یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۲۵ اردیبهشت) (۱)


برگی از تاریخ (۲۵ اردیبهشت) (۱)

امروز ، بیست و پنجم اردیبهشت ماه ۱۳۸۶ هجری شمسی ، برابراست با ۲۷ربیع الثانی ۱۴۲۸قمری و ۱۵ می ۲۰۰۷ میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:
● …

امروز ، بیست و پنجم اردیبهشت ماه ۱۳۸۶ هجری شمسی ، برابراست با ۲۷ربیع الثانی ۱۴۲۸قمری و ۱۵ می ۲۰۰۷ میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:

عبدالرحمان اول امیر کردوای اسپانیا شد

۱۲۵۱ سال پیش در چنین روزی در سال ۷۵۶ میلادی ، عبدالرحمان اول امیر کردوای اسپانیا شد .این از نخستین تصرفات مسلمانان در اروپا بود .

گفته می شود در سال ۱۴۹۲ میلادی مسلمانان آخرین منطقه تحت حکومت خود را با غرناطه ازدست دادند و مسیحیان قدرت را در سراسر اروپا در دست گرفتند . مسلمانان که در اروپا قدرت واحده بودند مورد تهاجم هر از گاه مسیحیان قرار می گرفتند ولی مسیحیان توان رویارویی با آنان را نداشتند . در این میان پس از گذشت چندی مسیحیان اروپا روز به روز متحد تر می شدند ولی روسای کشور های مسلمان سخن جدایی سر می دادند . به همین دلیل دولت های کوچک مسلمان اندلس،یکی پس از دیگری در برابر مسیحیان وادار به تسلیم شدند و مسلمانان به سوی جنوب اندلس عقب نشینی کردند . آخرین دولتی که در مقابل مسیحیان مقاومت می کرد ‏دولت بنی نصر بود . شهر غرناطه پایتخت این دولت و مهمترین شهر اسلامی اندلس ، مدتها در برابر مسیحیان ایستادگی کرد. اختلافات داخلی،مهمترین عامل ضعف مسلمانان در این برهه در برابر قدرت در حال افزایش مسیحیان بود.دولت‏بنی نصر به تنهایی می‏بایست در برابر دو دولت قدرتمند مسیحی اسپانیا یعنی کاستیل و آراگون ایستادگی می‏کرد.با اتحاد این دو دولت و تشکیل دولت واحد اسپانیا کار بر مسلمانان سخت‏تر شد.دولت‏بنی نصر در آخرین روزهای حیات خود،دست کمک به سوی دولت عثمانی دراز کرد.این دولت حتی به امید حفظ حیات خود،درصدد مصالحه با دولت مسیحی اسپانیا بر آمد.برای این منظور معاهداتی میان طرفین ‏منعقد شد اما دولت اسپانیا به هیچیک از معاهدات خود وفادار نماند.بنی نصر بار دیگر با توسل به جنگ کوشیدند موقعیت‏خود را حفظ کنند.در جنگهایی که در گرفت،سر انجام در سال ۸۹۸ ه. ق دولت‏بنی نصر شکست‏خورد و شهر غرناطه سقوط کرد.

پاپ مجوز شكنجه كردن صادر كرد

۷۵۵ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۲۵۲ میلادی ، پاپ وقت، اینوسنت چهارم با امضاء یك فرمان، مجوز شكنجه كردن كسانی را كه منكر وجود خدا بودند صادر كرد.

این فرمان سبب رواج شكنجه در دنیای كاتولیك شد، به گونه ای كه هركس را كه می خواستند شكنجه كنند، انگ خدا نشناسی می زدند. اینوسنت چهارم كه یك روحانی ایتالیایی بود از سال ۱۲۴۳ تا ۱۲۵۴ مقام پاپی را به دست داشت و رئیس كل كلیساهای كاتولیك جهان بود.

ساخت نخستین تیربار در جهان

۲۸۹ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۷۱۸ میلادی ، « جیمز پاكل » انگلیسی اختراع خود، تفنگ خودكار را در لندن به ثبت رسانید.

این تفنگ كه به «پاكل گان» معروف شد تنها می توانست ۹ گلوله پیاپی شلیك كند و سپس نیاز به فشنگ گذاری داشت. از این تیربار كه از لحاظ وزن، سنگین بود عمدتا در كشتی استفاده می شد.

ساخت تیربار از دیر زمان مورد توجه اصحاب صنایع نظامی بود، زیرا كه برتری تسلیحات نظامی، همچنان از عوامل اصلی قدرت یك كشور است. در سده نخست میلادی، كمانگران كمانی را ساخته بودند كه قادر به پرتاب بیش از یك تیر بود. در نیمه قرن یكم پیش از میلاد، در زمان سپهسالاری «سورنا» سرفرمانده ارتش امپراتوری ایران زوبین انداز و سنگ انداز مكانیكی مسلسل ساخته بودند كه در جنگ «كارهه» از آنها استفاده شد. در قرن پانزدهم میلادی، لئوناردو دا وینچی تلاش بسیار كرد كه تفنگ خودكار بسازد و در این زمینه به پیشرفتهایی هم نائل آمد. مسئله او این بود كه هنوز فشنگ اختراع نشده بود.

پس از اختراع جیمز پاكل، تیربار واقعی تر در سال ۱۸۶۱ و در جریان جنگ داخلی آمریكا توسط «ریچارد كاتلینگ» ساخته شد و از سال بعد در نیروی زمینی و نیروی دریایی بكار گرفته شد. تیربار كاتلینگ برقی و سنگین بود در سال ۱۸۸۳ «هیرام ماكزیم» تیرباری ساخت كه مشابهت فراوان به تیربارهای امروز داشت و همین تیربار ماكزیم كه در انواع سبك و سنگین ساخته شده بود رو به تكامل گذارد و آلمانی ها در دوران جنگ جهانی اول، نوع بهتر آن را ساختند. تلاش نهایی این بود كه سلاحهای انفرادی (تفنگ و تپانچه) هم خودكار شوند و از تك تیرزنی بیرون آیند كه جنگ دوم جهانی این كار را میسر ساخت و میخائیل كالاش نیكوف روسی كاملترین تفنگ خودكار را در سال ۱۹۴۷ تحویل ارتش شوروی داد .

زادروز میخائیل بولگاكوف

۱۱۶ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۹۱ میلادی میخائیل بولگاكوف داستان نگار نیمه اول قرن بیستم روسیه به دنیا آمد. تحصیلات وی پزشكی بود و به خواست والدینش دكتر شده بود، اما پس از خروج از دانشگاه به تعقیب هدف خود داستان نگاری پرداخت . زیرا كه متعقد بود در آن استعداد بیشتری دارد و جمعیت بیشتری را مخاطب قرار می دهد. بولگانوف نیز بمانند بیشتر داستان نگاران معروف، داستان نویسی را از نوشتن داستان كوتاه برای مجله ها آغاز كرد. معروف ترین داستان او «آقا و مارگاریتا» عنوان دارد كه در آن حقایق بسیاری را در قالب داستان بیان كرده است. شهرت بولگاكوف در جامعه روسیه به حدی بود كه استالین شخصا به او تلفن می كرد. این داستان نگار در دهم مارس ۱۹۴۰ درگذشت كه امروزه معلوم شده است براثر بیماری ناشی از كشیدن سیگار بوده است. وی در كشیدن سیگار افراط می كرد.

تظاهرات میهنی ایرانیان برضد وثوق الدوله

۹۱ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۲۹۶ میلادی در میدان بهارستان تهران بر ضد وثوق الدوله رئیس الوزراء وقت ، تظاهرات وسیعی انجام شد كه به زد و خورد تظاهركنندگان و ماموران مسلح دولت انجامید. این، خشونت بارترین تظاهرات چهل روزه بر ضد وثوق الوله بود. اعتراض و تظاهرات مردم از زمانی آغاز شده بود كه تهرانی ها متوجه شده بودند، وثوق الدوله رئیس الوزراء وقت، ایجاد واحد نظامی انگلیسی «اس . پی . آر» مركب از افراد محلی و افسران انگلیسی اعزامی از هند را در منطقه تحت نفوذ انگلستان در ایران به رسمیت شناخته است.

در آن زمان، انگلیسی ها كرمان را مركز این نیرو قرار داده بودند. طبق موافقتنامه سن پترز بورگ، انگلستان و روسیه میهن ما را میان خود به دومنطقه نفوذ و یك ناحیه بی طرف حایل قسمت كرده بودند كه جنوب و شرق ایران سهم انگلستان شده بود. وثوق الدوله اوایل فروردین بر اقدام انگلستان دایر بر ایجاد اس.پی.آر كه «ژنرال پرسی سایكس» مجری آن بود صحه گذارده بود و مردم كرمان و فارس از لحظه تسلیم شدن وثوق الدوله به خواست انگلیسی ها تظاهرات بر ضد او را آغاز كرده بودند و تهرانی ها در چنین تاریخی اعتراضات خود را نشان دادند .

