دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
شیعه صفوی و علوی
دکتر علی شریعتی با استفاده از الگوها و نمادهای سنّتی «تشیّع سرخ علوی» مردم را به انقلاب تحریک و تشویق کرد و تعبیرهایی کرد که خیلی بین نسل جوان جا افتاد و یکی از آنها مساله شیعه علوی و شیعه صفوی بود که شریعتی، کتابی به همین نام نوشت و به شیعه صفوی و پادشاهان صفوی خیلی تاخت و به عقیده من، حرف او از نظر علمی و تاریخی پایه و مایهای ندارد. صفویه استقلال ایران را تأمین کردند و مرزهای ایران را به همان مرزهای عصر ساسانی رساندند.
اگر جلادت شاه اسماعیل صفوی نبود که مذهب شیعه اثنی عشری را مذهب رسمی ایرانیان اعلام کند، معلوم نبود به گفته مورخان آن زمان ایران در قبال وسوسه سلاطین عثمانی که مایل به توسعه امپراتوری خود در سراسر بلاد اسلام بودند، چه سرنوشتی پیدا میکرد؟ شادروان شریعتی شیعه علوی و شیعه صفوی را به شیوهای عنوان کرده است که گویی شاه اسماعیل با قدرت قاهره تشیع را بدون هیچگونه سابقهای به ایرانیان تحمیل کرد است، در صورتی که ما میدانیم اولا، علی ابن ابی طالب(ع) از صدر اسلام همیشه مورد علاقه ایرانیان بوده، کما اینکه جلال الدین مولوی بدون اینکه شیعه مذهب باشد، در شعر معروفش میگوید: «از علی آموز اخلاص عمل» و ثانیا، سالیان دراز سلسلههای گوناگون در نقاط مختلف کشور، مذهب رسمی اتباع خود را شیعه اثنیعشری قرار دادند. ثالثا شهرهایی نظیر کاشان، قم، سبزوار، استرآباد، سمنان و تفرش از آغاز اسلام تشیّع مذهب بودند. در میان این شیعیان، مکرّر حکومتها و دولت به دست شیعیان تشکیل شده بود؛ از جمله یکی حکومت سربداران بود که برای دفاع از دو برادر ساکن ناحیهای شیعهنشین که مورد ظلم حکام قرار گرفته بودند، جماعتی قیام کردند و بعد از شکست حکام، حکومتی به یاری شیعیان به پا کردند که بعدها صفویه آن را مستحکم کردند. قیام دیگر به وسیله قوام الدین مرعشی در مازندران بود که مانند دیگر سلسلههای مازندران از دیرباز از شیعیان بودند، ولی این قیام به وسیله یکی از پیشوایان صوفی و شیعی مذهب رخ داد که پیروان او به خاطر او شمشیر زدند، پیروز شدند و دولت مرعشیان نامیده شدند. در دوران حمله مغول که ابتلائات و مسائل مختلفی بر مردم غارتزده و مظلوم ایران عارض میشد، توجه این مردم به کسانی جلب میشد که قادر بودند به تسلی و تشفی خاطر آنها بپردازند. به این جهت مشایخ و زهاد مورد توجه عموم از کوچک و بزرگ قرار گرفتند. به گفته دکتر ذبیحاللّه صفا در تاریخ ادبیات ایران، مشایخ شیعه از اواخر قرن هفتم و اوایل قرن هشتم به بعد از بذل توجه به نیازمندان کوتاهی نکردند و در نهایت، همین خدمات آنها منجر به تشکیل حکومتهای شیعه گردید. جالب آنکه اسلام و به ویژه مذهب شیعه توانست از فرزندان مغولان سنگدل و شقی انسانهای خادمی را برای مردم به وجود آورد. به عنوان مثال میتوان از غازان خان نواده هلاکو خان (۶۹۴ تا ۷۰۳) نام برد که ایلخان سراسر ایران بود. او عدهای از علمای شیعه و سنی را در دماوند دعوت کرد که به بحث بنشینند تا برای او روشن شود که کدام مذهب برتر و بر حق است. غازان خان بعد از این مجلس، مذهب شیعه را برگزید. او برای پذیرایی از تهیدستان و سادات در تمام ایران دارالضیافهها و دارالسیادهها ساخت. مالیات کشاورزان را تقلیل داد و از تعرض روسای سپاه به کشاورزان جلوگیری کرد. در دوره او شنب غازان که هم محل عبادت و هم محل ترجمه و تالیف کتاب بوده در تبریز ساخته شده و در زمان غازان همچنین ربع رشیدی که طرح آن را وزیر او رشیدالدین فضلاللّه ریخته بود، ساخته شد. توجه و مهربانی غازان خان تا این اندازه بود که فرمان داد تا برای پرندگان مهاجر، جیره غذایی تهیه کنند. (۱)
فرزند او محمد خدابنده یا الجایتو به مذهب شیعه اثنی عشری در سراسر ایران رسمیت بخشید. خطبه را به نام ۱۲ امام خواندند و به نام ۱۲ امام سکه زدند. سلطان محمد خدابنده، مسجد عظیم سلطانیه را ساخت. علمای شیعه را برای تدریس در آنجا جمع کرد.
از جمله این علما، شمسالدین محمد آملی صاحب کتاب معروف نفائس الفنون را (در چندین جلد پر حجم) به زبان فارسی تألیف کرد. آیا نباید به یاد آوریم که بیش از صد سال قبل از به سلطنت رسیدن شاه اسماعیل، مریدان شیخ صفی که شیعیان آذربایجان و گیلان و نواحی اطراف بودند، خانقاه اردبیل را که مقبره شیخ صفیالدین و خاندانش نیز بود، به یک کانون تبلیغات شیعی که زیارتگاه مشتاقان و ملجا ستم دیدگان و متظلمان نیز میشد، تبدیل کردند. طوایف ترکمان مرزهای شرقی آسیای صغیر هم که در سازمان اتحادیههای نظامی و اداری عثمانی راه نیافته بودند، یا به چشم سوءظن نگریسته میشدند، به خانقاه اردبیل روی آوردند و البته انتساب اولاد شیخ به خاندان رسول هم که یک شجره نسب بسیار معروف، آنها را از طریق امام موسی کاظم (ع) به شجره علوی منسوب میکرد، موجب مزید توجه و علاقه تمام این مریدان ترک و تاجیک و دور و نزدیک به خانقاه اردبیل گشت.(۲)
در لغتنامه دهخدا درباره صفویه پس از بحث مفصل چنین نتیجه گرفتهاند: شیعهگری در ایران از زمان پیش از شاه اسماعیل خود پیش رفته و سنیگری ناتوان گردیده بود. شاه اسماعیل کاری کرد که شیعهگری را کیش همگان در کشور گردانید. در اواخر زمان مغول شیعهگری رو به افزایش بود و همانا تا زمان شاه اسماعیل شیعیان بیشتر و چیرهتر گردیدند. به علاوه مردم ایران از آغاز اسلام دشمنی با بنی امیه کرده با علویان همدردی نموده بودند و برخی از استانها از مازندران و دیلمان و گیلان به وسیله علویان اسلام را پذیرفته و از شیعهگری هواداری نشان داده بودند. (۳) بعد از دوران ساسانیان که اختلافات طبقاتی آنچنان بود که جنبش مزدک پیش آمد که منجر به کشتار مزدکیان شد، ایرانیان اصل مساوات پیامبر اسلام را با جان و دل پذیرفتند، ولی رفتار بنیامیه و به کار بردن لفظ عجم (یعنی کسی که کر و لال است و زبان نمیفهمد) برای غیرعرب (از آن جمله ایرانی) را ایرانیها توهین به خود تلقی کردند در این صورت، حساب عرب را از اسلام جدا کردند و از آنجا که بنی امیه را غاصب خلافت میدانستند، یک همدلی و همدردی با اهل بیت پیدا کردند. این احساس طی قرنها رشد کرد و روزی که شاه اسماعیل ملت ایران را دعوت به پذیرفتن تشیّع ۱۲ امامی کرد، طبعا بدون مخالفت نبوده ولی با سرعتی غریب قبول عام یافت.
مرحوم شریعتی در کتاب شیعه علوی و شیعه صفوی معتقد است که شیوه صفوی باعث تفرقه ملل مسلمان شده است و این تفرقه تمدن اسلام را از تمدن اروپایی عقب انداخته است.
