جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

هجوم برزیلی های تكنیكی به اروپا


هجوم برزیلی های تكنیكی به اروپا

نایك همه تلاش خود را برای افزایش نفوذش در تیم ملی برزیل داشته و این مسأله شایعات بسیاری را به همراه داشته است تا آنجا كه آنها را نهایتاً در انتخاب بازیكنان فعال دانسته و حضور رونالدو با وجود ناخوشی احوالش در فینال جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه نیز یكی از همین شایعات است

آیا برای یك فوتبال عالی آماده هستید؟ شما می توانید به آسانی یك تیم ملی برزیل را در روی زمین بازی قرار دهید و یك تیم كامل را بر روی نیمكت، آن هم از تمام بازیكنان برزیلی كه در لیگ قهرمانان حضور پیدا كردند. به عقب برگردیم، سال ،۱۹۸۶ در آن زمان فقط ۲ تن از ۲۲ بازیكن تیم ملی برزیل حاضر در جام جهانی در قاره اروپا بازی می كردند.

۴ سال بعد از آن یعنی جام جهانی ،۱۹۹۰ حدود نصف بازیكنان تیم ملی برزیل در اروپا بازی می كردند و تعجب برانگیز نبود كه عدم هماهنگی بین بازیكنان تیم در نمایش ضعیف برزیل در آن سال كاملاً تأثیرگذار بود. از آن پس هم بحثی وجود نداشته است.

در حال حاضر حجم كثیری از بازیكنان تیم ملی برزیل در اروپا توپ می زنند و بقیه آنها و كسانی كه می آیند هم این راه را خیلی زود خواهند پیمود. فوتبالبرزیل تبدیل به یك صنعت صادراتی شده است و در سال بیش از ۸۰۰ بازیكن را به خارج می فرستد و دنیا نیز یاد می گیرد كه خود را با آن وفق دهد.

به برزیل برگردیم، لیگ برزیل پر از تیم های كوچكی است كه اغلب از سال ۱۹۹۰ به این سو تشكیل یافته اند و معمولاً همچون وسیله ای برای ایجنت ها (مدیر برنامه ها) برای كارهایشان هستند. حتی این مسأله روی بزرگترین باشگاه ها نیز تأثیر گذار بوده است. اینترناسیونال كه قهرمان باشگاه های جهان است خیلی آشكار در راه تولید و فروش بازیكنان خوب قدم بر می دارد. جدا از این، تیم ملی برزیل نیز سیاست های خاص خودش را دارد، آن هم با اسپانسری همچون نایك.

نایك همه تلاش خود را برای افزایش نفوذش در تیم ملی برزیل داشته و این مسأله شایعات بسیاری را به همراه داشته است تا آنجا كه آنها را نهایتاً در انتخاب بازیكنان فعال دانسته و حضور رونالدو با وجود ناخوشی احوالش در فینال جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه نیز یكی از همین شایعات است.

باید بگوییم كه از آن زمان كه نایك اسپانسر رسمی سلسائو شده است بی جهت ۲۲۴ میلیون دلار سرمایه گذاری نكرده است كه شاهد حضور بازیكنان ذخیره در زمین باشد و این مسأله یعنی فشارهای كمپانی های حمایت كننده در بازی های دوستانه نیز افزایش یافته است تا آنجا كهمدیر برنامه ها با یك فراخوان برای بازیكن خود به جنبش در می آیند كه هم ارزش ستارگانشان را افزایش می دهد و هم آنها را در بورس می گذارد.

اما بپردازیم به بازیكنان برزیلی، جدا از دستمزدهای كلان رو به افزایشی كه آنها می گیرند آیا از انتقالشان به اروپا چیز دیگری هم به دست می آورند؟ آنها به كارگیری سرعت را در كارشان یاد می گیرند و این مسأله در مورد دیه گو (بازیكن بازیساز وردربرمن)كشف شده است.

او كه در ۱۷ سالگی با سانتوز نامی پیدا كرده بود، در اولین فصل حضورش در اروپا و در باشگاه پورتو دچار مشكل بود اما در این فصل با باشگاه آلمانی اش یعنی وردربرمن بر كارش مسلط بوده است. خود دیه گو در این باره گفت: «در برزیل، شما زمان بیشتری برای حركت كردن دارید، در اروپا یك هافبك باید خیلی سریعتر فكر كند اما این فوتبال سرعتی به این معنا نیست كه فهم تاكتیكی بیشتر می شود حداقل از نقطه نظر كادر فنی تیم ملی برزیل.

جورجینیو كه در زمان خودش جزو مدافعان راست برتر دنیا بود و ۵ سالی را در فوتبال آلمان گذرانده است و اكنون سمت دستیار مربی را دارد گفت به جز فرانتس بكن باوئر كه او هم اندك نكات ریز تاكتیكی را بیان می داشته دیگر مربیانش در آلمان چیز خاصی را یاد نداده اند.دونگا، سرمربی تیم ملی برزیل نیز با این نظر موافق است، او كه تجربیاتی را از آلمان و ایتالیا دارد گفت:« مطبوعات ما دوست دارند بگویند كه بازیكنان برزیلی برای تكمیل شدن از نظر كارهای تاكتیكی به خارج می روند.

توانایی فوق العاده بازیكن برزیلی در تسلط بر روی توپ بدین معنا است كه او مسؤولیت های دفاعی را نمی پذیرد. مدافعان میانی در برزیل، در اروپا تبدیل به مدافعان كناری یا همان بال های تیم می شوند، هافبك های تهاجمی به مهاجم تبدیل می شوند. منفعت اساسی كه دونگا هم به آن نظر دارد این است كه بازیكنان برزیلی بیشتر با قوه ذهنی خود كار می كنند.»دونگا گفت: «این حقیقت است كه بازیكنان برزیلی برای آموختن بر عهده داشتن مسؤولیت هم از نظر فردی و هم جمعی به خارج می روند.

در برزیل هر بازیكنی كه زرنگ است می تواند نسبت به دیگران بیشتر از زیر كار در برود و عادت به بی مسؤولیتی می كند از جمله در میدان. بزرگترین مشكل مربیان در برزیل پدرگونه رفتار كردن آنها است اما در اروپا، اگر بازیكنی برای تیم بازی نكند، جایگاهش را از دست می دهد.»تقریباً ۲ سال قبل، سلف دونگا در تیم ملی برزیل، كارلوس آلبرتو پریه را، به واسطه نصیحتش در زمینه انتقال اعجوبه سانتوز یعنی روبینیو به اروپا زیر انتقادات شدیدی قرار گرفت. پریه را گفت: «برای او بهتر است برود. وقتی كه یك بازیكن این تجربه را دارد او برای ما بهتر خواهد بود.

در اروپا وضعیت كاملاً متفاوت است. آنجا سازماندهی بیشتری وجود دارد و بازیكن مجبور است كه رشد كند. در برزیل این مسأله پیچیده است. همه چیز به بحران منتهی می شود اغلب آن هم به خاطر مطبوعات.

در اروپا یك ستاره می تواند بر روی نیمكت حضور داشته باشد. اینجا برای بیرون گذاشتن یك بازیكن خوب، شما لازم است كه با مادر و پدرش صحبت كنید. حتی لازم است كه یك نامه از پدر روحانی داشته باشید! »