جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
هم نشین فرشتگان شوید
![هم نشین فرشتگان شوید](/web/imgs/16/152/c5tnj1.jpeg)
همه دوست داریم در شرایط مختلف زندگی، خصوصاً در ناملایمات و سختیها دست غیبی به یاریمان آمده و به ما دلگرمی و قوت قلب ببخشد؛ و شاید به کرات در احوالات زندگی بزرگان و به ویژه در خاطرات رزمندگان هشت سال دفاع مقدس نمونههایی از این امدادهای غیبی الهی را شنیده و با خود آرزو کردهایم کهای کاش ما هم روزی مشمول این عنایات قرارگرفته و از مصاحبت ملائکهی الهی لذت ببریم.
● آیا راهی برای رسیدن به این آرزو هست؟
آیات نورانی قرآن، پاسخ این سؤال را مثبت میدانند، البته با ذکر شرایطی که در ذیل به بررسی آنها میپردازیم:
● شروط بهره مندی از امدادهای ملائکه
۱) ایمان
در جهان بینی الهی، زندگی انسانها با جهان فرشتگان مرتبط است. ملائکه به فرمان خدا در خدمت مؤمنان قرار میگیرند و آنان را یاری میکنند. این مطلب از آیهی ۱۲۴ سورهی آل عمران فهمیده میشود که میفرماید: «اِذ تَقولُ لِلمؤمنین ألَن یَکفِیَکُم أن یُمِدَّکُم رَبُّکُم به ثلاثه آلافٍ مِنَ الملائکهِ مُنزَلین» در آن هنگام که به مؤمنان میگفتی: آیا کافی نیست که پروردگارتان، شما را با سه هزار نفر از فرشتگان، که فرود میآیند یاری کند؟
البته خداوند متعال در ادامهی آیات متذکر میگردد که توجه داشته باشید آمدن فرشتگان به یاری شما، تنها برای تشویق و بشارت و اطمینان خاطر و تقویت روحیهی شماست، وگرنه پیروزی تنها از ناحیهی خداوندی است که بر همه چیز قادر و در همه کار حکیم است.
۲) صبر و تقوا
خدایتعالی در آیهی ۱۲۵ سورهی آل عمران میفرماید: «بَلی إِنْ تَصْبِرُوا وَ تَتَّقُوا وَ یَأْتُوکُمْ مِنْ فَوْرِهِمْ هذا یُمْدِدْکُمْ رَبُّکُمْ به خمسه آلافٍ مِنَ الْمَلائِکَهِ مُسَوِّمِینَ» البته اگر صبر و مقاومت کنید و تقوا داشته باشید، گرچه دشمنان با خشم و خروش بر شما بتازند، پروردگارتان شما را با پنج هزار فرشتهی مخصوص مدد میرساند.
چنانکه میبینیم در آیهی قبل، برای مؤمنین وعدهی امداد سه هزار فرشته را فرمود، و در این آیه میفرماید اگر در ایمان خود پیش روید و به مراحل بالای صبر و تقوی برسید، پنج هزار فرشته را به یاریتان خواهم فرستاد. یعنی هر چه پیشروی در کمالات و فضایل انسانی بیشتر، یاری خداوند به واسطهی ملائک هم بیشتر.
۳) استقامت بر اعتقادات
در آیهی شریفهی ۳۰ از سورهی فصلت میخوانیم: «إِنَّ الَّذِینَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَیْهِمُ الْمَلائِکَةُ أَلاَّ تَخافُوا وَ لا تَحْزَنُوا وَ أَبْشِرُوا بِالْجَنَّهِ الَّتِی کُنْتُمْ تُوعَدُون» کسانی که میگویند پروردگار ما الله است، سپس بر سر گفتهی خود میایستند و کمترین انحرافی پیدا نمیکنند و آنچه لازمهی آن است در عمل و گفتار نشان میدهند، فرشتگان الهی بر آنها نازل میشوند که نترسید و غمگین مباشید.
چه تعبیر جامع و جالبی که در حقیقت همه نیکیها و صفات برجسته را در بر دارد. نخست دل به خدا بستن و ایمان محکم به او پیدا کردن، سپس تمام زندگی را به رنگ ایمان در آوردن و در محور آن قرار دادن.
هر چه پیشروی در کمالات و فضایل انسانی بیشتر، یاری خداوند به واسطهی ملائک هم بیشتر
● میوه درخت ایمان را برچینیم !
استقامت همچون عمل صالح میوه درخت ایمان است ؛ زیرا ایمان هنگامی که عمق و نفوذ کافی پیدا کند انسان را دعوت به استقامت خواهد کرد. در حقیقت آنچه ایمان را بارور میکند و به نتیجه میرساند، مقاومت است و گر نه چه بسا مؤمنانی که بد عاقبت شدند. خالق بودن خداوند را بسیاری قبول دارند ولی در تدبیر امور پای دیگران را به میان میآورند. مهم آن است که انسان در ربوبیت خداوند مقاومت کند. یعنی هیچ قانون و برنامهای را از غیر خداوند نپذیرد.
