دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

۱۳ توصیه غذایی به زخم‌معده‌ای ها


رژیم غذایی می‌تواند در کاهش نشانه‌های زخم‌ معده موثر باشد اما نمی‌تواند این عارضه را کاملا درمان کند. در گذشته تصور می‌شد که استرس و رژیم غذایی در ایجاد مشکلات گوارشی نقش مهمی …

رژیم غذایی می‌تواند در کاهش نشانه‌های زخم‌ معده موثر باشد اما نمی‌تواند این عارضه را کاملا درمان کند. در گذشته تصور می‌شد که استرس و رژیم غذایی در ایجاد مشکلات گوارشی نقش مهمی دارند اما امروزه یک عامل میکروبی (هلیکوباکترپیلوری) به عنوان عامل ایجادکننده شناخته شده است...

اگر مبتلا به این بیماری هستید، رعایت توصیه‌های ۱۳گانه زیر برایتان ضرورت دارد:

۱) به جای سه وعده غذایی، پنج تا شش وعده غذای سبک بخورید. این مساله بسیار مهم است که شما از پرخوری پرهیز کنید. کم خوردن باعث تسهیل عملکرد معده می‌شود.

۲) شام خود را با مقدار زیادی فیبر میل کنید، یعنی از مقدار زیادی میوه‌ها و سبزی‌ها استفاده کنید.

۳) موقع غذا خوردن، اضطراب و ناراحتی را فراموش کنید.

۴) آهسته غذا بخورید و خوب آن را بجوید.

۵) سه ساعت قبل از خواب، از خوردن غذا خودداری کنید.

۶) چربی غذایتان باید کم باشد.

۷) از مصرف غذاهای سرخ‌کردنی پرهیز کنید.

۸) غذاهای تند نخورید. غذاهای پرادویه ایجاد زخم گوارشی نمی‌کند اما شدت درد را افزایش می‌بخشد زیرا بافت زخم بسیار حساس‌تر است و وقتی غذایی تند یا اسیدی خورده شود، درد ایجاد می‌شود، پس از خوردن غذاهای محرک زخم خودداری کنید.

۹) در مصرف نمک زیاده‌روی نکنید.

۱۰) مصرف قهوه، چای، شکلات، مرکبات، گوجه‌فرنگی و رب گوجه را محدود کنید.

۱۱) نوشابه نخورید. زیرا pH نوشابه‌های گازدار بین ۵/۳ تا ۵/۲ است که موجب پدید آمدن محیطی اسیدی در معده می‌شود. در کل، مسیر سیستم گوارش تنها معده قادر به مقاومت در برابر چنین محیط اسیدی است اما در دیگر اعضای سیستم گوارش بدن مانند دهان، گلو و مری در پی مصرف نوشابه‌های گازدار محیط اسیدی نامناسبی ایجاد می‌شود. اسید فسفریک موجود در این نوشابه‌ها نیز با رقابت با اسیدهیدروکلریک معده عملکرد صحیح معده را تحت تاثیر قرار می‌دهد. هنگامی که معده ناکارآمد می‌شود، غذای مصرفی گوارش‌ نیافته باقی‌مانده و سبب سوءهاضمه و نفخ می‌شود. افرادی که از زخم معده و سوزش سر سینه رنج می‌برند، باید از مصرف نوشابه‌های گازدار جدا خودداری کنند.

۱۲) سیگار نکشید.

۱۳) ورزش کنید. انجام دادن حرکات ورزشی خصوصا پیاده‌روی برای افرادی که دچار زخم معده و زخم اثنی‌عشر هستند، بسیار مفید است. یکی از راه‌های موثر پیشگیری از زخم معده و اثنی‌عشر انجام ورزش به صورت مداوم است.

دکتر سعید حسینی

متخصص تغذیه و رژیم درمانی