سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

۹ ترفند برای استفاده هوشمندانه از زمینه عکس


۹ ترفند برای استفاده هوشمندانه از زمینه عکس

زمینه عکس را می توان موضوعی برای زیبایی یا خراب شدن عکس دانست برخی مواقع زمینه عکس به سوژه و نقطه کانونی معنا می بخشد یا می تواند باعث از رفتن زیبایی تصویر و پرت شدن توجه بیننده شود

زمینه عکس را می توان موضوعی برای زیبایی یا خراب شدن عکس دانست. برخی مواقع زمینه عکس به سوژه و نقطه کانونی معنا می بخشد. یا می تواند باعث از رفتن زیبایی تصویر و پرت شدن توجه بیننده شود. بعضی از مشکلات رایج که عکاسان با پس زمینه کادر دارند شامل موارد زیر هستند:

● از بین بردن نقطه کانونی

احتمالا این مشکل برای شما هم پیش آمده است: در فضای بیرون از خانه می خواهیم پرتره ای از دوست خود بگیریم و کادربندی می کنیم، به محض فشار کلید شاتر یک رهگذر از پشت سر او عبور می کند و بخشی از بدن او در عکس می افتد. در نتیجه این اتفاق بیننده بیشتر از اینکه به پرتره سوژه نگاه کند، تصویر رهگذر توجهش را جلب می کند.

● بیرون زدن چیزی از بالای سر سوژه

این مساله همچون آیتم قبلی رایج نیست اما بسیار اتفاق می افتد. هنگام ثبت پرتره یکی از رایج ترین اشتباهات این است که تصویری در زمینه عکس همچون شاخ از بالای سر سوژه بیرون می زند. این تصویر می تواند درخت، تیر چراغ برق یا ... باشد. این زمینه های خنده دار به راحتی عکس را خراب می کنند.

● خطوط متضاد

اگر منظره یا سوژه خطوطی در خود دارد و اگر زمینه آن خطوط پررنگ تر و عمیق تر داشته باشد، عکس بسیار شلوغ و در هم دیده می شود و نقطه کانونی آن به هیچ عنوان قابل تشخیص نیست.

● ۹ ترفند برای استفاده هوشمندانه از زمینه عکس ها

۱. پیش از فشار شاتر به زمینه عکس توجه کنید

شاید با خود بگویید این مساله ای است که همه می دانند و به یادآوری نیازی نیست. اما واقعیت این است که بسیاری از مردم این مساله را رعایت نمی کنند و اصلی ترین ایراد آنها بی توجهی به پس زمینه سوژه است. این ایراد را می توان با توجه به زمینه سوژه به راحتی از بین برد.

پیش از فشار دادن کلید شاتر حتما با دقت تمام پشت سر و اطراف سوژه را در کادر بررسی کنید تا آیتم اضافه، رنگی که با سوژه همخوانی ندارد، نور زیاد که باعث جمع شدن چشم ها شود، خطوط متضاد یا مردم اضافه نداشته باشد.

۲. حرکت سوژه

این تکنیک نیز به ظاهر بسیار ساده است اما باز باید بگوییم بسیاری از عکاسان آماتور نمی دانند برای داشتن عکس های بهتر می توانند سوژه خود را حرکت دهند. به طور مثال، خیلی راحت می توانید از سوژه بخواهید یک قدم به چپ یا راست حرکت کند تا زمینه ای که باعث برهم خوردن نقطه کانونی می شود را مثلا پشت خود قایم کند.

۳. تغییر زاویه عکاسی

اگر در زمینه عکس خود تصاویر و آیتم هایی وجود دارند که نمی خواهید در کادر باشند، کافی است زاویه دوربین یا جای خود را تغییر دهید. این تغییر زاویه روی کادربندی سوژه نیز تاثیر می گذارد اما باعث می شود تا حد زیادی آیتم های ناخواسته را از پشت و اطراف سوژه حذف کنید و عکسی زیبا و ناب ثبت کنید.

۴. با کمک دیافراگم زمینه را تار کنید

یکی از مفیدترین مسایلی که باید در مورد حذف آیتم های ناخواسته در عکس دانست، شناخت لنز دوربین و استفاده از آن است. کاربر می تواند با کمک دیافراگم روی سوژه فوکوس کند تا بقیه قسمت های عکس تا حد زیادی تار شوند. به این ترتیب، فقط سوژه موردنظر در عکس واضح باقی می ماند و عکاس رسالت خود را انجام می دهد.

برای این منظور باید از دیافراگم عریض استفاده کنید (هر چه رقم آن کوچک تر باشد دیافراگم عریض تر است). هر چه دیافراگم عریض تر باشد، فضای بیشتر از زمینه عکس تار خواهد شد.

سریع ترین راه برای لمس کارکرد این راهکار این است که دوربین را روی حالت نوردهی تنظیم کنید و عکس های مختلفی بگیرید تا بتوانید تفاوت باز بودن دیافراگم را در عکس ها متوجه شوید. هر چه از f/۴ پایین تر بروید، زمینه عکس تار و تارتر می شود.

۵. استفاده از فاصله کانونی برای بلور زمینه

یکی از بهترین روش ها برای بلور (تار) کردن زمینه عکس، استفاده از لنز با فاصله کانونی بلند است.

۶. قرار دادن سوژه در جلوی فضای باز

قرار دادن سوژه در فاصله ای بسیار جلوتر از دیگر آیتم های زمینه عکس کمک می کند تا آن آیتم ها تارتر از آنچه هستند، دیده شوند. به طور مثال، اگر این حق انتخاب را دارید که سوژه را جلوی یک دیوار آجری یا در یک فضای باز قرار دهید، فضای باز انتخاب هوشمندانه تری است زیرا دیوار آجری درست به سوژه چسبیده است و می تواند نگاه بیننده را به خود جلب کند. اما در فضای باز به دلیل دور بودن سوژه از آیتم های ناخواسته، آن سوژه ها تار و بلور شده دیده می شوند و این سوژه است که در مرکز توجه باقی می ماند.

۷. پر کردن کادر با سوژه

یکی از موثرترین روش ها برای از بین بردن آیتم های ناخواسته از زمینه عکس این است که همه آنها را از کادر خارج کنید. چگونه؟ با زوم کردن یا نزدیک شدن به سوژه می توانید کادر خود را از سوژه مورد نظر پر کنید.

۸. خودتان زمینه ایجاد کنید

گاهی اوقات عکسی که می خواهید بگیرید زمینه جالبی ندارد و خودتان باید برای آن زمینه ایجاد کنید. برای این منظور می توانید پارچه های طرح دار عکاسی یا پارچه معمولی بخرید. یا حتی می توانید از یک دیوار ساده بدون هیچ نقش و نگاری هم برای زمینه عکس استفاده کنید.

یا حتی می توانید آیتم هایی که در پشت سوژه قرار دارند را جابه جا کنید تا منظره خوبی درست کنند (این بیشتر برای عکاسی در خانه کاربرد دارد.)

۹. ویرایش بعدی عکس

اگر هر کاری کردید و باز هم زمینه عکس شلوغ بود و آیتم های ناراحت کننده در پشت سوژه باقی ماندند، می توانید از نرم افزارهای ویرایش عکس استفاده کنید.