یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

چهارمین خوراكی دنیا


تقریبا همه ما سیب زمینی می خوریم؛ خواه پخته، خواه سرخ شده و در اصطلاح چیپس شده آن و یا بخارپز شده و در تركیب با نمك و كره و تخم مرغ و...، خیلی فرق نمی كند مهم این است كه سال آینده سال …

تقریبا همه ما سیب زمینی می خوریم؛ خواه پخته، خواه سرخ شده و در اصطلاح چیپس شده آن و یا بخارپز شده و در تركیب با نمك و كره و تخم مرغ و...، خیلی فرق نمی كند مهم این است كه سال آینده سال ما و شما است؛ سال سیب زمینی خورها. سازمان ملل سال ۲۰۰۸ را سال بین المللی سیب زمینی نامید. محصولی كه چهارمین غذای كشاورزی مهم جهان است و ظرفیت باقی ماندن برای نسل های بعدی و پر كردن جای غذای اصلی برای آنان را دارد. سیب زمینی دیگر سمبل فقر نیست كه سمبل ریشه كنی فقر جهانی نام گرفته است. سیب زمینی قرار است برای بار دوم پس از ۱۸۸۵ كه ونسان ون گوگ تابلوی سیب زمینی خورها را كشید و اثری دیگر را به فهرست شاهكارهای هنری اضافه كرد، در سال ۲۰۰۸ مورد توجه جهانیان واقع شود. نامگذاری سال ۲۰۰۸ به سال سیب زمینی بهانه مناسبی است برای این كه یادی از خوبی های سیب زمینی بكنیم. این گیاه یك ساله كه توسط اسپانیایی ها در قرن شانزدهم به شیلی و پرو برده شده و بعد از آن به تمام دنیا، بعد از برنج، گندم و ذرت پرمصرف ترین سبزی نزد مردم دنیا است.

سیب زمینی حاوی آنزیم هایی است كه زخم معده را التیام می بخشد، ضمن این كه خاصیت آنتی اكسیدانی داشته و ضد پیری است. سیب زمینی همچنین مدر بوده و به دلیل خاصیت ضدتورم و ضد التهابی كه دارد در درمان سوختگی ها نقش اساسی ایفا می كند. هر یك عدد سیب زمینی متوسط ۱۲ گرم پروتئین، ۱۸ گرم مواد نشاسته ای، ۵۰ گرم چربی، ۵۷۸ گرم آب و ۶۶ كالری انرژی دارد. سیب زمینی از نظر مواد معدنی نیز بسیار غنی است. هر یك عدد متوسط آن ۶ میلی گرم كلسیم، ۵۰ میلی گرم فسفر و ۵۰۰ میلی گرم پتاسیم دارد. سیب زمینی همچنین منبع خوبی از ویتامین A، C و B۶ است. در هر ۱۰۰ گرم سیب زمینی كه معادل ۳۵۰ كیلوكالری انرژی دارد، ۲۰ تا ۲۵ میلی گرم ویتامین C یافت می شود، به همین دلیل در جلوگیری از خونریزی لثه بسیار اهمیت دارد. البته سیب زمینی چندان پر از خوبی هم نیست. مصرف بیش از حد سیب زمینی در افراد مبتلا به دیابت اصلا توصیه نمی شود. سیب زمینی به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی نشاسته، ارتباط مستقیمی با افزایش قند خون دارد و به همین دلیل مصرف آن باید با احتیاط صورت گیرد. صرف نظر از این آخری، هیچ دلیلی بر حذف سیب زمینی از سفره غذایی خانواده وجود ندارد. پس درود بر سیب زمینی!

سالاد سیب زمینی

اكنون كه به بیشتر خواص این غده زمینی پراهمیت اشاره شد بد نیست طرز تهیه نوعی سالاد باآن را نیز چاشنی مطلب مان بكنیم. این سالاد به مواد چندان زیادی نیاز ندارد.

مواد لازم برای ۴ نفر:

۱) ۱ كیلوگرم سیب زمینی،

۲) ۴ عدد پیازچه خرد شده،

۳) ۱ عدد پیاز متوسط خرد شده،

۴) یك ساقه كرفس خرد شده،

۵) یك چهارم پیمانه سس مایونز، یك سوم پیمانه ماست ساده،

۶) ۳ عدد تخم مرغ آب پز، ۳ برش كالباس،

۷) ۱ قاشق چایخوری فلفل قرمز، نمك به مقدار كافی.

شیوه پخت:

سیب زمینی ها را به مكعب های ۲ سانتی متری خرد كنید یك قابلمه آب را با كمی نمك روی حرارت اجاق گاز به جوش آورید. سیب زمینی ها را در آب جوش بریزید و بگذارید چند دقیقه بجوشند تا كاملا پخته شوند اما فرم خود را از دست ندهند. آنها را در یك صافی خالی و آبكشی كنید.

سیب زمینی، پیاز و كرفس را در ظرف گود بزرگی بریزید. مایونز را در ظرف دیگری با ماست مخلوط كنید و سپس به مخلوط سیب زمینی بیفزایید. تخم مرغ ها را به چهار قسمت برش دهید و كالباس را به برش های نازك نواری خرد كنید و به سالاد اضافه كنید. فلفل را با نمك كافی به سالاد بیفزایید و سرو كنید.

مهری موسی وند