چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

۱۳ فرمان برای خوشبختی سوختی چگونه بنزین هدر نرود


۱۳ فرمان برای خوشبختی سوختی چگونه بنزین هدر نرود

مهم ترین مساله در مدیریت سوخت خانواده ها, انتخاب خودروهایی با مصرف سوخت كم تر است

سهمیه‌بندی بنزین باعث شده است كه بسیاری از مردم كه متوجه اهمیت این ماده در زندگی روزمره خود نبودند به فكر مدیریت مصرف سوخت خود بیفتند و بكوشند تا با انواع راه‌های ممكن مانع از بروز مشكل در شكل زندگی معمول خود شوند. این روزها بحث‌های زیادی در مورد شیوه‌های مختلف كاهش مصرف سوخت خانواده‌ها و چگونگی مدیریت مصرف سوخت در جریان است. موارد زیر نمونه‌‌هایی است كه كارشناسان كانادایی در كنفرانس «مدیریت اقتصاد خانواده» در ونكوور كانادا ارایه دادند و بسیاری از توصیه‌های آن‌ها قابل استفاده در كشور ما نیز هست:

۱) انتخاب ماشینی با مصرف بنزین كمتر

مهم‌ترین مساله در مدیریت سوخت خانواده‌ها، انتخاب خودروهایی با مصرف سوخت كم‌تر است. در حال حاضر كمپانی‌های غربی موظف هستند كه میزان مصرف تقریبی بنزین تولیدات خود در محیط‌های خارج شهری و محیط‌های شهری را در شناسنامه معرفی خودرو بگنجانند، قطعا انتخاب خودرویی با مصرف سوخت كم‌تر نقش مهمی در مدیریت سوخت خانواده ایفا خواهد كرد.

۲) تنظیم موتور اتومبیل‌ها

ماشین‌هایی كه موتور آن‌ها تنظیم شده است بسیار كم‌تر از اتومبیل‌هایی كه موتور آن‌ها دچار مشكل است سوخت مصرف می‌كنند. بر اساس گفته‌های متخصصان، اتومبیلی با فیلتر هوای كثیف مصرف سوخت را تا ۲۰ درصد افزایش می‌دهد.

۳) عدم استفاده از كاهش‌دهنده‌های سوخت

در حال حاضر در جهان غرب برخی مكمل‌ها به فروش می‌رسند كه سازندگان آن‌ها مدعی هستند باعث كاهش مصرف سوخت می‌شوند، اما كارشناسان می‌گویند این مكمل‌ها نه‌تنها مصرف سوخت را كاهش نمی‌دهند بلكه مشكلاتی برای موتور خودروها رقم خواهند زد.

۴) تنظیم باد خودروها

لاستیك‌های كم‌باد نه‌تنها خطرناك هستند بلكه مصرف سوخت خودروها را هم افزایش می‌دهند. تنظیم منظم باد خودرو می‌تواند تا ۲۰ درصد از مصرف سوخت خودرو بكاهد.

۵) مدیریت زمان تردد

شاید مهم‌ترین مساله در مورد صرفه‌جویی و مدیریت سوخت، مدیریت زمان تردد باشد. داشتن برنامه برای استفاده از خودروی شخصی تنها در زمان‌های ضروری و استفاده از وسیلهء نقلیهء شخصی در زمان‌های كم‌تردد برای مثال انجام خریدهای خانگی در ساعاتی از روز كه ترافیك كم‌تر است و شناسایی محل‌های نزدیك‌تر برای رفع احتیاجات روزانه مهم‌ترین گام در مدیریت سوخت است. یك بخش مهم این مدیریت انجام فعالیت‌های گوناگون با ترسیم یك نقشهء ذهنی برای طی طریق مناسب است.

۶)استفاده نكردن از خودرو در مسافت‌های كوتاه

برای مسافت‌های كوتاه و حتی نیمه‌‌كوتاه استفاده از پیاده‌روی یا دوچرخه‌ می‌تواند هم باعث سلامت افراد جامعه شود و هم در مصرف سوخت صرفه‌جویی كند.

۷)پر نكردن بیش از حد باك بنزین

برخلاف تصور عمومی بهترین حالت زمانی است كه در هر بار سوختگیری باك بنزین حداكثر ۹۰/۰ درصد تا ۹۵/۰ درصد پر شود. پر كردن بیش از این حد باعث هدر رفتن سوخت می‌شود.

۸)اطمینان از بسته بودن در باك بنزین

حتی اندكی شل بودن در باك بنزین با توجه به فرار بودن بنزین ممكن است باعث تبخیر بنزین شود. در هر بار سوختگیری باید درب باك بنزین كاملا محكم بسته شود.

۹)استفاده از سرعت مناسب

براساس اعلام كارشناسان بهترین شیوه برای مدیریت مصرف سوخت خودروهای شخصی راندن با سرعت مناسب است. در واقع خودرویی كه به آهستگی سرعت خود را افزایش دهد و به آهستگی از سرعت خود بكاهد گاه حتی تا ۳۰ درصد كم‌تر از خودرویی كه سریع شتاب مثبت یا منفی می‌گیرد سوخت مصرف می‌كند.

۱۰)توجه به هشداردهندهء سرعت

سرعت بیش از حد باعث افزایش مصرف سوخت می‌شود، اكثر اتومبیل‌های جدید هشداردهنده‌هایی دارند كه سرعت بالاتر از حد مناسب را به رانندهء خودرو یادآوری می‌كند، كاستن سرعت در این مقاطع باعث كاهش مصرف سوخت می‌شود.

۱۱)داشتن نقشه برای حركت

هر راننده‌ای زمان‌هایی دچار اشتباه می‌شود و در تعیین مسیر اشتباه می‌كند، اما اگر برای رفتن به مقصد از قبل مسیر را در ذهن خود تجسم كنید می‌توانید درصد اشتباهات را كم كنید. براساس تحقیقات كارشناسان انگلیسی كاستن از میزان اشتباهات در تشخیص مسیر حركت و تصمیم گرفتن قبل از رسیدن به مقاطع و خروجی‌ها پنج تا ۱۰ درصد از مصرف بنزین می‌كاهد.

۱۲)استفادهء حداقل از كولر

در زمانی كه دمای هوا آن قدر نیست كه می‌توان با پایین كشیدن پنجره‌ها و استفاده از سیستم ایركاندیشن هوای محیط راحت بود بهتر است از كولر خودرو استفاده نكرد.

استفاده از كولر خودرو هنگام حركت بین ۲۵ تا ۳۰ درصد بر مصرف سوخت خودرو می‌افزاید.

۱۳)هنگامی كه می‌توانید اتومبیل را خاموش كنید

در توقف‌های بیش از ۳۰ ثانیه موتور خودروی خود را خاموش كنید در زمان‌های كوتاه خاموش و روشن كردن پیاپی خودرو باعث افزایش مصرف می‌شود، اما اگر بیش از ۳۰ ثانیه- و به خصوص بیش از یك دقیقه- در مكانی متوقف هستید حتما موتور خودروی خود را خاموش كنید.

ترجمه: امیر صدری