چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تغییر شغل,گامی نو به سوی موفقیــت کسب وکار


تغییر شغل,گامی نو به سوی موفقیــت کسب وکار

انتخاب شغل مناسب راهی برای خودشکوفایی و رضایت از زندگی است مسیری در جهت رشد, پویایی, تحول و تکامل است بسیار مهم است که شغلی را انتخاب کنیم که به آن علاقه داریم و موجب افزایش توانایی فردی و اجتماعی ما می شود

انتخاب شغل مناسب راهی برای خودشکوفایی و رضایت از زندگی است. مسیری در جهت رشد، پویایی، تحول و تکامل است. بسیار مهم است که شغلی را انتخاب کنیم که به آن علاقه داریم و موجب افزایش توانایی فردی و اجتماعی ما می‌شود.

فرد شاغل اگر از شغل خود راضی باشد، می‌تواند با خلاقیت و انعطاف‌پذیری ویژه و همگام با تجربه و علم و دانش مرتبط با فن و مهارت خود به کسب‌وکار رونق دهد. این افراد با اعتماد به نفس بالا، موقعیت اجتماعی خوبی را به همراه سلامت روان برای خود و اعضاء خانواده مهیا می‌کنند. برعکس، فرد بیکار یا کسی که از شغل خود رضایت نسبی یا تام ندارد؛ فردی است با بهداشت روانی آسیب‌دیده، افسرده، مضطرب و گرفتار کجروی‌های اجتماعی. اگر کار همگام با رضایت‌مندی و خودشکوفایی نباشد، مشکلات بسیاری به دنبال خواهد داشت. بدون شک عوامل بسیاری از جمله تحولات اجتماعی و صنعتی، اعتقادات فرهنگی و دینی، شرایط فردی و تیپ شخصیتی همچنین اهداف آموزشی ریشه در این امر مهم دارد. اگر مطمئن نیستید شغل مناسبی را انتخاب کرده‌اید، وقت آن است که با توجه به علاقه، دستمزد و رشد و پیشرفتی که می‌خواهید داشته باشید، به طور جدی فکر کنید. در بسیاری از کشورهای جهان، به ویژه آمریکا، شغل ثابت معنای خاصی ندارد و فرهنگ تغییر شغل، با توجه به موقعیت و درآمد، امری عادی است. این در حالی است که افراد برای رسیدن به ایده‌آل‌ها و فرصت‌های شغلی خود به راحتی تغییر مکان و مهاجرت به ایالتی دیگر را می‌پذیرند. در نتیجه پذیرش واقعیت‌ها، خلاقیت، ریسک‌پذیری و کسب تجربه کاری بالا را راحت‌تر از ما ایرانیان می‌پذیرند.

اما آیا برای تغییر شغل آماده‌اید؟ آیا بر توانایی‌ها و نقاط ضعف خود آگاه هستید؟ موقعیت فعلی خود را ارزیابی کرده‌اید یا شانس فرصت‌های خوب را از دست می‌دهید؟!

● اطمینان از شغل فعلی

اولین گام در سنجش اطمینان شغلی؛ رضایت و شادمانی در کار و داشتن مهارت، متناسب با توان فردی، است. رضایت همگام با اختیار و سطح مسوولیت مطلوب با حقوق و مزایا، بدون در نظر گرفتن تجربه کاری یا تحصیلات مرتبط، مسلما امکان‌پذیر نیست.

● شناسایی علایق کاری

بسیاری از ما در واقع شغل خود را یا از روی علایق والدینمان انتخاب کرده‌ایم، یا با توجه به تحصیلات دانشگاهی (که البته از روی اجبار آن را خوانده‌ایم) یا حتی به علت نداشتن کاری برای امرار معاش، انتخاب کرده‌ایم. اما کم نیستند افرادی که با همین شرایط سر کار رفته‌اند و الان با تمام وجود، کار خود را دوست دارند. چراکه علایق خود را در کار پیدا کرده‌اند و با خلاقیت و ابتکار، خود را با کار فعلی وفق داده‌اند.

● شناخت نقاط قوت و ضعف خود

بعد از کشف علایق خود به دنبال بهره‌وری از فرصت‌ها باید بود. برای رسیدن به حداقل فرصت‌ها، نیاز دارید نقاط قوت و ضعف خود را چند بار مرور کرده و برای خواسته‌های نهایی از آنها به نحو احسن استفاده کنید. نقاط قوت همان زمینه‌هایی‌است که علایق و توانمندی‌های شما را پوشش می‌دهد. چرا که شما هم به آن؛ علاقه دارید و هم در آنها می‌توانید قدرت‌مندتر عمل کنید. نقاط قوت خود را با توجه به شغل کنونی‌تان ارزیابی کنید. شما با این توانایی‌ها می‌توانید در کدام بخش از سازمان خود بهترین سود را ببرید و چگونه باید این توانایی‌های خود را به رییس خود انتقال دهید؟

در نظر داشته باشید که گاهی خوب بودن در کاری، بدین معنا نیست که شما شغل مناسب خود را دارید. انسان شخصیت‌های متفاوتی دارد و شاید قادر باشد چند کار متفاوت داشته باشد و به یک اندازه از کار‌های خود راضی باشد. اما اگر فرد احساس کند رفتار او در شرایط معمولی و شرایط بحران، کاملا منطبق نیست و نمی‌تواند در هر دو حالت علاقه‌مندی، سازگاری و توانمندی‌هایش را به اجرا بگذارد، باید در کار خود تجدیدنظر کند.

موقعیت سازمانی که در آن کار می‌کنید

بسیاری از افراد فکر می‌کنند چون در سازمان بزرگی هستند؛ پس بهترین موقعیت شغلی را دارند. اما شاید شما با توجه به بوروکراسی و قوانین دست‌وپاگیر آن سازمان نتوانید نقاط قوت و توانایی‌های خود را به بهترین وجه شناسایی کنید و همین آغاز نارضایتی شغلی شما باشد.

● دریافتی‌ها

آیا دستمزد شما متناسب با فعالیت و موقعیت شما است؟ حمایت‌ها و آینده‌نگری‌های لازم در سازمان شما (بیمه، بازنشستگی و...) به چه صورت است؟ آیا تمام قوانین کار مرخصی و اضافه کاری تا آموزش ضمن خدمت را دارید؟ تمامی موارد نام برده شده را در انتخاب و تغییر شغل باید مد نظر قرار داد.

● ارزیابی خود

ویژگی‌های غالب در هر فرد، راهنمای انتخاب شغل مناسب است؟ بدون شک با در نظر گرفتن خصوصیات اخلاقی خود (مسوولیت‌پذیر، سازگار با محیط، مدیریت بحران، درونگرا یا برونگرا)، بهتر می‌توانید تصمیم بگیرید.

با توجه به ارزیابی‌های فوق، بد نیست بدانید که جست‌وجوی شغل جدید کار آسانی نیست، پس هرگز سعی نکنید تا زمان پیدا کردن شغل جدید، با مدیر خود تنش داشته باشید. در هر موقعیتی که هستید، پل‌های پشت سر خود را خراب نکنید. رضایت شغلی همگام با توانمندی‌ها و سازگاری با محیط امکان‌پذیر است. گاهی کار با دست مزد کم، بهتر از کار در مکانی تنش‌زا است.

بنابراین برای تصمیم‌گیری ابتدا مزایا و منافع شغل فعلی را با شغل در نظرگرفته، مقایسه کنید و بعد دست به تغییر شغل بزنید.

شادی صالحی