مؤمنان مقاوم کسانی هستند که در ادوار مختلف زندگی بر گفتهی «ربنا الله» راسخ و محکمند و حتی با به خطر افتادن جان، مال، آبرو و منافع خود یا عزیزانشان از این عقیده دست برنداشته و ایمان و عقیده خود را فدای منافع دنیوی نمیکنند ، که البته این مهم در شرایط سخت و حوادث ناگوار زندگی بروز میکند و گر نه در حالت عادی که زندگی بر وفق مراد است، همه کس دم از ایمان و اعتقاد به توحید میزنند.
امیر مؤمنان علی علیهالسلام در یکی از خطبههای نهجالبلاغه در این زمینه میفرمایند:
و قد قُلتُم ربُنا الله فاستَقیموا علی کتاب و علی مِنهاجِ اَمرِهِ و عَلی الطریقه الصالحه مِن عبادته ثم لاتَمرَقوا منها و لا تَبتَدِعوا فیها و لا تُخالِفوا عَنها ؛شما گفتید پروردگار ما الله است. اکنون بر سر این سخن پایمردی کنید. بر انجام دستورهای کتاب او، در راهی که فرمان داده و در طریق پرستش شایسته او استقامت به خرج دهید. از دایره فرمانش خارج نشوید. در آئین او بدعت مگذارید و هرگز با آن مخالفت نکنید. (خطبه ۱۷۶).
از آنجا که آیه قید و شرطی ندارد میتوان دائمی و مستمر بودن بشارتهای فرشتگان را در دنیا و آخرت استنباط کرد. مضافاً اینکه کلمه تَتَنَزَلُ فعل مضارع بوده و دلالت بر استمرار دارد و همچنین در ادامهی آیه، ملائکه میگویند ما دوستان و اولیاء شما در دنیا و آخرت هستیم و این دلیل بر آن است که مؤمنان این مژدهها را به هنگامی که در دنیا زندهاند از فرشتگان میشنوند اما نه بشارتی با زبان و الفاظ، بلکه بشارتهایی که مؤمنان با گوش جان میشنوند و در مشکلات و گرفتاریها در اعماق دل احساس میکنند و آرامش مییابند.
این بشارتهای فرشتگان الهی است که در روح و جان انسانهای با ایمان و پر استقامت پرتو افکن میشود، در طوفانهای سخت زندگی به آنها نیرو و توان میبخشد و در پرتگاهها و لغزشگاهها به آنها ثبات قدم میدهد.
۴) استغاثه به درگاه الهی
با توجه به آیهی ۹ سورهی انفال، یکی دیگر از عواملی که ممکن است امداد ملائکه را در پی داشته باشد، تضرع و استغاثه به سوی خداوند است. «إِذْ تَسْتَغِیثُونَ رَبَّکُمْ فَاسْتَجابَ لَکُمْ أَنِّی مُمِدُّکُمْ بِأَلْفٍ مِنَ الْمَلائِکَةِ مُرْدِفِین» زمانی که از شدت ناراحتی در میدان بدر به خدا پناه بردید و دست حاجت به سوی او دراز کردید و از وی تقاضای کمک کردید، در این هنگام خدا تقاضای شما را پذیرفت و فرمود من شما را با یک هزار نفر از فرشتگان که پشت سر هم فرود میآیند کمک و یاری میکنم ...
و نتیجه اینکه آنچه میتواند انسان را به همنشینی ملائک رسانده و از یاری آنان بهرهمند سازد، ایمان، صبر و تقوا، استقامت بر عقاید و استغاثه به پیشگاه خداوند است.
چنانکه میدانیم از اسماء مبارکه حضرت زهرا سلام الله علیها محدِثه و محدَثه بود. به این معنی که هم ایشان با ملائکه سخن میگفتند و هم ملائکه با ایشان. شاید سرّ رسیدن حضرت به این مقام والا این است که ایشان تمام شروط مذکور را در حد اعلی داشتند. آن گاه که در سن کودکی، آزار و اذیتهای قوم را بر پدر بزرگوارشان نظاره کرده و میدیدند که به جرم سر دادن ندای توحید، شکمبه گوسفند بر سر ایشان میریختند، بر ایمان خود مقاومتر شده و بدون کمترین شکایتی پا به پای پدر، با گامهایی استوار در مسیر توحید قدم بر میداشتند.
و نیز آن هنگام که همسر گرامیشان را به زور به مسجد بردند علیرغم رنج و عذابهایی که بر خود ایشان وارد آمد ذرهای در ایمان، استقامت و تقوای آن بزرگوار خلل ایجاد نگردید و از این رو در طول عمر همنشین و هم صحبت ملائکه الهی بودند.
باشد که ما نیز بتوانیم ذرهای ره رو راه آن بانو باشیم.
زهرا قربانی فرد
منابع:
تفسیر نمونه
تفسیر نور
نهجالبلاغه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست