دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
اشـتـبـاههای جـبراننـاپـذیـر
در جامعهای که متخصصانش سالهاست از کمبود دریافت کلسیم میگویند، بهترین منابع دریافت کلسیم (شیر و فرآوردههای آن) ناگهان با حذف یارانه شیر مواجه میشود.
براساس آخرین تحقیق کشوری بررسی مصرف موادغذایی که در انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایعغذایی کشور در سال ۷۹ تا ۸۱ صورت گرفته است، ۹۰ درصد خانوارهای ایرانی کمتر از نیازشان کلسیم دریافت میکنند. از این گذشته، از بین آنها که کمبود دریافت کلسیم دارند، ۷۵ درصد کمتر از ۷۰ درصد نیاز روزانهشان کلسیم دریافت میکنند. همچنین کمبود ویتامین D که خود باعث اخلال در جذب کلسیم میشود در شهرهای بزرگ بسیار بالاست. بعضی از تحقیقات کشوری نشان داده ۶۰ درصد زنان باردار در معرض کمبود این ویتامین هستند. قیمت بالای فرآوردههای غذایی علاوه بر دامنزدن به کمبودها، عوارض غیرقابلجبرانی در سلامت عمومی جامعه و نسل فردا دارد. آیا ضرر و زیان ناشی از ابتلای جمعیت به بیماریهایی که این کمبودها بهوجود خواهند آورد و هزینههای ناشی از آن (هزینه درمان، دارو، جراحیهای فراوان، استفاده از پروتزهای گران به دلیل شکستگیهای زودرس، پوکیاستخوان و غیبت از کار، ناتوانی و نیاز به خدمات توانمندسازی) مدنظر متولیان سلامت قرار میگیرد؟ علاوه بر پوکیاستخوان که عارضه شناختهشده این کمبودهاست، افسردگی، خستگی مزمن، دیابت، بیماریهای قلبی و سکته نیز در این جوامع بیشتر است. منابع غذایی ویتامین D نیز ارزان نیستند. البته این ویتامین میتواند با تابیدهشدن نور خورشید روی پوست بدن تولید شود ولی آلودگی هوا و پوشش و ترس از ابتلا به سرطان پوست باعث کمبود این ویتامین در بیشتر جوامع شده است و اغلب کشورها با مغذیسازی بعضی از غذاها مانند روغن خوراکی، شیر یا حتی نان با کمبود این ویتامین مبارزه کردهاند. آیا ما نمیتوانیم با تعیین مالیات برای غذاهای مخل سلامت و گرانکردن آنها، سود ناشی از آن را به یارانه غذاهای مفید اختصاص دهیم؟
گرسنگی سلولی ناتوانی جسمی و ذهنی را افزایش میدهد و کشور را از رقابت در عرصه جهانی نیز بازمیدارد. این مشکلات کودکان و زنان را در مناطق محروم، بیشتر در معرض خطر قرار میدهد.
ساختارهای اقتصادی هر کشور در سایه عوامل سیاسی و ایدئولوژیک شکل میگیرد. خوشبختانه ایدئولوژی ما مسلمانان به عدالت و برابری انسانها تاکید فراوانی دارد و ساختارهای ذهنی جامعه نیز پذیرای عدالت است. علاوه بر این، ما سند چشمانداز ۲۰ ساله آرمانی داریم که رسیدن به آن یک تکلیف همگانی است و امنیت غذایی و سلامت در این سند مورد تاکید قرار گرفته است. فرصتها را از دست ندهیم، اقدام آسان است تصمیم و حرکت برکت در پی دارد.
دکتر ربابه شیخ الاسلام
متخصص اپیدمیولوژی تغذیه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست