چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
نظریه های فیزیك به چالش كشیده می شوند
با كشفیات اخیر ماهواره ای WMAP نظریه های فیزیك به چالش كشیده می شوند. تابش های پراكنده شده حرارتی از اجسام به طور خلاصه «تابش جسم سیاه» (Black Body Radiation) نامیده می شود. پیش از این، ۲ بار در جهت دهی دانش بشر از طبیعت و كیهان به كمك ما آمده بود. به تازگی به نظر می رسد كه بررسی دوباره و دقیق طیف تابش زمینه كیهانی می تواند یكی دیگر از راز های عالم را برای ما آشكار كند كه به درك عمیق تر ما از كیهان می انجامد.
فاجعه فرابنفش
حدود ۱۲۰ سال پیش تمام جنبه های فیزیك كلاسیك شناخته شده بود. در قرن هفدهم «سر آیزاك نیوتون» مكانیك كلاسیك را صورت بندی كرده بود كه در قرن بعد با كارهای گاووس، هامیلتون، لاگرانژ و دیگران قوام یافت. اوج قدرت مكانیك كلاسیك را می توان كشف اورانوس و نپتون از روی آشفتگی های مدار زحل دانست كه عظمت این شاخه از فیزیك را نشان می دهد. در اواخر قرن نوزدهم «جیمز ماكسول» الكترودینامیك كلاسیك را به صورت امروزی آن تدوین كرد و با كارهای گیبس و بولترمان در همان زمان ها، مكانیك آماری به بالاترین حد توان خود در توصیف پدیده ها رسید. كار تا جایی پیش رفت كه لاپلاس ریاضیدان فرانسوی در دهه های پایانی قرن نوزدهم ادعا كرد كه دیگر چیز مهمی برای كشف وجود ندارد و كار فیزیك تنها بهتر كردن تعریف ها است. در چنین زمانی بود كه توجه دانشمندان به یك پدیده ساده جلب شده بود؛ تابش جسم سیاه.
وقتی یك سوزن را روی آتش اجاق گاز می گیریم، در اثر حرارت ابتدا به رنگ قرمز تیره درمی آید. این رنگ به تدریج در اثر گرم شدن، روشن تر شده و به سمت نارنجی می رود. اگر حرارت به حد كافی زیاد باشد، به رنگ آبی روشن و سرانجام سفید درمی آید. به این پدیده ساده روزمره تابش جسم سیاه می گویند. البته سوزن یك جسم سیاه ایده آل نیست زیرا گرما را به هدر می دهد اما می توان با به وجود آوردن یك محفظه از جنس كربن خالص و ایجاد یك سوراخ كوچك در آن یك جسم سیاه تقریباً ایده آل داشت. در حقیقت سوزن در دمای معمولی هم این تابش را دارد اما چون فركانس آن در محدوده زیرقرمز (IR) است با چشم معمولی قابل دیدن نیست.
نكته قابل توجه در این پدیده این بود كه وقتی انرژی درونی این جسم سیاه با روش های مكانیك آماری و الكترودینامیك كلاسیك محاسبه می شد، مقدار بی نهایت به دست می آمد. واضح است كه انرژی درونی یك تكه سوزن گرم شده بی نهایت نیست وگرنه می توان از آن به عنوان منبع لایزال انرژی استفاده كرد. به این وضعیت پیش آمده در آن زمان در فیزیك، فاجعه فرابنفش می گویند.
پس از شكست تمام طرح های كلاسیك برای توجیه این پدیده، یكی از بزرگ ترین دانشمندان آن زمان و بنیانگذار مكتب نوین فیزیك آلمان «ماكس پلانك» در ،۱۹۰۰ از روی طیف به دست آمده از آزمایش معادله ای برای توجیه این پدیده به دست آورد. به چنین معادلاتی كه بدون پیش فرض خاص و از روی آزمایش به دست می آیند، «پدیده شناسی» (Phenomenlogg) می گویند اما كمتر از ۲ ماه بعد خود پلانك توانست یك توصیه علمی اما غیرمتعارف به دست آورد و با در نظر گرفتن اینكه طیف انرژی پیوسته نیست بلكه از مقادیر (كوانتاها) جداگانه كه ضریبی صحیح از یك عدد ثابت (ثابت پلانك h) و فركانس است،این پدیده را توضیح دهد.
كشفیات پلانك در ابتدا مورد موافقت عموم و حتی خود پلانك قرار نگرفت اما وقتی چند سال بعد در ،۱۹۰۵ آلبرت اینشتین فیزیكدان بزرگ یهودی برای توجیه پدیده فتوالكتریك (گسیل الكترون از سطح فلزی كه تحت تابش نور است) از كوانتا های پلانك استفاده كرد، راه برای پذیرش این كوانتوم ها آسان تر شد. اما ربع قرن طول كشید تا سرانجام مكانیك كوانتومی نوین توسط هایزنبرگ و شرودینگر كشف شد. كوچك بودن فوق العاده ثابت پلانك باعث می شود كه اثرات كوانتومی در زندگی روزمره به سادگی دیده نشوند.
مدل كیهان و تابش جسم سیاه
در دهه دوم قرن بیستم وقتی مكانیك كوانتومی در حال تدوین بود، در جبهه دیگری از فیزیك، اینشتین در حال تدوین تئوری ای برای توجیه پدیده های گرانشی بود كه نسبیت عام نام گرفت. این كار در ۱۹۱۶ به پایان رسید و در كسوف ۱۹۱۹ در قطب جنوب توسط دانشمندان انگلیسی، نسبت عام تایید شد.
اینشتین با توجه به پیش فرض های فلسفی و ذهنی خود می خواست مدلی از جهان را ارائه دهد كه كیهان را در حالتی ایستا نشان دهد اما فیزیكدان روسی، الكساندر فریدمان مخالف نظر اینشتین بود. وی با كمك لمارتی، رابرتسون و واكر در چارچوب نسبیت عام مدلی برای عالم طراحی كردند كه در آن جهان در حال انبساط بود اگر جهان همیشه در حال انبساط باشد. پس از یك نقطه اولیه شروع كرده است. به همین دلیل اسم این مدل را انفجار بزرگ (Big Bang) گذاشتند؛ انفجار نقطه ای كه جرم و انرژی بسیار زیادی در آن متمركز شده بود. كشفیات ادوین هابل به تایید این نظر كمك شایانی كرد.
جرج گاهوا (كه به اشتباه گاموف خوانده می شود) در ۱۹۴۰ با استفاده از مكانیك كوانتومی نشان داد كه اگر مدل Big Bang درست باشد، تابش ناشی از انفجار بزرگ همانند طیف جسم سیاه خواهد بود در این صورت پس از گذشت زمان حدود ۱۵ میلیارد سال از انفجار بزرگ (كه از كشفیات نجومی به دست آمده است) دمای این تابش به حدود ۴ كلوین رسیده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست