سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

سریال ناکامی های براون


سریال ناکامی های براون

بر اساس یک نظر سنجی محبوبیت نخست وزیر انگلیس و حزبش به نصف کاهش یافته و در مقابل محبوبیت حزب مخالف دولت یعنی محافظه کاران افزایش چشمگیری داشته است

نخست وزیر انگلستان دوران بسیار سختی را سپری می کند.گوردون براون پس از استعفای تونی بلر نتوانسته است خواسته ها و مطالبات مردم انگلستان را بر آورده سازد.مردم انگلستان تصور می کردند پس از خروج بلر،نخست وزیر منفور انگلستان از خانه شماره ده داونینگ استریت،حزب کارگر در هدایت و کنترل سیاست داخلی و خارجی لندن موفق تر عمل خواهد نمود.اما حزب حاکم انگلستان در این راستا به شدت ناکام مانده است.این ناکامی خود را در ابعاد و زوایای مختلفی بروز داده است.همین مسئله سبب گرایش مردم انگلستان به حزب محافظه کار و افرادی مانند دیوید کامرون شده است.

بر اساس یک نظر سنجی محبوبیت نخست وزیر انگلیس و حزبش به نصف کاهش یافته و در مقابل محبوبیت حزب مخالف دولت یعنی محافظه کاران افزایش چشمگیری داشته است.

بر اساس این نظرسنجی گوردون براون ۶ ماه پس از آن که سمت نخست وزیری را از تونی بلر تحویل گرفت با رسوایی های مالی دست به گریبان است و دولت وی اشتباهات غیرقابل توجیهی را مرتکب شده است.

موسسه نظر سنجی YouGov در رابطه با محبوبیت دو طرف می نویسد:

اقدامات براون سبب شده تا میزان محبوبیت وی به ۳۳ درصد کاهش یابد در حالی که محافظه کاران به رهبری دیوید کامرون۴۳ درصد از نظر مردم را به خود اختصاص داده اند.

همچنین براساس این نظر سنجی، دموکرات لیبرال های میانه رو به رهبری “نیک کلگ” ۱۴ درصد از نظرات مردم انگلیس را به خود جلب کرده اند.

این نظرسنجی تصریح می کند که براون به عنوان وزیر خزانه داری اعتباری را به دست آورده بود، اما هدایت بریتانیا در زمان های بحرانی به سمت اقتصاد جهانی می تواند اعتبار او را از بین ببرد.گفته می شود که هزینه بالای زندگی سبب کاهش محبوبیت براون شده است.

نظرسنجی نشان می دهد که احزاب تقریبا به جایی که آنها در اواسط دسامبر بودند بازگشته اند که در آن زمان حزب کامرون با ۱۳ درصد جلو بود.

تقریبا بخش کوچکی از مرم بریتانیا فکر می کنند بریتانیا برای یک سال دارای رشد اقتصادی کندتر یا بدتر بوده است و یک پنجم (تقریبا ۲۲ درصد) فکر می کنند که اقتصاد انگلیس شاهد یک توقف خواهد بود در حالی که ۲۱ درصد تصور می کنند که اقتصاد دیگرابدا رشد نخواهد داشت.

نظر دهندگان همچنین به ارقامی که در شاخص های دولتی که تقریبا تورم را ۲درصد نشان می دهد بدبین هستند و تقریبا چهار پنجم (۷۹درصد) بر این باروند که تورم تا اندازه ای یا به طور قابل ملاحظه ای بالاتر از ۲ درصد است.

از سوی دیگر،در ادامه رسوایی های مربوط به کمکهای مالی به حزب کارگر انگلیس و در پی افشای پرونده جدیدی در این باره از معاون رئیس حزب حاکم انگلیس خواسته شده تا از سمت خود استعفا کند. در پی منتشر شدن خبر مفقود شدن ۱۳۰ هزار پوند از کمکهای نقدی پرداخت شده به حزب کارگر انگلیس، نمایندگان این حزب از “پیتر هین” خواستند تا از سمت خود استعفاد دهد.

نایب رئیس حزب حاکم انگلیس، در پاسخ به پرسش کمیته انتخاباتی انگلیس درباره این رقم مفقود شده ادعا کرده که احتمالا این پول در پی پرداختهای اشتباه به موسسه های تحقیقاتی، مفقود شده است.بر همین اساس،در صورت کنار رفتن هین از سمت نایب رئیسی حزب کارگر،وی باید ازنمایندگی مجلس عوام انگلیس نیز خداحافظی کند.

