چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
چهره زنانه یا آراستگی مردانه
«خرد کردن و پوشدادن مو، صاف و اتو کردن تخصصی موها، رنگ، مش، ویتامینه، طراحی چهره و گریم، ماسک و لایهبرداری صورت، پاکسازی پوست و...»
عروس ها و خانم هایی که می خواهند چهره ای جوان تر و زیباتر داشته باشند، خیلی مشتاق نشوند؛ اینها همه خدماتی است که تازگی ها در بعضی آرایشگاه های مردانه ارائه شده و خیلی سریع هم طرفداران خاص خودش را پیدا کرده است.
به یقین اگر به مردهایی که سی چهل سال پیش پایتخت نشین بوده یا در شهرهای دیگر زندگی می کردند، می گفتند روزی پسرها و مردهای جوان ساعت ها مقابل آینه می نشینند تا چهره شان را تغییر دهند، آنها هیچ وقت نمی توانستند این موضوع را باور کنند؛ اما امروزه، این اتفاق افتاده و چه بخواهیم و چه نخواهیم، عده ای را درگیر خود کرده است.
پارسا یکی از همین جوانان است که قبل از خروج از خانه، چند ساعتی جلوی آینه می نشیند و مدل موهایش را تغییر می دهد. او که حالا به این کار عادت کرده و فکر می کند هیچ وقت نمی تواند بدون آرایش موها و ظاهرش در جمع حاضر شود، می گوید: وقتی کمی به خودم می رسم و صورت و موهایم را مرتب می کنم، احساس خیلی بهتری دارم. از این وضع هم پشیمان یا ناراحت نیستم.
او باور دارد اگر روزی نتواند موهایش را مثل همیشه درست کند دیگران به او توجهی نخواهند داشت و به قول خودش چون دوست دارد همیشه نفر اول جمع باشد، باید کمی برای خودش وقت بگذارد.
● چهره ای مردانه ولی مرتب
«چرا همیشه باید در عکس های عروسی، عروس خانم را زیبا و آراسته ببینیم، ولی آقای داماد را با چهره ای به هم ریخته؟» آقای مبینی این سوال را مطرح می کند و می گوید: داشتن چهره ای تمیز و آراسته به هیچ وجه منفی نیست و نباید توقع داشته باشیم آقایان کمتر از خانم ها به فکر زیبایی و آراستگی ظاهر شان باشند، اما متأسفانه بعضی از آقایان هم در این کار افراط می کنند و گاه بیش از خانم ها به چهره شان می رسند و آن را تغییر می دهند.
این مرد میانسال که رعایت نظافت و آراستگی ظاهر را برای همه ضروری می داند، ادامه می دهد: من فکر نمی کنم کسی با رعایت بهداشت و پاکیزگی مخالفتی داشته باشد، ولی آنچه امروز می بینیم با نظم و ترتیب تفاوتی اساسی دارد. به عنوان نمونه می شود آقای داماد را در روز عروسی اش با چهره ای زیبا و تمیز دید، ولی این به معنای آرایش کردن صورت و تغییر دادن اجزای آن نیست.
همه ما با دیدگاه های مختلفی در این باره روبه رو شده ایم، اما این روزها در بعضی آرایشگاه های مردانه خدمات ویژه ای به مشتریان ارائه می شود که نه تنها جذابیتی برای آقایان ایجاد نخواهد کرد، بلکه چهره مردانه آنها را نیز دستخوش تغییر می کند.
آقای امیدی که خودش صاحب یکی از سالن های آرایش مردانه است، می گوید: متأسفانه بعضی سالن ها ـ که حتی شاید مجوز هم نداشته باشند ـ خدماتی را به آقایان ارائه می دهند که چندان مناسب نیست. بسیاری از این افراد هم کسب درآمد بیشتر را بهانه این کار می کنند در حالی که به نظر من، حتی در صورت درخواست بعضی مشتری ها هم نباید فقط برای پول بیشتر، این کارها را انجام داد.
● جلب توجه، نیازی طبیعی است
مهدی فقط ۱۴ سال دارد، اما حسابی به آرایش موها و مدل دادن به آنها عادت کرده است. او می گوید: دوست دارم همیشه خوش تیپ ترین فرد حاضر در جمع باشم و برای همین حسابی حواسش به مدل های جدید موست و این نوع آرایش را راهی برای به روز بودن و دوست داشته شدن می داند.
البته خیلی جالب است که مهدی پیش از رفتن به مهمانی ، حتما یکی دو ساعت وقت می گذارد تا موهایش را مرتب و آنها را مطابق مدل مورد نظرش درست کند. با این که او سن زیادی ندارد، اما نگران قضاوت و نظر مردم درباره خودش است و برای همین می خواهد چهره اش را به بهترین شکل ممکن تغییر دهد. وقتی از او می پرسم چرا این راه را برای جلب توجه انتخاب کرده است، نگاهم می کند و سکوتش نشان می دهد پاسخ قانع کننده ای برای خودش و دیگران در ذهن ندارد.
خیلی ها تصور می کنند فقط نوجوانانی در سن و سال مهدی به فکر جلب نظر دیگران هستند و برای همین چنین شیوه ای را در پیش می گیرند. در حالی که براساس نظر متخصصان، مورد توجه بودن و دوست داشته شدن نیازی طبیعی است که در تمام سنین وجود دارد و در هر دوره ای از زندگی به شکلی بروز می کند.
دکتر مهرنوش دارینی، روان شناس و مشاور خانواده در گفت وگو با «جام جم» در این باره توضیح می دهد: همه ما انسان ها از نخستین روز تولد، نیازهای متفاوت و متنوعی داریم؛ از نیازهای جسمانی گرفته تا نیازهای متعالی. در این میان، زیبایی و زیباشناختی نیز یکی از نیازهایی است که به طور حتم انسان ها در طول زندگی با آن روبه رو خواهند شد. علاوه بر این، دوست داشتن و دوست داشته شدن هم از دیگر نیازهای انسان است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی می افزاید: در این دوران، تعریف افراد از مورد توجه بودن و دوست داشته شدن تغییر کرده و بیشتر به سمت زیبایی های ظاهری رفته است. به عبارت دیگر، دوره ای بود که انسان ها همدیگر را فقط و فقط به دلیل داشتن ویژگی یا خصلتی خاص دوست داشتند و به هم احترام می گذاشتند. امروز هم اگرچه هنوز چنین نگرشی در جامعه وجود دارد، اما اولویت ها تغییر کرده و بیشتر به وضع ظاهر افراد توجه می شود. در نتیجه جوانان نیز تصور می کنند هرچه ظاهری زیباتر داشته باشند، دیگران هم آنها را بیشتر دوست خواهند داشت.
حالا که خیلی ها زیبایی بیشتر را راه حل دوست داشته شدن می دانند، باید بدانیم چطور به این هدف می رسند و خودشان را زیباتر می سازند.
دکتر دارینی در این باره یادآور می شود: ممکن است جوانان تصور کنند با تغییر ظاهر و دست بردن در چهره می توانند مورد توجه واقع شوند. به همین دلیل آنها با ایجاد ظاهری متفاوت که توجه دیگران را بیشتر از مواقع عادی جلب می کند، می خواهند به این نیاز طبیعی پاسخ دهند.
پس نباید فراموش کنیم تمام انسان هایی که در این کره خاکی زندگی می کنند، به مورد توجه بودن و دوست داشته شدن نیاز دارند و این ما هستیم که می توانیم مسیر صحیح رسیدن به این هدف را تعیین و انتخاب کنیم، چراکه طی کردن مسیر صحیح و درست می تواند به افراد کمک کند نیازشان به بهترین شکل ممکن برآورده شود.
● چه سنی؟ چه گروهی؟
این روزها گاهی کودکان خردسالی را می بینیم که با چهره ای متفاوت در جامعه ظاهر می شوند. پرهام یکی از همین بچه هاست که فقط ده سال دارد، اما می خواهد با دیگران تفاوت داشته باشد و به همین دلیل موهایش را به شیوه ای غیرمعمول اصلاح و آرایش می کند. آقای امیدی هم تجربه مشابهی دارد و می گوید: بارها برای من پیش آمده پسربچه های خردسال از من خواسته اند موهایشان را مدل جدید اصلاح کنم و حتی تصویری را از مجله یا کاتالوگی جدا کرده و به آرایشگاه آورده اند و خواسته اند کاری کنم که ظاهرشان شبیه آنها شود.
دکتر دارینی درخصوص این که این تغییر رفتار از چه سنی شروع می شود و میان چه گروهی بیشتر به چشم می خورد، می گوید: نیاز به توجه، نیازی طبیعی است که در همه انسان ها وجود دارد ولی اگر این نیاز، حالت افراطی به خود بگیرد، فرد نیز متناسب با آن رفتارهای افراطی خواهد داشت.
این روزها سن ایجاد چنین تغییراتی نیز در مقایسه با گذشته کاهش یافته است. روزگاری خانواده ها از دوره دبیرستان با این نوع تغییر رفتار فرزندان مواجه می شدند، ولی امروز سن این تغییرات هم کمتر از قبل شده است و در حال حاضر، این شرایط را در دوره نوجوانی مشاهده می کنیم.
این روان شناس خاطرنشان می کند: شیوه برخورد والدین نیز مطابق با رفتار فرزندانشان تغییر کرده است و حالا آنها نمی توانند مانند سال های قبل با بچه ها برخورد کنند. مثلا ممکن است در خانواده ای، پدر و مادر نسبت به فرزند بزرگ تر سختگیری هایی داشته باشند ولی در مورد بچه های کوچک تر خانواده به هیچ وجه نمی توانند همان شیوه را به کار ببرند.
اگر می پرسید چرا شرایط به این سمت و سو پیش رفته و اجتماع تا این حد تغییر کرده است، خوب است نظر دکتر دارینی را بدانید که در پاسخ به این سوال می گوید: تکنولوژی در این زمینه چندان بی تاثیر نبوده است. این روزها اخبار بسرعت پخش می شود و در دسترس افراد قرار می گیرد و به همین دلیل شاید در سنین کمتر از نوجوانی هم شاهد شروع این تغییر نگرش باشیم.
به گفته این روان شناس، زمانی ممکن بود افراد از سایر نقاط شهرشان خبر نداشته باشند، ولی امروز شرایط عوض شده است.
البته تا حدی هم شرایط اقتصادی و توان مالی خانواده ها می تواند در این زمینه تاثیرگذار باشد و طبیعی است افرادی که سطح اقتصادی بهتری دارند، راحت تر هم به این امکانات دسترسی پیدا کنند، ولی نباید فراموش کنیم افرادی هم هستند که شاید از نظر اقتصادی وضع خوبی نداشته باشند، ولی نوجوانانشان تمام تلاش خود را می کنند تا چهره شان را مطابق میل خود تغییر دهند.
بنابراین نمی توانیم بگوییم فقط قشر خاصی از جامعه به این تغییرات روی آورده اند بلکه برعکس، تمام نوجوانان تا حد توان سعی می کنند آن گونه که می پسندند ظاهرشان را تغییر دهند.
● کنار فرزندتان باشید، نه مقابل او
اگر بچه ها از خانواده دور شوند، اگر پدر و مادر را قبول نداشته باشند و اگر حس کنند با خانواده شان غریبه هستند، همه چیز بدتر خواهد شد. برای همین متخصصان می گویند مخالفت کردن دربرابر خواسته های فرزندان، شیوه درستی برای تغییر رفتار آنها نیست.
دکتر دارینی ضمن بیان این که الگوهای مشاهده ای یکی از قوی ترین و موثرترین الگوها برای یادگیری فرزندان به حساب می آید، به والدین چنین توصیه می کند: رفتارهای خشن و سختگیری های بیش از حد نه تنها راه حل خوبی نیست، بلکه می تواند نتیجه ای معکوس ایجاد کند.
پس فراموش نکنید که اگر مقابل فرزندتان بایستید، شرایط بدتر خواهد شد. به همین دلیل باید با شناخت نیازهای فرزندتان، کنار او و همراهش باشید.
به گفته این روان شناس، گاهی بهتر است برای همراهی بیشتر با فرزندان، از رفتار نامناسب آنها ایراد نگیرید. به جای این کار، در اولین قدم باید به فرزندتان نزدیک شوید و فاصله ای را که میان شما و نوجوان وجود دارد، کم کنید. مطمئن باشید در صورت ایجاد نشدن چنین رابطه ای بچه ها به محیط های بیرون از خانواده سوق پیدا می کنند.
پس حتی در شرایطی که خواسته های نوجوان مخالف میل و سلیقه شماست نیز حواستان را جمع کنید و به جای سرزنش کردن، با او همدل و همراه شوید. پس از این، می توانید الگوهای رفتاری مناسب را به او نشان داده و به طور غیرمستقیم او را به سمت رفتارهای صحیح هدایت کنید.
البته آن طور که دکتر دارینی می گوید با افزایش سن و زمانی که هویت افراد شکل می گیرد، برخی از این گونه رفتارها کمتر خواهد شد ، ولی این وضع هم به جامعه ای که نوجوان وارد آن می شود، ارتباط خواهد داشت. چون گاهی ممکن است دوستان و همراهانش او را تشویق کنند که رفتارش را ادامه دهد و حتی آن را تشدید کنند، ولی بهطور معمول با بیشتر شدن سن، انتظار داریم عقلانیت بر احساس ها غلبه کرده و این نوع رفتارها به حداقل برسد.
نیلوفر اسعدی بیگی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست