شنبه, ۹ تیر, ۱۴۰۳ / 29 June, 2024
مجله ویستا

۱۰ نکته زنانه درباره یک درد ماهانه


۱۰ نکته زنانه درباره یک درد ماهانه

با درد قاعدگی چه باید کرد

بیش از نیمی از زنان در هنگام قاعدگی دچار درد می‌شوند و برخی از آنها به مدت ۱ تا ۳ روز توانایی انجام فعالیت‌های روزمره را ندارند. درد معمولا در کمر، زیر شکم و پهلوها ظاهر می‌شود و ماهیتی کولیکی دارد؛ یعنی کم و زیاد می‌شود. درد در روز اول شدید است و به تدریج کاهش می‌یابد و گاهی با تهوع، استفراغ، ضعف، خستگی و سردرد همراه است. درد قاعدگی ممکن است در همه دوره‌های خون‌ریزی یا فقط در بعضی از دوره‌ها اتفاق بیفتد. قاعدگی دردناک معمولاً با افزایش سن و پس از ازدواج و زایمان کاهش می‌یابد. پروستاگلاندین‌‌ها موادی هستند که از بافت‌های نکروزه‌ یا فاسدی که در رحم ریزش می‌کنند، ترشح می‌شوند و درد قاعدگی را ایجاد می‌کنند و هر ماده‌ای که بتواند پروستاگلاندین‌‌ها را مهار کند، می‌تواند سبب کاهش درد قاعدگی شود. بر حسب شدت درد قاعدگی می‌توان برای تسکین آن از شیوه‌های مختلفی بهره گرفت. رعایت توصیه‌های زیر نیز می‌تواند کمک‌کننده باشد...

۱) اگر درد قاعدگی شدید نباشد استفاده از مسکن‌های ضدالتهاب غیراستروییدی نظیر مفنامیک‌اسید و یا بروفن می‌تواند سبب کاهش درد شود. استفاده از این داروها برای کسانی است که معمولا به مدت یک یا دو روز درد دارند و باید روزهایی که فکر می‌کنند درد قاعدگی‌شان شروع می‌شود قبل از اینکه درد تشدید شود هر ۸ ساعت یک بار از این داروها استفاده کنند. مسکن‌هایی مثل استامینوفن و استامینوفن کدئین‌دار برای تسکین درد تاثیر چندانی ندارد.

۲) در کسانی که درد شدیدی دارند و به مسکن‌هایی که نام برده شد جواب نمی‌‌دهند درمان دارویی استفاده از قرص‌های جلوگیری است. همچنین در کسانی که خون‌ریزی زیاد و درد شدیدی دارند استفاده از این داروها هم خون‌ریزی را کاهش می‌دهد و هم به تدریج درد آنها را کمتر می‌کند. مخصوصا کسانی که دچار مشکل آندومتریوز هستند. (یعنی بافت رحمی در محل‌هایی به غیر از حفره رحم رشد کرده است) هنگام قاعدگی دچار درد بسیار شدیدی می‌شوند. مصرف قرص‌های ضدبارداری در این خانم‌ها باعث می‌شود هم کم‌کم بافت خارجی نابجای رحمی از بدن دفع شود و هم دردشان کمتر شده و نیاز به مسکن‌ها هم کمتر ‌شود.

۳) افرادی که دردهای شدیدی ندارند می‌توانند با استفاده از روش‌هایی نظیرگرم کردن با حوله گرم یا کیسه آب‌گرم و پوشیدن لباس گرم درد خود را تسکین دهند.

۴) روش‌هایی نظیر فیزیوتراپی با استفاده از دستگاه‌هایی که به شکم متصل می‌شود و ایجاد ارتعاش و ماساژ شکم، کمر‌ و پهلوها باعث تسکین درد می‌شود مگر اینکه علت این درد پاتولوژیک یا بیماری‌زا باشد که در آن صورت درمان‌‌های خاص خود را دارد.

۵) افسردگی یکی از دلایل تشدید درد قاعدگی است چرا که افراد افسرده تحریک‌پذیرتر بوده و هر دردی در آنها ممکن است تشدید شود. درمان افسردگی در این افراد می‌تواند درد قاعدگی را نیز در کاهش دهد.

۶) گاهی استفاده از دارونماها در درمان درد قاعدگی موثر است. البته در این افراد نمی‌توان گفت که درد واقعیت ندارد. دارونماها با فعال کردن ترشح آندورفین‌ها سبب تسکین و تخفیف درد می‌شوند.

۷) همان‌طور که گفتیم، هر ماده‌ای که بتواند پروستاگلاندین‌‌ها را مهار کند سبب تسکین درد می‌شود چای سبز نیز دارای ترکیباتی است که سبب مهار ترشح پروستاگلاندین‌‌ها می‌شود.

۸) ورزش‌های حرفه‌ای و در حد قهرمانی نیز با بلوک کردن تخمک‌گذاری می‌توانند سبب کاهش درد شوند.

۹) انجام برخی نرمش‌ها و پیاده‌روی و حمام کردن با آب گرم در تسکین درد قاعدگی موثر است.

۱۰) بهتر است در این دوران از غذاهای ساده و زود‌هضم و مقوی بیشتر استفاده کرده و از غذاهای نفاخ و سنگین پرهیز کنید.

● ۷ توصیه تکمیلی - دکتر طاهره افتخار/ متخصص زنان و زایمان

۱) مصرف اسیدهای چرب ضروری: تحقیقات نشان می‌دهد مصرف اسیدهای چرب ضروری به کاهش نشانه‌های پیش از قاعدگی و حتی درد آن کمک می‌کند. بنابراین سعی کنید قبل از شروع قاعدگی غذاهایی بخورید که سرشار از اسیدهای چرب ضروری باشند. این غذاها شامل ماهی‌ها، مغزها و خشکبار مثل گردو است. یک هفته قبل از اینکه دوره قاعدگی شما شروع شود، اسفناج، گردو و توت بیشتری بخورید. تحقیقات نشان داده، دارچین، فلفل سیاه، پرتقال در تسکین درد قاعدگی بسیار موثر است.

۲) نوشیدن چای: انواع مختلفی از چای وجود دارد که سبب کاهش نشانه‌های قاعدگی و کاهش درد آن می‌شود. چای وانیلی و چای سبز اثرات شگفت‌آوری در آرامش و کاهش نشانه‌های قاعدگی دارد.

۳) مصرف مکمل‌ها: بررسی‌ها نشان می‌دهد برخی از زنان در بدن خود میزان کمتری منیزیم دارند این زنان بیشتر دچار نشانه‌های قاعدگی می‌شوند. پس سعی کنید یک هفته پیش از شروع قاعدگی روزانه ۵۰۰ میلی‌گرم منیزیم به همراه ۵۰ میلی‌گرم ویتامین B۶ برای کاهش انقباضات و درد مصرف کنید.

۴) توجه به نوع غذاهای مصرفی: یک هفته پیش از قاعدگی آنچه را که می‌خورید یادداشت کنید. به طور تجربی متوجه می‌شوید که چه غذایی سبب ناراحتی بیشتر در شما می‌شود و آن غذا را از رژیم غذایی خود حذف کنید و سپس ببینید که آیا درد شما کاهش یافته یا نه.

۵) ورزش منظم: ورزش‌های جسمی و شیوه‌های آرام‌سازی ذهنی نظیر ورزش تای‌چی را فراموش نکنید چرا که سبب تعادل عاطفی و آرامش شما می‌شود.

۶) پرهیز از نمک، الکل و قهوه: یک هفته پیش از شروع قاعدگی سعی کنید میزان نمک غذای خود را محدود کنید. قهوه و مشکلات هم در رژیم غذایی‌تان باید کم باشد و از مصرف الکل هم باید بپرهیزید.

۷) تنفس عمیق: به یاد داشته باشید که مهم نیست این علایم چه‌قدر سخت است به مدت پنج دقیقه هر شب یک نفس عمیق و طولانی بکشید. از راه بینی نفس بگیرید و از راه دهان هوا را خارج کنید این کار سبب آرامش سریع شما می‌شود.

ترجمه: مژگان ‌کریمی

منبع: ریدرز دایجست