مسئله اهدای کمکهای غیر قانونی به حزب حاکم انگلیس از زمانی شکل جدی به خود گرفت که دبیرکل حزب کارگر انگلیس به علت رسوایی مبنی بر اطلاع از نقض مقررات مبارزه انتخاباتی از سوی یکی از حامیان مالی این حزب مبنی بر اهدای مخفیانه ۸۲۵ هزار پوند به حزب کارگر، از سمت خود استعفا کرد و پس از آن اعلام شد که برای رسیدگی به این پرونده، گوردون براون تحت بازجویی قرار خواهد گرفت.

نکته جالب توجه دیگر طی روزهای اخیر،انتقاد تونی بلر از سیاستهای گوردون براون بود.تونی بلر،نخست وزیر سابق انگلستان سعی دارد به هر نحو ممکن از سیاستهای گوردون براون و کابینه وی انتقاد نموده و دولت جدید انگلستان را ناکارآمد نشان دهد.اختلافات درون حزبی حزب کارگر نیز به دنبال این اقدامات بلر تشدید شده و حزب محافظه کار فرصت مناسبی جهت عرض اندام در مناسبات سیاسی لندن پیدا نموده است.

اخیرا نخست وزیر سابق انگلیس از جانشین خود خواسته است تا سیاست‌های مخالف آنچه که وی در زمان نخست وزیری‌اش محقق ساخت را دنبال نکند. بلر تصریح نموده است که سیاستهای براون نگران کننده هستند.بلر همچنین از بروان خواسته است تا مرحله‌ بعد از وی را به خوبی اداره کند و با آنچه که وی محقق ساخته مخالفت نکند و دستاوردهای بلر را نابود نسازد!از سوی دیگر نزدیکان بلر گفته‌اند که بروان در جهت نابودی هر آنچه که بلر محقق ساخته تلاش می‌کند. بروان بارها گفته است بلر اشتباهات زیادی در عراق و افغانستان مرتکب شده است.

واقعیت امر این است که بلر و براون،هیچ یک قدرت درک مسائل جاری در سیاست خارجی انگلستان را ندارند.بلر پس از شکست حزب کارگر در دو انتخابات پیاپی مجبور شد استعفای خود را اعلام نماید .براون در حالی به قدرت رسید که مردم انگلستان به واسطه سیاستهای ناکارآمد تونی بلر و شکست لندن در جنگ عراق خواهان ترسیم سیاست خارجی شفاف از سوی نخست وزیر جدید انگلستان بودند.اما براو ن و دیوید ملیبند هنوز نتوانسته اند رضایت شهروندان را در این خصوص جلب نمایند.حتی خروج نیروهای انگلیسی از بصره نیز در این خصوص تاثیری نداشته است. .انتقاد تونی بلر از سیاستهای گوردون براون جای بسی تامل دارد.بسیاری از تحلیلگران مسائل انگلستان معتقدند که فاصله گیری کامل براون از توبی بلر تاثیر مستقیمی در احیای حزب کارگر خواهد داشت.اما عده ای دیگر معتقدند که حزب کارگر دیگر امیدی جهت بقای موثر در راس معادلات سیاسی لندن نخواهد داشت .این در حالیست که اعضای حزب کارگر نیز امیدی به یقای خود در معادلات سیاسی لندن ندارند.

اخیرا شماری از اعضای هیات دولت بریتانیا، به “گوردون براون” نخست وزیر این کشور هشدار دادند که در سال جدید میلادی برای بازیافتن حمایت عمومی و جلوگیری از تداوم سقوط محبوبیت حزب حاکم کارگر، شیوه حکومتداری خود را تغییر دهد.

به اعتقاد این دسته از یاران هم حزبی براون، وی باید تلاش کند تا از تصویری که بر اثر ناکامی‌های سال ?۲۰۰۷ ?بر چهره دولت کارگری نقش بسته، رها شود.

دولت براون در شش ماه گذشته با مشکلاتی چون عقب نشینی از تصمیم برگزاری انتخابات زود هنگام، گم شدن لوح فشرده اطلاعات شخصی ?۲۵?میلیون بریتانیایی در اداره مالیات، بحران در یکی از بانک‌های بزرگ و رسوایی در کمک‌های مالی اهدایی به حزب کارگر دست به گریبان بوده است.

دولت کارگری براون که تا مدتی به انتخابات پیش از موعد گرایش داشت، پس از آشکار شدن روی برگرداندن تدریجی افکار عمومی از آن، این درخواست احزاب رقیب را اجابت نکرد.

براون در نخستین پیام سال نو میلادی خود در سمت نخست وزیری، مسایلی چون امنیت انرژی، حقوق بازنشستگان، خدمات عمومی و بهداشت را از چالش‌های دولت خود معرفی کرده است. محافظه‌کاران از سال ۱۹۹۷که قدرت را در پی شکست در انتخابات سراسری به حزب کارگر واگذار کردند، تاکنون در جایگاه اپوزیسیون اصلی قرار دارند و در سه انتخابات گذشته ناکام بوده‌اند.

