سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا

قشم جزیره ای با دره های اعجاب انگیز


قشم جزیره ای با دره های اعجاب انگیز

بسیاری از مردم, قشم را فقط یک جزیره می دانند اما گردشگران طبیعت, قشم را دنیایی از زیبایی ها معرفی می کنند که در هر گوشه آن می توان آرامش گمشده انسان شهرنشین را در هزارتوی غارهای منحصر به فرد و جنگل های حرا و در اعماق سواحل مرجانی و در کنار سواحل ماسه ای و صخره اش جست وجو کرد

بسیاری از مردم، قشم را فقط یک جزیره می‌دانند اما گردشگران طبیعت، قشم را دنیایی از زیبایی‌ها معرفی می‌کنند که در هر گوشه آن می‌توان آرامش گمشده انسان شهرنشین را در هزارتوی غارهای منحصر به ‌فرد و جنگل‌های حرا و در اعماق سواحل مرجانی و در کنار سواحل ماسه‌ای و صخره‌اش جست‌وجو کرد. پس اگر در پی کسب تجربه‌های هیجان‌انگیز هستید و قصد دارید چند روزی را به دور از شهر و هیاهوی شهرنشینی آرامش از دست‌رفته خود را بیابید، هم‌اکنون قشم را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب کنید. قشم همان بهشت رویایی است که همه جاذبه‌های طبیعی را یکجا در خود جای داده است. انواع سواحل ماسه‎ای، صخره‎ای، جنگلی، گلی و موقت (بین جزر و مد) که هر یک زیستگاه گیاهان و جانوران متفاوت و متنوعی هستند، تنوع زیستی کم‎نظیری در اطراف این جزیره پدید آورده‎اند.

جنگل حرا در ساحل شمال غربی جزیره قشم، از بندر لافت تا روستای طبل در نواری به عرض ۵۰ تا ۵۰۰ متر کشیده شده و محدوده‎ای برابر با ۱۵۰ کیلومتر و مساحتی معادل ۱۶ هزار هکتار را دربرگرفته است.

امکان سفر دریایی و تفریحی در بین درختان حرا و دیدن بیش از ۱۰۰ گونه از پرندگان بومی و مهاجر، زیبایی خاصی به سیاحت مسافران می‎دهد. درختان همیشه سبز انجیر معابد با عمر بیش از ۱۰۰ سال یکی دیگر از دیدنی‎های طبیعی جزیره است. کوه‎های شگفت‌انگیز، صخره‎ها، کوه نمکدان در جنوب غربی جزیره با غارهای زیبای نمکی و حوضچه نمک، خلیج لاک‎پشت‎ها (محل تجمع و تخم‎ریزی لاک‎پشت‎های بزرگ)، سواحل ماسه‎ای در جنوب، جزایر ناز، سواحل مرجانی جزایر لارک و هنگام و سواحل زیبا و منحصر به ‌فرد باسعیدو که محل زیبا و بزرگی جهت غواصی و قایقرانی است، از دیگر مکان‎های دیدنی جزیره قشم به شمار می‎روند که برای تماشای آن یک هفته هم کافی نیست.

● هزاردره‌های قشم

در جزیره قشم همه چیز دیدنی است و شاید قبل از آنکه به دیدن جنگل‌های حرا و سواحل مرجانی و شنی ترغیب شوید، کوه‌های شگفت‌انگیز جزیره نظر شما را جلب کند؛ مجموعه‌ای که از آن تحت عنوان ژئوپارک یاد می‌شود. در قشم کوه‌های کم‌ارتفاع فراوان است. اگر دقت کنید متوجه می‌شوید سطح این کوه‌ها را لایه‌های مرجانی، اسفنجی و دوکفه‌ای پوشانده که خود موجب حفاظت خاک‌های نرم و مارن زیر سطح مرجانی شده است. وجود بادها، باران‌ها و توفان‌های باران‌زا موجب فرسایش تنه کوه‌ها و فروریختن پوشش‌های مرجانی می‌شوند. بر اثر این فعل و انفعال‌های طبیعی، تندیس‌های دیدنی و زیبایی در سراسر جزیره پدید آمده که از این نظر نیز جزیره قشم و جزایر اطراف آن از دیگر جزایر خلیج فارس ممتاز شده است. حتماً نام غارهای نمکی قشم را بارها شنیده‌اید. غار نمک در واقع بخشی از کوه‌های جزیره قشم است که به دلیل انباشتگی و رسوب نمک موجود در آب دریا در گسل‌های عمیق تبدیل به کوه‌ها و غارهای نمکی شده است. در این بین یکی از غارها با طولی معادل ۴۶۰۰ متر به عنوان بزرگ‌ترین غار نمکی جهان شناخته شده است.

کوه نمکدان در جنوب غربی جزیره را حتماً ببینید و از این همه شاهکار زمین‌شناختی طبیعت لذت ببرید. قندیل‌ها و بلورهای نمک در داخل غارهای بزرگ و جریان آب نمک‌آلود منظره دلپذیری به غارها و کوه‌های نمکی جزیره قشم داده که واقعاً دیدنی است. اما به یاد داشته باشید که در سال‌های گذشته عده‌ای گردشگرنما آسیب‌های زیادی به این غار وارد کرده‌اند به طوری که با کندن قندیل‌ها و بلورهای نمکی بخشی از این غار را تخریب کرده‌اند. اما از هرچه بگذریم از دره ستاره‌ها نمی‌توان گذشت، دره ستاره‌ها که در غرب روستای برکه خلف واقع شده از زیباترین جلوه‌های فرسایش در جزیره پهناور قشم است و اهالی معتقدند پس از فروافتادن ستاره‌ای در این محل و بر اثر ضربه‌ای سهمگین، خاک از زمین بالا آمده و به هر شکلی که بوده خشک شده و چنین اشکالی پدید آمده است. البته بازدید از دره ستاره‌ها در شب‌های مهتابی جاذبه‌ای خاص دارد، به ویژه در آن لحظه که سکوت همه جا را فراگرفته و آسمان و ستاره‌ها با نزدیکی خاصی به زمین احساس می‌شوند.

● دره اعجاب‌انگیز چاهکوه

چاهکوه دره‌ای با تندیس‌های بی‌نظیر و پوشیده از صدها حفره و کاسه و طاقچه، با جوی‌های سنگی و چاه‌های آب است که از یورش باد، بارش باران‌های تند و تابش آفتاب داغ پدید آمده است. این دره در ۱۰۰ کیلومتری شهر قشم و در کنار روستای چاهوی شرقی قرار دارد. تمامی این ساختارهای طبیعی زمین‌شناختی امروزه مجموعه‌ای را در جزیره قشم پدید آورده که از آن به عنوان ژئوپارک قشم یاد می‌شود. ژئوپارک قشم نخستین اثر طبیعی ثبت‌شده ایران در یونسکو است. توریستی که این منطقه را برای بازدید انتخاب می‌کند می‌داند برای چه به این منطقه می‌آید. بسیاری از توریست‌های قشم از راه لافت یا فرودگاه وارد جزیره شده، اما به شهر قشم نمی‌آیند، بلکه برای دیدن مناطق خاصی چون جنگل‌های حرا و دره ستارگان یا روستای تاریخی لافت مقصد خود را به سمت این مناطق در پیش می‌گیرند. قشم از معدود مناطق جهان است که نشانه‎هایی از فرهنگ کهن و باستانی را هنوز به صورت بکر حفظ کرده و قابلیت‎های فراوانی برای مطالعات مردم‎شناسی دارد. یکی از مناطقی که حتماً دیدن آن را به شما توصیه می‌کنیم بندر تاریخی لافت است.

در بندر تاریخی لافت و در کنار قلعه نادری ده‌ها حلقه چاه آب وجود دارد که مردم منطقه با زحمت زیاد در دل سنگ حفر کرده‌اند. تل مشرف بر این چاه‌ها با سطح سنگی مرجانی، آب باران را به گودال محل چاه‌ها هدایت می‌کند و چون کفه چاه‌ها به لایه‌های گچی ختم شده است آب برای مدتی طولانی نسبتاً سالم و خنک در آن باقی می‌ماند. می‌گویند تعداد این چاه‌ها به تعداد ایام سال کبیسه ۳۶۶ حلقه بوده و مردم در هر روز از سال دهانه یکی از آنها را باز و از آن استفاده می‌کردند. گذشته از چاه‌های آن یک آب‌انبار سنتی بزرگ، مسجدهای زیبا، خانه‌های قدیمی، درخت نیاز (معروف به خواجه کریم) و بازمانده قلعه نادری همچنین بافت قدیمی لافت با انبوه بادگیرها و کارگاه‌های لنج‌سازی از جمله جاذبه‌های لافت است.

هرچند امروز ژئوپارک قشم با کوه‌های زیبا و فرسایش‌یافته و هزاردره‌های شگفت‌انگیزش توسط یونسکو به ثبت رسیده اما جنگل‌های بی‌نظیر حرا هم کم از ژئوپارک ندارد و دارای ارزش جهانی است. قشم بزرگ‌ترین و وسیع‌ترین جنگل‌های حرای ایران را به خود اختصاص داده است که دارای ارزش زیادی است. این جنگل‌ها در آب‌های کم‌عمق سواحل خلیج فارس ریشه دوانده و محیطی برای زیست انواع آبزیان، پرندگان و دوزیستان ایجاد کرده‌اند. حرا گونه‌ای از درختان مانگرو است و به همین دلیل این جنگل‌ها به جنگل‌های مانگرو نیز شهرت دارند. این درخت به زبان لاتین به افتخار ابوعلی سینا دانشمند فرهیخته ایرانی Avesenix Marina نامگذاری شده است. حرا نوعی درخت آبزی با ریشه هوایی است که تخم آن پس از عمل‌آوری در روی گیاه و رها شدن روی آب به آسانی در کف نقاط کم‌عمق دریا رشد می‌کند و تا ارتفاع چهار متر از سطح آب بالا می‌آید و سالی یک بار نیز به گل می‌نشیند.

وجود بیش از یکصد گونه پرنده در بین جنگل‌های حرای هرمزگان در قشم و خمیر، به ویژه در فصل زمستان جذابیت آن را دوچندان کرده چرا که این منطقه در زمستان مملو از پرندگان مهاجری است که از نوار شمالی زمین به این منطقه مهاجرت می‌کنند. منطقه حفاظت‌شده حرا بی‌شک یکی از زیباترین مناطق ایران است. آرامشی که در دل دالان‌های آب رو در جنگل حرا و سوار بر قایق می‌توان یافت در هیچ کجا نمی‌توان یافت. مشاهده صحنه‌های زیبای پرندگان در حال پرواز یا پرندگانی که در حال صید ماهی هستند و مشاهده دلفین‌هایی که هر از گاهی روی آب نمایش می‌دهند و... اینها همه آن چیزی است که امروزه در سراسر دنیا مردم برای تماشای آن حاضرند صدها دلار خرج کنند تا فقط به آرامش برسند و نهایت استفاده را از یک تفریح سالم ببرند. حرا را همین امروز به تماشا بنشینید.

ترانه جمالی