اعلام جرم علیه قوام السلطنه

۵۹ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۲۷ شمسی ، احمد دهقان نماینده وقت مجلس و ناشر مجله تهران مصور برضد قوام السلطنه به دادستان تهران اعلام جرم كرد و با ارائه اسناد و مدارك او را متهم به ارتكاب خیانت نسبت به وطن كرد. احمد دهقان در خرداد ۱۳۲۹ به قتل رسید.

اعلام موجودیت رژیم صهیونیستی ، شوم ترین روز برای مردم فلسطین

۵۹ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۴۸ میلادی ، رژیم صهیونیستی پس از خروج نیروهای انگلیسی از کشورفلسطین ، وبا اشغال کامل این کشور اعلام موجودیت کرد .

آنروز فصلی متفاوت را در تاریخ این سرزمین رقم زد و در میان هلهله و غریو اروپاییان كه در پی فراموش كردن گناه خود برآمده بودند، در فلسطین مردمی قربانی جنایت اروپاییان می شدند و تاوان گناهی را پس می دادند كه هیچ گاه مرتكب نشده بودند. سرزمین فلسطین درسال ۱۹۱۷ به اشغال سربازان انگلیسی درآمده بود و ۵ سال بعد به موجب تعمیم مجمع بین الملل تحت قیمومیت انگلستان قرارگرفت.

ازآن پس تشكیل دولت یهودی درفلسطین به رسمیت شناخته شد و یهودیان ازسراسرجهان به فلسطین مهاجرت كردند. درسال ۱۹۴۸ میلادی بموجب قطعنامه سازمان ملل متحد سرزمین فلسطین میان دو دولت یهودی و عرب تقسیم و بیت المقدس منطقه ای بین المللی درنظرگرفته شد. مدتی بعد بن گوریون ازرهبران اصلی صهیونیسم ایجاد دولتی صهیونسیت را اعلام كرد. درپی انتشاراین خبركشورهای عربی اعتراض شدید خود را آشكارساختند اما ازآن زمان تاكنون رژیم صهیونیستی همچنان به حیات ننگین خود ادامه می دهد.

با نگاهی به تاریخ می توان در یافت که انگلیس ، در زمان اوج قدرت ، تمامی هم خود را برای نابود کردن توان سیاسی و نظامی جهان اسلام ، تحت قیمومت در آوردن سرزمین های اسلامی و تاسیس یک رژیم صهیونیستی در فلسطین اشغالی بکار گرفته بود . بر همین اساس و در آستانه اشغال فلسطین توسط ژنرال آلنبی ، جیمز بالفور وزیرامور خارجه وقت انگلیس طی نامه ای به لیونل والتر دوروچیلد ، قول همکاری تمام عیاری را در جهت تاسیس یک رژیم صهیونیستی در فلسطین به وی داد . لذا در زمانی که آلنبی به سوی فلسطین می شتافت ، بالفور نیز جدی ترین گام را در زمینه تشکیل یک رژیم صهیونیستی در فلسطین برداشت .

در همین زمان صهیونیست ها از نامه بالفور و پیشروی ژنرال آلنبی به عنوان استجابت دیرینه دعای قوم یهود یاد می کردند . طی مدت سی سال و درحالی که مسلمان ها در اختلاف و چند دستگی به سر می بردند ، بریتانیا زمینه را برای تشکیل رژیم صهیونیستی فراهم کرد. هجوم صهیونیست ها از سراسر جهان به فلسطین , تشکیل گروه های نظامی صهیونیستی ،در اختیار قرار دادن امکانات مالی و اقتصادی ، تقویت وجهه صهیونیست ها در جهان از طریق رسانه های بین المللی و سرکوب مسلمانان فلسطین از جمله مهمترین اقدامات استعمار در جهت تشکیل رژیم صهیونیستی بود . سرانجام پس از آمده شدن موقعیت ، انگلستان بر قیمومت و اشغال خود در فلسطین پایان داد و از آن جا خارج شد. پس از این واقعه ، رژیم اشغالگر قدس موجودیت خود را اعلام کرد و نخستین جنگ اعراب و این رژیم در گرفت .