روند نزولی اقبال عمومی دولت و حزب کارگر و به ازای آن افزایش محبوبیت محافظه‌کاران که در نظرسنجی‌های متعدد نمایان شده، روز یکشنبه “جک استراو” وزیر دادگستری را نیز بر آن داشت تا نسبت به رشد محبوبیت حزب محافظه‌کار و ضرورت اتحاد در حزب حاکم هشدار دهد.

موضع گیریهای اخیر نخست وزیر انگلستان در خصوص اوضاع اروپا نیز در جای خود قابل تامل است.در حالی که آلمان و فرانسه سعی دارند به هرنحو ممکن پای انگلستان را به معادلات داخلی اروپا باز کنند،لندن به عناوین مختلف از این مسئله امتناع ورزیده و تنها بر اهداف فرا منطقه ای خود در ماورای آتلانتیک تکیه می کند.نخست وزیر انگلیس که اغلب به داشتن روابط نه چندان گرم با اتحادیه‌ی اروپا متهم می‌شود، اخیرا اعلام نموده است که در برهه مشکلات اقتصادی جهانی، زیر سوال بردن عضویت انگلیس در اتحادیه‌ی اروپا کاری اشتباه است.

نخست وزیر انگلیس خاطرنشان کرده است که انگلیس برای مقاومت در برابر این اغتشاش جهانی که انتظار می‌رود امسال رخ دهد، آماده است زیرا در انگلیس تورم و نرخ بهره پایین و نرخ اشتغال و دارایی‌های عمومی به شکل پایدار بالا است.

این در حالیست که دیوید کامرون، رهبر حزب مخالف محافظه‌کار انگلیس مواضع متفاوتی را نسبت به اروپا اتخاذ نموده است.کامرون در این خصوص می‌خواهد انگلیس، بجای بروکسل درباره‌ی سیاست‌های اجتماعی و مشاغل تصمیم بگیرد و پیشنهاد کرد که دولت محافظه‌کار احتمالی انگلیس در آینده، در احیای پیمان لیسبون تلاش کند، حتی اگر تمام کشورهای عضو اتحادیه تا آن زمان آن را تصویب کنند.

وی با این حال وضع کنونی اقتصاد بریتانیا و تورم دو درصدی آن را در مقایسه با تورم سه درصدی در آمریکا و متوسط چهار درصدی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا رضایت بخش خواند.

همچنین علاوه بر براون،”دیوید میلیبند” وزیر خارجه، “جان هاتن” وزیر بازرگانی و “جیم مورفی” معاون امور اروپای وزارت خارجه بریتانیا درباره اهمیت و ضرورت حضور مقتدرانه و فعال کشور خود در اتحادیه اروپا سخن گفتند.

میلیبند و هاتن باانتشار یک بیانیه مشترک از اروپا به‌عنوان “خزانه‌ای از فرصت برای اقتصاد بریتانیا” یاد کرده و از اولویت‌های تجاری برای دنیای اروپا سخن گفتند.

در بخشی از این بیانیه مشترک، هاتن تاکید کرده است که ۶۰درصد از مبادلات تجاری بریتانیا با کشورهای عضو اتحادیه اروپا است و این میزان حجم مبادلات تجاری به هیچ وجه قابل صرف نظر نیست.

بر اساس آماری که توسط میلیبند ارایه شد، در سال ۲۰۰۶،۶۳ درصد از کل صادرات بریتانیا به کشورهای اروپایی به بهای تقریبی ۱۵۰ میلیارد پوند بوده است. پیمان جدید اتحادیه اروپا قرار است بند به بند در ماه‌های فوریه و مارس در مجالس عوام و اعیان بریتانیا مورد بحث و بررسی قرار گرفته و به رای گذارده شود. حزب محافظه‌کار بریتانیا معتقد است رای‌گیری پارلمانی درباره معاهده جدید اتحادیه اروپا کافی نبوده و درباره پیوستن یا گسستن بریتانیا از آن باید از طریق همه‌پرسی به آرای مستقیم مردم رجوع کرد.

آنچه مسلم است اینکه مناسبات انگلستان و اتحادیه اروپا ارتباطی به معاهده لیسبون ندارد.

تمایل دو حزب کارگر و محافظه کار انگلستان نسبت به اتخاذ رویکرد سیاسی مستقل از اروپای واحد سبب نارضایتی کشورهای اروپایی از لندن شده است.انگلستان نشان داده است که در راستای نیل به اهداف سلطه طلبانه خود،به راحتی منافع جمعی اروپا را زیر پا می گذارد.

سعید سبحانی