، طالبی و گرمک، انبه و گوجهفرنگی. انواع فلفلهای سبز و قرمز نیز دارای کاروتن هستند. پخته شدن مختصر این مواد و استفاده از اندکی روغن در طبخ آنها به جذب بهتر کاروتن آنها کمک میکند.اگرچه کمبود شدید ویتامین A فقط در مناطق بسیار فقیر جهان رخ میدهد، اما کمبود خفیف این ویتامین بیماری نسبتا شایعی است.علامت اصلی کمبود شدید ویتامین A افت شدید بینایی است. از آنجا که رتینول ماده اصلی در سلولهای شبکیه چشم برای ایجاد بینایی است وقتی این ماده خیلی کم شود، شخص در نور کم دچار نابینایی میشود.
این مشکل که به شب کوری معروف است، مشهورترین علامت کمبود ویتامین A میباشد.البته این حالت در کمبود شدید ویتامین A رخ میدهد و در انواع خفیف مشکلات دیگر روی میدهد؛ ازجمله خشکی و زخم سطح قرنیه چشم که در بسیاری کشورهای فقیر مشکل ایجاد میکند. دوران کودکی و حاملگی از بهترین زمانهایی هستند که کمبود ویتامین A خود را نشان میدهد. علاوه بر چشم، ویتامین A در بالا بردن سطح ایمنی در بدن نقش مهمی دارد و بنابراین کودکانی که کمبود خفیف ویتامین A دارند بیشتر از دیگران در معرض انواع بیماریها شامل اسهال خونی، سرخک، مالاریا و بیماریهای تنفسی هستند.نکتهای که باید حتما تاکید کنیم این است که برای جلوگیری از مسمومیت با ویتامین A بهتر است تا حد امکان از انواع غذاهایی که برشمرده شد برای پیشگیری از کمبود ویتامین A استفاده کنیم و در صورتی که پزشک تشخیص کمبود ویتامین A داد نیز در حد مشخصی از این ماده به صورت دارو مصرف کنیم. مسمومیت با ویتامین A زمانی رخ میدهد که افراد بزرگسال بیش از ۱۵ میلیگرم در روز و کودکان بیش از ۶ میلیگرم در روز به مدت چند ماه ویتامین A مصرف کنند.
علائم این بیماری پوست خشک، زخم گوشههای لبها، ورم زبان، ریزش مو و حتی گاهی بالا رفتن کلسیم و کم شدن میزان مواد معدنی استخوانهاست. در خانمهای باردار نیز زیادی ویتامین A بسیار بد عاقبت است؛ ازجمله موجب سقط و ناهنجاری مادرزادی در جنین میشود. بنابراین حداکثر مجاز ویتامین A به صورت دارو در بارداری روزانه ۳ میلیگرم است.
دکتر رضا کریمی
متخصص بیماریهای داخلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست