شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

بیایید با ناخن هایمان مهربان باشیم


بیایید با ناخن هایمان مهربان باشیم

برای هر کسی ناخن معنی و کاربرد خاصی دارد بعضی ها از ناخن صرفا برای زیبایی دستانشان استفاده می کنند بعضی برای کشیدن روی سطح صاف برای ایجاد صداهای گوش خراش و بعضی در دعوا ها از ناخن به عنوان سلاح سرد استفاده می کنند اما در حقیقت ناخن, از تغییر شکل در یک ردیف سلولی بوجود می آید و ماده نرمی مثل گوشت را تبدیل به جسم محکمی می کند که این جسم محکم از سه لایه تشکیل شده است

برای هر کسی ناخن معنی و کاربرد خاصی دارد بعضی‌ها از ناخن صرفا برای زیبایی دستانشان استفاده می‌کنند بعضی برای کشیدن روی سطح صاف برای ایجاد صداهای گوش خراش و بعضی در دعوا‌ها از ناخن به‌عنوان سلاح سرد استفاده می‌کنند اما در حقیقت ناخن، از تغییر شکل در یک ردیف سلولی بوجود می‌آید و ماده نرمی مثل گوشت را تبدیل به جسم محکمی می‌کند که این جسم محکم از سه لایه تشکیل شده‌است. این ماده باعث سختی و استحکام ناخن می‌شود.

● ناخن‌هایتان را دوست بدارید

متاسفانه بعضی افراد به دلیل بی توجهی به سلامت ناخن‌های عزیزتر از جان و رعایت نکردن نکات ایمنی و بهداشتی درباره ناخن‌ها باعث صدمه زدن به آن‌ها می‌شوند. رشد ناخن توسط قالبی که در ریشه‌اش قرار دارد، صورت می‌گیرد. ناخن‌های دست سریع‌تر از ناخن‌های پا رشد می‌کند و نکته جالب این‌جاست که رشد ناخن‌های دست «فعال» سریع‌تر است، یعنی اگر فرد راست دست باشد، ناخن‌های دست راستش رشد بیشتری از ناخن‌های دست چپ او دارد.

● ناخن‌های خوش فرم

بهتر است به جای سوهان آهنی، که به ناخن‌ها آسیب می‌زند، از سوهان مقوایی استفاده کنید.

یک بار در هفته، از سنگ پا (سنگ پایی مخصوص برای ناخن‌های دست‌تان داشته باشید) استفاده کنید، این کار باعث از بین رفتن خطوط ناخن می‌شود و ناخن‌هایی را که به طور طبیعی درخشان شده‌اند، برای‌تان تضمین می‌کند. هم‌چنین، با مالیدن روغن‌های مغذی روی ناخن‌ها، مرطوب‌شان کنید.

● قوانین لاک زدن

قبل از لاک زدن، در زیر لاک از لایه‌ای محافظ استفاده کنید؛ در غیر این صورت، ناخن‌های‌تان سست می‌شود یا رنگ‌شان به زردی می‌گراید.

برای پاک کردن لاک، از حلال‌های ملایم، بدون استون (خشک کننده) استفاده کنید. بدون توقف و پشت سرهم ناخن‌های‌تان را لاک نزنید، بگذارید بین دو بار لاک زدن، چند روز ناخن‌های‌تان تنفس کنند.

● توجه به ناخن‌های حساس و شکننده

بعضی اوقات درحال کار کردن متوجه می‌شوید در حالی‌که اصلا حواستان نبوده و سرگرم انجام کارهای‌تان بودید ناخن‌ دلبندتان شکسته است. همیشه ناخن‌های سست، می‌شکنند یا نصف می‌شوند. اما چه باید کرد؟

قانون شمار یک: تغذیه‌تان باید خوب و مناسب باشد. اسیدهای آمینه و ویتامین‌ها برای داشتن ناخن‌هایی سالم و محکم ضروری است (می‌توانید از مکمل‌های غذایی مخصوص کمک بگیرید).

قانون شمار دو: باید موقع شستن ظرف‌ها یا باغبانی حتما از دستکش‌های شستشو خانگی و کرم برای مرطوب کردن دست‌ها و ناخن‌ها استفاده کنید و از ناخن‌های‌تان محافظت کنید. اغلب محصولاتی که مخصوص دست‌ها هستند، هم زمان برای تغذی پوست و ناخن طراحی و پیش‌بینی شده‌اند.

● اشتباهات رایج درباره ناخن

بیشتر ما فراموش کرده‌ایم ناخن‌ها و موهای‌مان بیش از آن که به آرایش و تزئین ظاهری نیاز داشته باشند، محتاج مواد معدنی و املاح مغذی خاصی هستند تا سلامت آن‌ها را به شکل صحیحی تامین کند. چه بسا بسیاری از این روش‌های آرایشی و زیبایی، عوارض نامطلوب بلند مدتی روی موها و ناخن‌ها برجای می‌گذارند.

یک رژیم غذایی چرب و سرشار از مواد غذایی قندی، نمی‌تواند مواد غذایی لازم و کافی را برای تولید و تکثیر سلول‌های سالم فراهم کند و فقر ریز مغذی‌ها از عوامل موثر در آسیب‌دیدگی ناخن‌ها است.

استفاده از کرم و محصولات مرطوب کننده و سایر محصولات موضعی نمی‌تواند تاثیر دائمی و قابل ملاحظه‌ای داشته باشد چون این مواد به بستر ناخن‌ها نفوذ نمی‌کند بنابراین تاثیر آن‌ها موقتی و کوتاه مدت است.

● این ناخن‌های بینوا

متاسفانه چون اغلب فکر می‌کنیم که ناخن خیلی هم برای‌مان مهم نیست و اضافه است، به آن کم‌تر توجه می‌کنیم مخصوصا ناخن‌های بینوای پاها که مورد بی توجهی و بی مهری بیشتری قرار می‌گیرد. ضربه دیدگی ناخن و بستر ناخن از نمونه‌های بارز بی‌توجهی به ناخن‌های پاها است. گاهی خصوصا زمانی که اندازه کفش به درستی انتخاب نشده باشد، فشارهای وارده به انگشتان و ناخن‌ها به حدی است که منجر به بروز خون مردگی در زیر ناخن‌ها و دردهای شدید موضعی می‌شود. در چنین شرایطی گه‌گاه، خونریزی‌های کوچک زیر ناخن، به کبود و سیاه شدن زیر ناخن می‌انجامد. در بعضی افراد تغییر شکل و اندازه‌ کف پا در حین ایستادن و فعالیت، بسیار زیاد و بعضا بالغ بر دو درجه می‌باشد که قطعا این افراد به شدت مستعد آسیب انگشت‌ها و ناخن‌ها هستند. خونریزی و تجمع آن در زیر ناخن، هر چند اندک، با جدا کردن ناخن از بستر آن، به درد شدیدی می‌انجامد که گاهی راه رفتن را دشوار می سازد و نیاز به اقدامات درمانی خاص را طلب می‌کند. مهم‌ترین اصل در پیش‌گیری از بروز این عارضه، انتخاب کفش و اندازه مناسب می‌باشد.

● دردی است غیر مردن!

اعمال فشار بیش از حد به انگشتان پا، همان‌طور که در مورد قبل یاد شد، می‌تواند باعث فرو رفتن قسمت‌های کناری ناخن انگشت شست پا در بافت‌های نرم کنار آن شود. در این شرایط و با اضافه شدن آلودگی میکروبی، زمینه بروز عفونت با درد شدید و ناتوانی در راه رفتن را باعث می‌شود. عدم درمان مناسب این عارضه به مزمن شدن و تکرار متناوب آن می‌انجامد. حفظ بهداشت پا و نحوه درست کوتاه نمودن ناخن (در عین کوتاه بودن نباید از ته و بصورت زاویه‌دار گرفت) در کنار استفاده از کفش مناسب، از بروز این عارضه پیش‌گیری می‌کند.

● اگر این بلا سرتان آمد

در صورت بروز،‌ انگشتان مبتلا را روزانه چندین نوبت با الکل شستشو و در محلول آب و نمک گرم قرار دهید. مراجعه به پزشک برای تجویز آنتی بیوتیک مناسب الزامی است و درصورت تکرار و مزمن شدن عارضه، گاهی برداشتن قسمتی یا تمامی ناخن به طریق جراحی قطعی‌ترین روش درمان است.

● تغذیه و ناخن‌ سالم

متاسفانه ما هزینه زیادی صرف آرایش و تهیه لوازم آرایشی و براق و تزئین کردن ناخن‌های‌مان می‌کنیم، اما اغلب از نیاز اصلی این بافت‌های مهم در بدن‌مان غافل هستیم و پس از آسیب‌دیدگی آن‌ها به فکر جبران می‌افتیم. چه بسا برای زیباترکردن ظاهری آن‌ها برای یک مدت کوتاه به ناخن‌های‌مان آسیب‌های جبران ناپذیری وارد می‌کنیم. سلامت ناخن‌ها از دو طریق تأمین می‏شود؛ مصرف کافی مواد سازنده ناخن‌ها و رسیدن این مواد غذایی به ناخن از طریق خون، بر خلاف باور اکثر مردم، کلسیم نقش چندان مهمی در سلامت ناخن‌ها ندارد. در حقیقت فقط میزان بسیار کمی کلسیم در ناخن‌ها وجود دارد. مهم‏ترین عامل در سلامت ناخن‌ها مصرف پروتئین کافی است. مصرف نکردن آهن کافی نیز می‏تواند باعث شکننده شدن یا تغییر شکل دادن ناخن‌ها شود. کمبود دراز مدت آهن موجب قاشقی شکل شدن ناخن‌ها می‏شود. مصرف کافی ویتامین B۱۲ اسیدفولیک، مس، ویتامین C و ویتامین B۶، مانع رشد کند، شکنندگی و ترک خوردن آن‌ها می‏شود.

● راهکار موثر در سلامت ناخن

بهترین راهکار برای سالم و زیباتر شدن موها و ناخن‌ها، انتخاب مواد مغذی مناسب و تداوم در مصرف آن‌ها است. خلاصه این‌که تامین ویتامین‌ها و املاح ضروری برای بدن تاثیر زیادی بر این بافت‌ها دارد. هم‌چنین متخصصان توصیه می‌کنند اگر تمایل دارید ناخن‌های خود را آرایش خاصی بدهید حتما مطمئن شوید که این روش‌های زینتی مثل کاشت ناخن مصنوعی، به بافت‌های شما آسیب نرسانند و با روش‌های مصنوعی سلامت طبیعی بدن خود را به خطر نیندازید!

نویسنده: مهدیه جوادی