چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مرسدس بنز به زبان آینده
این ماشین هنوز وجود ندارد. بیشتر تکنولوژیهای آن هنوز در حال تکمیل و ساخت هستند و این توضیحات درواقع در مورد ساختاری است که بیشتر در ذهنها ساخته شده تا با آهن و مصالح. به گزارش برترین ها بهترین مهندسان دایملر در سیندلفینگن آلمان در حال طراحی و ثبت یکی از پیشرفتهترین خودروهای روز جهان هستند و قطعا وقتی به بازار میآید خیلی کاملتر و پیشرفتهتر از این چیزی است که آن ها به نمایشگاه اتوموبیل امسال فرانکفورت رساندهاند. آنها نام این شاهکارشان را F۱۲۵ گذاشتهاند. F نشاندهنده کلمه «فورشونگزفارزوگ» (Forschungsfahrzeug) به معنای ماشین آزمایشی است و عدد مقابل آن به افتخار ۱۲۵ امین سال تاسیس شرکت بزرگ اتوموبیلسازی مرسدس بنز است. سال ۱۸۸۶ اولین بار این شرکت با نام بنز پاتنواگن به جمع خودروسازان پیوست. F۱۲۵ حالا بعد از این همه سال نقطه اوج خوروها را به نمایش میگذارد و به قول مهندسانش، نشان میدهد که یک خودرو لوکس و تجملی در سال ۲۰۲۵ باید چه ویژگیهایی داشته باشد. این ماشین نشان داده که روند تکامل در صنعت خودروسازی میتواند چقدر سریع باشد. F۱۲۵ نیروی محرکه الکتریکی دارد و سلولهای باتریش با هیدروژن تغذیه میشوند. این ماشین یک خودرو سدان تمام عیار است و قدرتی معادل خودروهای دیزلی دارد و نسل پیشرفته خودروهای فعلی کلاس S به حساب میآید.
برای دیدن این ماشین پیش از آغاز نمایشگاه اتومبیل، به سیندلفینگن در نزدیکی اشتوتگارت رفتیم، از تمامی ورودیهای امنیتی گذشتیم و به مجللترین اتاق ساختمان دایملر که مرکز تحقیقات آنجا بود راه پیدا کردیم. اتاقی که آلمانیهای خودشان نامش را «دام» یعنی کلیسای جامع گذاشتهاند.
اینجا خیلی ساکت و تمیز است و دیوارها مثل قطب شمال و جنوب سپید رنگاند. نورهای مصنوعی هستند و هیچ پنجرهای نیست. ما همراه گوردن واگنر، رییس بخش طراحی مرسدس بنز و هربرت کوهلر نایب رییس بخش مهندسی تحقیق و توسعه شرکت، به اینجا آمدهایم. آنها برای مرسدسهای کلاس S مثل پدربزرگ میمانند.
طول بدنه F۱۲۵ برابر ۵۰۰ سانتیمتر، عرض آن ۱۹۸ سانتیمتر و ارتفاع آن به ۱۴۲ سانتیمتر میرسد. دو درب بسیار زیبا این ماشین که مانند بالهای یک سیمرغ غولپیکر از طرفین باز میشود، بسیار فریبنده است. هر کدام از این درهای به اندازه سقف یک پورشه بزرگ هستند و با اندازه سه متریشان تقریبا ۹۰ درصد از فاصله بین چرخها که معادل ۳۳۳ سانتیمتر است را اشغال کردهاند. به گزارش برترین ها برای وارد شدن به داخل ماشین، کافی است کمی خم شویم و بسیار راحت داخل ماشین قرار بگیریم. هیچ پایه و ستونی هم بین صندلیهای عقب و جلو وجود ندارد.
در نگاه اول، این ماشین مثل یک خودرو کوپه به نظر میرسد، یا حداکثر یک هاچبک، اما واگنر خیلی محکم جواب میدهد: «نه، این خودرو نسل جدیدی از سدانها است.» و به طراحی مدرن سه بعدی و فضای ۴۸۱/۰ متر مکعبی آن اشاره میکند. در یک نگاه کلی، تولید بسیار کم گازهای گلخانهای، شیب تند سقف و وقار و ابهت طراحی آن بسیار شبیه مدلهای کلاس S است و با طراحی منحصر به فردش میتواند یک تحول در خودرهای سدان باشد.
یکی از مهمترین تغییراتی که در این ماشین میتوان مشاهده کرد، این است که بعد از حدود یک قرن، جلو پنجره حذف شده است و به جای آن شیارهای آبشش مانند کرومی جایگزین شده است.
نکته دیگر که در طراحی این خودرو قابل توجه است، آینده نگری طراحان آن در مصالح ساخت آن است. آنها برای قسمتهای زیادی از بدنه و ساختار ماشین، ترکیب نوینی از پلاستیکهای کامپوزیت (همراه با فیبر کربن)، آلومینیوم و فولاد با مقاومت بالا را در نظر گرفتهاند. وزن نهایی ماشین، فقط ۱۷۰۱ کیلوگرم خواهد بود. در حالیکه وزن بنز S۴۰۰ هیبریدی که امروز در بازار است نزدیک به ۳۸۵ کیلوگرم سنگینتر است.
● ساختار بدنه
یک ساختار بسیار مستحکم و البته سبک CRP با سیستم ایمنی واکنش به ضربه داخل دربها استفاده شده است که فقدان ستونهای میانی را جبران کرده است و به سرنشینان اجازه میدهد تا بدون نگرانی از امنیت و با آسایش تمام از صندلیها و اتاق خودرو استفاده کنند. باز و بسته کردن دربها بدون تماس مستقیم از خارج انجام میشود. تمامی دستورات برای کنترل سختافزارهای خودرو با حرکات و رفتارهای بدن انجام میشود. اجزای کنترلی مربوطه در پشت شیشهها جاسازی شدهاند. همچنینی بسیاری از کنترلهای خودرو از بیرون توسط اسمارتفونها نیز امکانپذیر است. باز و بسته کردن دربها از داخل نیز به سادگی لمس کردن یک کلید لمسی است که به تجهیزات امنیتی مانند اثر انگشت نیز میتواند حساس باشد.
● فوق آسایش
برای حداکثر کردن راحتی راننده و نیز افزایش امنیت خودرو، F۱۲۵ با بسته کاملی از امکانات به بازار خواهد آمد. در هدایت طبیعی راننده میتواند سخت افزارهای مختلف ماشین را با استفاده از سخن گفتن یا لمس کردن و یا حرکات مختلف بدن به کار بیاندازد یا متوقف کند. از طرفی بسیاری از اطلاعات مثل پیامکهای رسیده، ایمیل و پیامهای فیسبوک را به سادگی بشنود. با امکانات کنترل از راه دور راننده به کمک اینترنت میتواند دائما اطلاعاتی نظیر میزان سوخت، نمایندگی تعمیرات بعدی در مسیر و یا ایستگاه بنزین را شناسایی کند. یک رایانه شخصی و یا یک اسمارتفون میتواند تمام این خواستهها را برآورده کند. مسیریابی صحیح و یا سرگرمیهای مختلف و حتی تنظیم دمای اتاق ماشین و نیز دمای جداگانه هر صندلی نیز از امکانات دیگر این سامانه است. سامانه کامل حسی با حساسیت بسیار بالا نسبت به صدا و نیز صفحه نمایش شفاف و با کیفیت عالی و جزییات کامل امکان انجام دستورهای میان کارکردی، تعاملی و نیز افزایش امنیت خودرو در صورت حواسپرتی راننده را بر عهده دارد.
داخل ماشین، چهار صندلی برای نشستن وجود دارد. برای صندلی و کابین راننده نمایشگرهای سه بعدی، سیستم پردازش خودکار و مسیریاب در نظر گرفته شده است. به گزارش برترین ها با وجود صندلیهای تاشو سرنشینان جلو، که با یک فشار کم پا یا دست کاملا خم میشوند، قسمت صندلی سمت راست عقب میتواند به عنوان یک شاسی کلاس تجاری مانند مایباخ ۶۲ تبدیل شود. برای راننده تمام ابزار آسایش در نظر گرفته شده است: او هنگام رانندگی به سیستم صوتی کنترل محیط (مسیریابی، ایمیل، دسترسی به اینترنت) مجهز خواهد بود، ضمن اینکه بسیاری از امکانات دیگر ماشین نیز با حرکات دست راننده کنترل میشوند. مثلا تکان سریع یک دست به سمت راست برفپاککنها را روشن میکند، لمس شست دست به سمت راست راهنمای راست را به کار میاندازد و حرکت دست بصورت افقی باعث بالا رفتن درجه حرارت تنظیمی کابین میشود. نیروی محرکه F۱۲۵ روی چرخهای عقب خواهد بود، اما در طراحی این ماشین روی هر چرخ یک موتور الکتریکی نیز درنظر گرفته شده و مرسدس نام این سیستم را E۴MATIC گذاشته است. قدرت موتورها با هم یکی نیست، طوری که موتورهای جلو هرکدام نیرویی معادل ۶۷ اسب بخار و گشتاور ۷۵ نیوتونمتر و موتورهای عقب نیرویی معادل ۱۳۴ اسب بخار و گشتاور ۲۰۱ نیوتونمتر تولید میکنند. حداکثر قدرت تولیدی ۳۰۸ اسب بخار است که ۲۲۸ اسب آن را بطور مداوم میتواند تولید کند.
شاید بتوان گفت جالبترین تکنولوژی بکاررفته در F۱۲۵ منبع الکتریسیته آن است. یک باتری پیشرفته لیتیوم سولفوری بصورت عمودی پشت صندلیهای عقب جاسازی شده است. ظرفیت این باتری ۱۰ کیلووات ساعت است و با وجود داشتن ۱۵۹ وات ساعت انرژی به ازای هر واحد نیرو، برای خودرو هیچگاه دغدغهای با عنوان باتری وجود نخواهد داشت. یک واحد سوخت هیدروژنی بین چرخهای جلو قرار گرفته است که انرژی الکتریکی مورد نیاز برای تثبیت شارژ باتری را در هنگام رانندگی تضمین میکند. اما به جای ذخیره سازی هیدروژن به عنوان سوخت برای سلولهای سوختی به عنوان یک مایع خنک کننده یا به عنوان یک گاز پرفشار، هیدروژن را همراه یک ماده با پایه فلز آلی نگاه میدارد.
این ماده بسیار شفاف و متخلخل بیش از هر ماده و تکنولوژی دیگری که تا کنون تولید و استفاده شده است به بهینه بودن کار باتری و موتور کمک خواهد کرد. وقتی هیدروژن گازی با فشار ۳۱ بار به داخل باک تزریق شد، بوسیله ماده با پایه فلز آلی بصورت فرم گازیاش H۲ جذب میشود. از آنجایی که اندازه و شکل این ماده حالت انعطافپذیر دارد، میتوان آن را بصورت یکپارچه در هر قسمت بدنه جای داد و در وزن و فضا صرفهجویی کرد.
مرسدس مدعی است که F۱۲۵ در هر ۱۶۰ کیلومتر تنها ۳/۱ کیلوگرم هیدروژن مصرف خواند کرد. با یک محاسبه ساده میتوان پیش بینی کرد که تا سالهای سال، رکورد مصرف سوخت این ماشین توسط هیچ خودرو دیگری زده نشود. اما یک نکته کوچک وجود دارد، آن هم اینکه این هیدروژن از کجا تامین خواهد شد. باید منتظر ماند و دید که آنها برای این موضوع چه تدبیری اندیشیدهاند.نکته دیگری که در مورد نسل آینده بنزهای کلاس S میتوان گفت این است که از نظر سرعت هم معدل خوبی دارد و میتوان روی آن به عنوان یک خودرو سرعتی نیز حساب کرد. به لطف داشتن وزن بسیار کم و انرژی تولیدی زیاد، F۱۲۵ تنها در ۹/۴ ثانیه میتواند به سرعتی معادل ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد و برای رسیدن از ۸۰ کیلومتر بر ساعت به ۱۲۰ تنها ۲/۳ ثانیه کافی خواهد بود. این یک گام بلند برای صنعت خودرو سازی است که مرسدس بنز در رده خودروهای لوکس برداشته است و در واقع پیوند محکمی بین شیمی و مهندسی خودرو خواهد بود. گامی که مهندسان مرسدس را در آزمایشگاهها به شدت به کار وا داشته است. البته اینها احتمالا به یک قیمت بالا نیز ختم خواهد شد.
با استفاده از ترکیبات پلاستیک استحکام یافته با فیبر یا FRP و بکارگیری محتوای غنی از فیبر کربن یا CFRP فلزات سبک وزن و آلیاژ فولاد با مقاومت با رسیدن به وزن بسیار کم بدنه و کاهش حدود ۲۵۰ کیلوگرم در کل، کار امکانپذیری است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست