جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

سرطان سرتان را به باد ندهد


سرطان سرتان را به باد ندهد

وقتی برای اولین بار می شنوید به سرطان مبتلا شده اید, ممکن است احساس تنهایی و ترس شما را فرا بگیرد همچنین ممکن است احساس کنید ذهنتان از حجم زیادی از سوالات انباشته شده مثلا اینکه چه شد که به سرطان مبتلا شدید یا چرا متوجه علایم این بیماری نشدید

وقتی برای اولین‌بار می‌شنوید به سرطان مبتلا شده‌اید، ممکن است احساس تنهایی و ترس شما را فرا بگیرد. همچنین ممکن است احساس کنید ذهنتان از حجم زیادی از سوالات انباشته شده مثلا اینکه چه شد که به سرطان مبتلا شدید یا چرا متوجه علایم این بیماری نشدید؟

● سرطان بیضه

شایع‌ترین علامت، وجود یک توده بدون درد داخل نسج بیضه است، مثلا بیمار توده سفتی به اندازه فندق داخل نسج بیضه لمس ‌کند. تقریبا ۹۹ درصد این توده‌ها سرطان هستند، بنابراین می‌توان گفت لمس هر توده‌ای داخل نسج بیضه، نشانه سرطان است مگر اینکه خلاف آن ثابت شود. بیمار نباید به دلیل شرم، از مراجعه به پزشک خودداری کند. توصیه می‌شود مردان هر چند وقت یک بار بیضه‌های خود را با ‌دقت لمس و در صورت مشاهده هرگونه توده داخل نسج آن، بلافاصله به پزشک مراجعه کنند.

● علل بروز سرطان بیضه

اولین و مهم‌ترین عامل که خطر ابتلا به سرطان بیضه در مردان را زیاد می‌کند، بیضه‌های نزول نکرده است. در برخی نوزادان پسر، هنگام تولد یک یا هر دو بیضه‌ در محل طبیعی خود که همان کیسه بیضه است، قرار ندارد. اگر بیضه‌ این کودکان تا پایان سال اول زندگی در محل طبیعی خود قرار نگیرد، باید با عمل جراحی آن را در محل طبیعی گذاشت. قراردادن بیضه در محل طبیعی قبل از یک سالگی، باعث کمک به بهبود باروری می‌شود و هم بیضه از داخل شکم پایین می‌آید و در محلی قرار می‌گیرد که به راحتی قابل معاینه باشد. باید به این مساله هم توجه داشت که پایین آوردن بیضه نزول نکرده، از خطر ایجاد سرطان بیضه در آینده نمی‌کاهد ولی خطر ایجاد سرطان بیضه در کسانی که یک بیضه نزول نکرده دارند، ۳۰-۱۵ برابر افراد عادی است، بنابراین این افراد باید به‌دقت تحت‌نظر باشند. این خطر آنقدر زیاد است که اگر مردی بعد از سن بلوغ برای عمل جراحی بیضه نزول نکرده مراجعه کند، پزشک ترجیح می‌دهد بیضه را کاملا درآورد. دومین عاملی که احتمال ابتلا به سرطان بیضه را افزایش می‌دهد، تحلیل رفتن بیضه است. یکی از علل شایع تحلیل رفتن بیضه، عفونت شدید به‌دنبال ابتلا به اوریون است. اگر پسر بچه‌ یا مردی به اوریون مبتلا شود، به احتمال ۳۰ درصد یک یا هر دو بیضه وی مبتلا به عفونت بیضه اوریونی خواهد شد. بیضه گرفتار، به‌تدریج دچار تحلیل می‌شود و از بین می‌رود. بنابراین تلقیح به موقع واکسن اوریون از این خطر بزرگ پیشگیری می‌کند. عامل بعدی، وارد شدن ضربه شدید به بیضه‌هاست.

● علایم ابتلا به سرطان بیضه

احساس درد حاد یا مبهم در کیسه بیضه یا قسمت تحتانی شکم و بزرگ شدن سینه‌ها از علایم ابتلا به سرطان بیضه است. بعضی از تومورهای بیضه ماده‌ای ترشح می‌کنند که باعث بزرگ شدن سینه‌ها در مردان می‌شوند، احساس درد در قسمت تحتانی کمر که به دلیل دست‌اندازی تومور بیضه به ناحیه شکم است و در مراحل پیشرفته بیماری دیده می‌شود از دیگر نشانه‌های ابتلا به سرطان بیضه است. به علاوه یکی از محل‌های شایع دست‌اندازی سرطان بیضه، ریه‌ها هستند که در اثر آن، بیمار ممکن است دچار سرفه همراه با خلط خونی شود.

دکتر محمدرضا صفری‌نژاد متخصص کلیه و مجاری ادراری