چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

نماز و کودکان


نماز و کودکان

مسئله نماز از نظر اسلام به درجه ای از اهمیت و عظمت است که در آثار اسلامی و معارف الهی و روایات و احادیث، آمده که فرزندان خود را چند سال قبل از تکلیف با این فریضه پر ارزش الهی آشنا …

مسئله نماز از نظر اسلام به درجه ای از اهمیت و عظمت است که در آثار اسلامی و معارف الهی و روایات و احادیث، آمده که فرزندان خود را چند سال قبل از تکلیف با این فریضه پر ارزش الهی آشنا کنید و آنان را با تشویق و ترغیب، در اتصال با این دریای خروشان رحمت حق قرار دهید.

عَنْ مُعاوِیَهِٔ بْنِ وَهَب قالَ: سَاَلْتُ اَبا عَبْدِاللهِ (علیه السلام) فی کَمْ یُؤْخَذُ الصَّبِیَّ بِالصَّلاهِٔ ؟ فَقالَ: فیما بَیْنَ سَبْعَ سِنینَ وَسِتَّ سِنینَ (۱):

معاویهٔ بن وهب که از راویان بسیار پر اهمیت احادیث اسلامی است، می گوید: از حضرت صادق (علیه السلام) پرسیدم، کودک را باید چه وقت در ارتباط با نماز قرار داد ؟ حضرت فرمودند بین شش تا هفت سالگی.

عَنْ عَلِیّ بْنِ جَعْفَر، عَنْ اَخیهِ مُوسی (علیه السلام) قالَ: سَاَلْتُهُ عَنِ الْغُلامِ مَتی یَجِبُ علیْهِ الصَّوْمُ وَالصَّلاهُٔ ؟ قالَ: اِذا راهَقَ الْحُلُمَ وَعَرِفَ الصَّلاهَٔ وَالصَّوْمَ (۲):

علی بن جعفر از برادر بزرگوارش حضرت موسی بن جعفر

(علیه السلام) پرسید، چه زمانی نماز و روزه به پسر بچه واجب می شود ؟ حضرت فرمود: چون به مرز تکلیف برسد و نماز و روزه را بشناسد.

عَنْ اَبی عَبْدِاللهِ (علیه السلام)، عَنْ اَبیهِ قالَ: اِنّا نَاْمُرُ صِبْیانَنا بِالصَّلاهِٔ اِذا کانُوا بَنی خَمْسَ سِنینَ، فَمُرُوا صِبْیانَکُمْ بِالصَّلاهِٔ اِذا کانُوا بَنی سَبْعَ سِنینَ (۳):

امام ششم از پدرش حضرت باقر (علیه السلام) نقل می کند که آن حضرت فرمود: ما فرزندان خود را در پنج سالگی امر به نماز می کنیم، پس شما در سنین هفت سالگی، آنان را نسبت به نماز تمرین بدهید.

به روایت زیر دقت کنید که روایت بسیار بسیار مهمی است:

عَنِ الْحَسَنِ بْنِ قارُونَ اَنَّهُ قالَ: سَاَلْتُ الرِّضا (علیه السلام) اَوْ سُئِلَ وَاَنَا اَسْمَعُ عَنِ الرَّجُلِ یَجْبُرُ وَلَدَهُ وَهُوَ لا یُصَلّیِ الْیَوْمَ وَالْیَوْمَیْنِ فَقالَ: وَکَمْ اُتِیَ عَلَی الْغُلامِ ؟ فَقُلْتُ ثَمانِیَ سِنینَ فَقالَ: سُبْحانَ اللهِ یَتْرُکُ الصَّلاهَٔ قالَ: قُلْتُ یُصیبُهُ الْوَجَعُ قالَ: یُصَلّی عَلی نَحْوِ ما یَقْدِرُ (۴):

حسن بن قارون می گوید: من از حضرت رضا (علیه السلام) پرسیدم (یا یک نفر پرسید و من گوش می دادم) مردی فرزندش را به نماز وامی دارد ولی یک یا دو روز نماز نمی خواند. حضرت فرمود سن آن پسر بچه چقدر است؟ گفتم هشت سال. حضرت تعجب کرد و فرمود: هشت سال و ترک نماز؟! عرضه داشتم: نماز برای او سخت و رنج آور است. فرمود به اندازه تاب و توانش نماز بخواند.

عَنْ عَلِیّ فی حَدیثِ الاَْرْبَعَ مِاَهَٔ قالَ: عَلِّمُوا صِبْیانَکُمُ الصَّلاهَٔ وَخُذُوهُمْ بِها اِذا بَلَغُوا لَمانِیَ سِنینَ (۵):

در حدیث چهارصدگانه از علی (علیه السلام) آمده: نماز را به فرزندان خود تعلیم دهید و چون به هشت سالگی برسند، آنان را وادار به خواندن این فریضه الهی نمایید.

پی نوشتها:

۱ ـ وسایل الشیعه ۳ / ۱۲

۲ ـ وسایل الشیعه ۳ / ۱۲

۳ ـ وسایل الشیعه ج۳، ص ۱۲

۴ ـ وسایل الشیعه ۳ / ۱۳

۵ ـ وسایل الشیعه ۳ / ۱۳