(۴) ایشان فراموش میکند که تصرفات ارضی باعث پیشرفت اروپاییان نشده است، بلکه ابداعات و اختراعات اروپاییان سبب پیشرفت آنها بوده است. ایشان اختراعات و ابداعات اروپاییان از گالیله و کپرنیک و کپلر گرفته تا ماری کوری و انیشتین را نادیده میگیرد و تحول وسایط نقلیه از ماشین بخار تا ماهواره و وسایل مخابرات را از تلگراف با سیم و بیسیم تا اینترنت را فراموش کرده است و به یاد نمیآورد که بعد از اینکه ما از طریق مذهب شیعه در مقابل مطامع عثمانی سدّ دفاعی برای خودمان ساختیم، چرا بعد از ما مصر که اهل سنّت بود، با مبارزه و تلاش پیگیر خودش را از استیلای عثمانی نجات داد؟ چرا حتی محور اصلی عثمانی که قلب امپراتوری بود، یعنی ترکیه با مذهب و زبان یکسان با عثمانیان به وسیله انقلاب جوانان ترک از امپراتوری کهنه و فرسوده عثمانی جدا شد؟ و بالاخره امپراتوری که مدت ۲۰ سال همه شرقشناسان آن را «آدم مریض» مینامیدند، با فریاد استقلالطلبانه و آزادیخواهانه عرب، بلغار، یونانی و... از هم فرو پاشید. چرا این سوال را ما از خودمان نکنیم؟ اگر اروپا از ملل مسلمان در ترقیات پیشی گرفت، ما ایرانیها اگر به ترقیات اروپاییان نائل نشدیم، لااقل جدایی ما از عثمانی به وسیله پیوند شیعه به ما ملت ایران فرصت داد که زبان فارسی و فرهنگ ایرانی را به دورترین نقاط برسانیم، به طوری که حتی امروز هم میتوانیم از این شاد باشیم که در کاشغر چین مردم نماز را به زبان فارسی میخوانند یا بینیم فردوسی، خیام، سعدی و حافظ را قرنهاست که مردم مصر نظیر شعرای خودشان از حفظ میخوانند، در قبرستانهای استامبول که قدم میزنیم از دیدن سنگ مقابر گویی در شیراز یا اصفهانیم، یا وقتی شعرای فارسیگوی شبه قاره را از نظر می گذرانیم، تعدادشان شاید از کل شعرای ایران زمین کمتر نباشد. آقای حسن انوشه در کتابی در هشت جلد شامل نزدیک به ۹۰۰۰ ورق به نام دانشنامه ادب فارسی تقدیم علاقهمندان کرده است، به قسمی که هر ایرانی از دیدن آن با وجود عقبماندگی در زمینه علوم و فنون لااقل از جهت گسترش زبان و فرهنگ مان در جهان احساس غرور میکند، مطلب قابل توجه این که مطالعه این کتاب نفیس به ما نشان میدهد تا چه اندازه این زبان و فرهنگ غنی در دوران صفویه رشد کامل کرده است، ۵ دلیل بارز آن دو تذکره از شعرای ماست، به وسیله دو فرزند شاه اسماعیل یکی فرزند بزرگش طهماسب میرزا که پادشاه دوم صفوی بود و در این زمان شاهنامه فردوسی را با بیش از ۱۵۰ مینیاتور تدوین کرد که چند سال قبل این کتاب نفیس را موزه هنرهای معاصر با دادن چند نقاشی از یک هنرمند آمریکایی با وساطت یونسکو به دست آورد و دیگری از آن فرزند دیگر شاه اسماعیل به نام سام است. این دو کتاب نشان میدهد که پادشاهان صفوی نه فقط از پیروان ۱۲ امام بودهاند، بلکه نسبت به زبان و فرهنگ فارسی از آغاز سلطنتشان به همان اندازه دلبستگی داشتهاند.
نویسنده : دکتر احسان نراقی
منابع:
(۱)-دکتر ذبیحاللّه صفا، تاریخ ادبیات ایران.
(۲)-دکتر عبدالحسین زرینکوب، تاریخ ایران.
(۳)-علامه علیاکبر دهخدا، لغتنامه.
(۴)-دکتر علی شریعتی، شیعه علوی و شیعه صفوی.
(۵)-حسن انوشه، دانشنامه ادب فارسی.
کلاوس وی. پدرسن
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست