شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

روز جهانی دیابت


بیست و سوم آبان ماه برابر با چهاردهم ماه نوامبر میلادی، روز جهانی دیابت نام‌گذاری شده است.
شعار امسال روز جهانی دیابت نیز "مراقبت در قبال دیابت برای همه" است.
امروزه اكثریت …

بیست و سوم آبان ماه برابر با چهاردهم ماه نوامبر میلادی، روز جهانی دیابت نام‌گذاری شده است.

شعار امسال روز جهانی دیابت نیز "مراقبت در قبال دیابت برای همه" است.

امروزه اكثریت جمعیت كشور در شهرها زندگی می كنند، فعالیت بدنی افراد و كسانی كه در شهر زندگی می كنند، ناچیز است، جمعیت كشور رو به افزایش است، متوسط طول عمر نیز نسبت به سال های گذشته بیشتر شده است. در عین حال تغذیه ما نسبت به گذشته نامناسب شده است، ناسالم و پرحجم. مجموعه این عوامل دست به دست هم داده و سبب افزایش شیوع دیابت شده است.

دیابت یكی از شایع ترین بیماری های مزمنی است كه بشر را گرفتار می كند. در سال ۲۰۰۳ تعداد مبتلایان آن در سراسر جهان ۱۹۴ میلیون نفر تخمین زده می شد. پیش بینی می شود كه این رقم تا پایان سال ۲۰۲۵ در نتیجه طولانی شدن عمر مفید افراد، سبك زندگی بی حركت و غیرفعال و تغییر الگوهای رژیم غذایی به ۳۳۳ میلیون نفر برسد. ۱۴ نوامبر (۲۳ آبان ماه) هر سال به نام «روز جهانی دیابت» خوانده می شود. هر سال شعار خاصی برای این روز در نظر گرفته می شود. از سال ۲۰۰۱ مضمون این شعارها به عوارض دیابت اختصاص یافته است. شعار روز جهانی دیابت امسال در رابطه با مراقبت پا در دیابت است. «دیابت و مراقبت از پا: برای پیشگیری از قطع عضو بیماران دیابتی گام برداریم.»

دیابت چیست؟

دیابت یك عارضه ناشی از اختلال در تولید و یا عملكرد انسولین در بدن است. انسولین هورمون یا ماده ای است كه در لوزالمعده (پانكراس) تولید می شود و سلول ها را قادر می سازد تا گلوكز را از خون بگیرد و برای تولید انرژی استفاده كنند. در صورتی كه لوزالمعده فرد مبتلا به دیابت، انسولین مورد نیاز بدن را تولید نكند (دیابت نوع یك) و یا انسولین در لوزالمعده كم تولید شود یا انسولین تولید شده موثر واقع نشود (دیابت نوع دو) در نتیجه افراد مبتلا به دیابت نسبت به دیگر افراد در سوخت و ساز بدن خود نمی توانند به خوبی از گلوكز یا قند استفاده كنند. در نتیجه قند خون آنان به مقدار قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. افزایش قند خون را «هیپرگلیسمی» می نامند. افزایش قند خون سبب ایجاد عارضه های زودرس و دیررس در بدن می شود، اگر دیابت پیشگیری و درمان نشود، بسیاری از این عوارض می توانند سبب كاهش كیفیت زندگی برای فرد مبتلا به دیابت و خانواده او شود و احتمالاً خطر مرگ او را نیز تهدید می كند.