چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

شرکت های غیرقانونی پیش فروش خودرو را بشناسید


شرکت های غیرقانونی پیش فروش خودرو را بشناسید

سازمان حمایت از مصرف کنندگان پیش فروش خودرو توسط 7 شرکت را غیرقانونی اعلام کرد.این شرکت ها با پیش فروش های مجذوب کننده، تعداد کثیری از خریداران خودرو را به سمت خود برده اند. اما این پیش فروش ها تنها در صحبت و نوشتار جذاب است. وقتی پای عمل به میان می رسد شرکت ها قول و قرارهایشان را فراموش می کنند و مردم نمی دانند صدای اعتراضشان را به چه کسی برسانند. حال سازمان حمایت بعد از مدت ها سکوت و کم کاری اسم شرکت ها را عنوان کرد تا مابقی شرکت ها هم بدانند که برای پیش فروش ها باید از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز بگیرند.

بر این اساس خیلی از شرکت ها بی توجه به قانونی که یکسال پیش ابلاغ شد، پیش فروش خودرو را انجام می دهند. ولی در لیست شرکت های عنوان شده نام یک برند وجود دارد که آن مجموعه تولید کننده و یا واردکننده خودرو نیست و تنها در زمینه تیونینگ فعال است.نکته مهم تر آنکه چندی پیش سازمان حمایت در بیانیه ای فعالیت شرکت مورد نظر را غیرقانونی دانسته بود.با این تفاسیر روز گذشته اسم این شرکت جزو شرکت های پیش فروش خودرو به صورت غیرقانونی آمده بود. 28 فروردین 95 بود که آیین نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان ابلاغ شد. در ماده 5 آن آمده است که «به واسطه اینکه مشکلات عدم تأمین و افزایش میزان مدت تعهدات شرکت های عرضه کننده خودرو به عنوان یک ریسک برای مصرف کننده از بین برود تمامی عرضه کنندگان اعم از تولیدکنندگان و واردکنندگان باید نسبت به دریافت مجوز پیش فروش اقدام کنند.» دراین باره نیزشهرام میرآخورلو معاون بازرسی و رسیدگی به تخلفات سازمان حمایت گفته بود: از تمام مصرف کنندگان درخواست می شود در زمینه پیش خرید خودرو در قالب برنامه فروش و پیش فروش به طور حتم مجوز پیش فروش را از طرف عرضه کنندگان مطالبه کنند. وی افزود: علی رغم صدور آگهی های متعدد سازمان حمایت از مصرف کنندگان همچنان مشاهده می شود شهروندان نسبت به پیش خرید خودرو از شرکت های فاقد نمایندگی رسمی و مجوز پیش فروش اقدام می کنند.حتی نمایندگان رسمی نیز باید مجوز پیش فروش داشته باشند و صرف داشتن نمایندگی رسمی دلیلی بر پیش فروش خودرو نیست.

در این میان روز گذشته با برخی از شرکت هایی که سازمان حمایت در مورد آنها اطلاع رسانی کرده بود تماس گرفتیم. یکی از شرکت ها که فروشنده خودروهای داخلی و خارجی بود درباره پیش فروش خودرو این گونه توضیح داد که تحویل تمام خودروها 30 روزه است.وقتی فردی پول پیش پرداخت یک خودرو را پرداخت کند به صورت روزشمار سود 27 درصدی به آن پول داده می شود.البته این پول به صورت نقدی پرداخت نمی شد. بعد از یک ماه فرد با سودی که به پول اولیه اش تعلق گرفته است می تواند خودرو را ارزان تر بخرد.از سویی به خریدار خودرو تخفیف های خوبی وعده داده می شود. یکی از کسانی که خود را مالباخته توصیف می کند گفت:به ما وعده های شیرینی داده شد ولی موقع تحویل خودرو، قیمت خودرو گرانتر تمام شد و کلی زیان مالی دیدیم. از سویی برخی دیگر از شرکت ها پیش فروش خودرو را از سایت هایشان حذف کرده و نوشته بودند:«فعلا فروشی ندارند.» در اطلاعیه سازمان حمایت آمده است که تنها شرکت هایی امکان پیش فروش خودرو دارند که مجوز داشته باشند و باید با متخلفانی که خارج از این چارچوب عمل می کنند برخورد قانونی شود. براین اساس، عملکرد شرکت های «عظیم خودرو»، «مفتاح رهنورد»، «داتیس خودرو»، «طاها خودرو»، «شهر خودرو»، «آداک خودرو» و «پرشین پارس» در پیش فروش خودرو به دلیل نداشتن مجوزهای لازم، غیرقانونی اعلام شده است.