دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

اجاق گازهای خوراک پزی


اجاق گازهای خوراک پزی

اجاق گازهای خوراک پزی از دیگر وسایل انرژی بر خانگی است این وسیله مقدار قابل توجهی انرژی گاز را مصرف می کند بنابراین همه بانوان محترم باید در استفاده بهتر از این وسیله تلاش کنند همچنین در هنگام پختن غذا با اجاق خوراک پزی نکته های زیر را در نظر بگیرند

اجاق گازهای خوراک پزی از دیگر وسایل انرژی بر خانگی است . این وسیله مقدار قابل توجهی انرژی گاز را مصرف می کند. بنابراین همه بانوان محترم باید در استفاده بهتر از این وسیله تلاش کنند. همچنین در هنگام پختن غذا با اجاق خوراک پزی نکته های زیر را در نظر بگیرند.

● نکته های مهم:

سینی زیر شعله های خوراکپزی را تمیز نگه دارید؛ زیرا سینی تمیز حرارت را به سمت ظرف منعکس می کند . سینی کثیف و سیاه؛ گرمای زیادی را جذب می کند.

همواره شعله پخش کن اجاق را تمیز نگه دارید.

رنگ شعله اجاق خوراک پزی ؛ باید آبی باشد . اگر شعله زرد باشد به معنی آن است که گاز خوب نمی سوزد. در این صورت باید با شرکت گاز تماس بگیرید تا علت آن را بررسی کنند.

در فر اجاق گاز را برای دیدن پخت غذا زیاد باز نکنید؛ زیرا هر بار که در را باز می کنید؛ مقدار قابل توجهی گرما از آن خارج می شود و مدت زمان پختن طولانی می شود.

متناسب بودن سطح ظرف با سطح شعله ای که استفاده می کنید ؛ اثر قابل ملاحظه ای در کاهش مصرف انرژی دارد. مثلاً قرار دادن یک قابلمه ۱۵ سانتی متری روی یک شعله ۲ سانتی متری ؛ بیش از ۴۰ درصد گرمای تولیدی شعله را به هدر می دهد.

برای پختن غذا می توانید از دیگهای زودپز استفاده کنید. این دیگها با ایجاد بخار و فشار حاصل از آن ؛ پخت و پز را در دمای بالاتری انجام می دهند و در نتیجه مصرف انرژی به طور قابل ملاحظه ای کم می شود.

برای پختن آش و سوپ که به مدت زمان طولانی نیاز دارند؛ استفاده از دیگهای آرام پز ؛ سبب صرفه جویی در مصرف انرژی خواهد شد.

● پلوپز

مهمترین نکته در خرید پلوپز؛ انتخاب ظرفیت متناسب با نیازهای واقعی خانواده است.

پلوپز را باید دائماً تمیز نگه داشت؛ زیرا در غیر این صورت مصرف آن افزایش یافته و عمر آن کم می شود. تا حد امکان باید از ظرفیت کامل یک پلوپز استفاده کرد و از پلوپزهای بزرگ برای پختن مقدار کمی برنج استفاده نشود؛ زیرا این کار مقدار زیادی انرژی را تلف می کند. از پلوپزهای دارای نشان استاندارد استفاده کنید.

●اتو

اتوی برقی از دیگر وسایل خانگی است که در اکثر خانوارهای شهری وجود دارد و مصرف انرژی الکتریکی زیادی دارد. هم اکنون تعداد اتوهای تولید داخل حدود ۰۰۰/۴۹۰ دستگاه در سال می باشد( سال ۱۳۸۰) از طرفی آزمونهای مختلف نشان داده است که امکان کاهش مصرف انرژی به میزان ۱۰ درصد وجوددارد. لذا به ازای هر دستگاه اتوی برقی در حدود ۵ کیلو وات ساعت انرژی در سال صرفه جویی خواهد شد که با توجه به تعداد اتوهای تولیدی در سال ۱۳۸۰ میزان صرفه جویی انرژی در این سال بالغ بر ۲/۱ میلیون کیلووات ساعت می گردد.

هنگام استفاده از اتو ؛ ابتدا لباسهایی را که می خواهید اتو کنید آماده سازید . قبل از اتو کردن آخرین لباس ؛ اتو را از برق بکشید تا حد امکان از اتوهای بخار و اتوهایی که دارای ترموستات باشند استفاده کنید و اگر این بخش از اتو از کار افتاد؛ حتماً آن را تعمیر کنید و جداً از قطع و وصل کردن مکرر اتو از پریز خودداری کنید. این عمل نه فقط مصرف برق را افزایش داده و خطرناک است ؛ بلکه می تواند اتو را بطور کامل از کار بیاندازد. لباسها را پس از شستشو در مایع نرم کننده قرار دهید. این کار باعث آسانتر اتو شدن البسه می گردد. همچنین سعی کنید قبل از اتو کردن؛ لباسها را دسته بندی و جدا کنید چرا که لباس های با جنس کتان نیاز به استفاده از درجه بالای اتو دارند.

●سشوار

در انتخاب سشوار توجه داشته باشید که سشوارهای با قدرت زیاد (بالا ۱۰۰ وات) لزوماً بیهترین انتخاب نیستند و معمولاً سشوارهای با قدرت متوسط ۸۰۰ وات با صرفه ترین و مناسب ترین انتخاب به شمار می آیند. ضمناً باید توجه داشته باشید که برای هر کاری از درجه های مناسب سشوار استفاده نمایید.

در فصول گرم سال از هوای طبیعی و نور خورشید بجای سشوار جهت خشک کردن موها استفاده کنید.

سعی کنید از درجه پایین و یا هوای سرد سشوار استفاده شود. از روشن نگهداشتن مداوم سشوار خودداری کنید.

سشوارهای با مارک معتبر را خریداری کنید.

خانمهایی که دارای موهای بلند می باشند پس از استحمام سعی کنند. موهای خود را با پوشش حوله ای مناسب بپوشانند تا رطوبت کامل موها از بین برود و سپس از سشوار برای خشک کردن و حالت دادن موها استفاده شود.

●سماور برقی ؛ چرخ گوشت و آب میوه گیری

سماور برقی و چرخ گوشت از وسایل پرمصرف برقی هستند که باید تا حد امکان در ساعات پیک از آنها استفاده نکرد . اگر مصرف چای در خانه ای زیاد باشد؛ استفاده از سماورهای گازی مناسبتر است . آب میوه گیری مصرف نسبتاً کمی دارد. اما در استفاده از آن باید توجه داشت که همیشه تمیز باشد تا فشاری به دستگاه وارد نشود و به علاوه در هر نوبت از مقدار قابل ملاحظه ای میوه آب گرفته شود.

● سماور

- از سماور برقی دارای نشان استاندارد استفاده نمایید.

- درجه سمارو را همیشه بر روی درجه اتوماتیک تنظیم کنید.

- از روشن گذاشتن مداوم سماور برقی خودداری کنید.

- برای تهیه مقدار کمی چای سعی شود از کتریهای کوچک استفاده شود.

- توجه داشته باشید؛ سماور همیشه دارای آب باشد.

- در ساعت پیک مصرف برق از سماور استفاده نکنید.

●چرخ گوشت / آب میوه گیری

- از چرخ گوشت و آب میوه گیری دارای نشان استاندارد استفاده شود.

- تیغ چرخ گوشت را هر چند وقت یکبار تیز نمایید.

- از روشن گذاشتن طولانی مدت و مستمر دستگاه خودداری کنید.

- برای چرخ کردن گوشت؛ قبلاً آنرا به قطعات کوچک ببرید.

- در هنگام چرخ کردن گوشت ابتدا از شبکه با منافذ درشت استفاده بشود و در مرحله بعد از شبکه با منافذ ریز استفاده کنید.

●سایر مصارف انرژی در خانه :

به جز وسایل خانگی نامبرده شده در صفحات قبل وسایل برقی دیگری در خانه ها وجود دارد که اگر چه مصارف آنها چندان به چشم نمی آید؛ اما مجموعاً ممکن است حتی تا ۱۵ درصد انرژی مصرفی یک خانه را به خود اختصاص دهند. از جمله این وسایل برقی می توان به هودها ؛ چرخ خیاطی های کوچک برقی ؛ کتری برقی ؛ سرخ کن ؛ قهوه جوش ؛ قوری برقی ؛ پمپ های تسویه استخر و چاههای داخل منازل ؛ ماشین های اصلاح مردانه و زنانه ؛ تشکهای برقی ؛ کامپیوتر و سایر لوازم اداری از جمله ماشین حساب ؛ چاپگر ؛ اسکنر ؛ پمپهای اکواریوم و گرم کن های آب و دستگاههای برقی ورزشی ماساژ اشاره کرد. لازم به ذکر است که بعضی از لوازم نامبرده در مقایسه با حجم کم دستگاه انرژی بسیار زیادی مصرف کنند. در مورد بسیاری از لوازم نامبرده استانداردهای انرژی بویژه در کشور ما تدوین نشده است. لذا می بایستی تلاش کرد تا حتی الامکان هنگام خرید این دستگاه ها از میزان مصرف انرژی آنها اطلاع حاصل نمایید. مثلاً بجای استفاده از دستگاههایی همچون کتری برقی ؛ قهوه جوش و قوری برقی از انواع مشابه که با استفاده از گاز انرژی خود را تأمین می کنند؛ روی آورد.

بطور کلی توصیه های زیر ما را در کاهش هزینه های شخصی و کمک به اقتصاد ملی و افزاش بهره وری یاری می رساند.

به این توصیه ها عمل کنید:

- از وسایل خانگی پر مصرف ( اتو ؛ جاروبرقی؛ ماشین لباسشویی) در ساعات پیک مصرف برق استفاده نکنید.

- حتی الامکان از استفاده همزمان چندین وسیله پرمصرف پرهیز کنید.

- بهترین زمان استفاده از وسایل خانگی ؛ صبح و پیش از ظهر است.

- همیشه از ظرفیت کامل وسایل خانگی استفاده کنید.

- وسایل خانگی را بطور منظم سرویس کنید و همواره در بهترین وضعیت و تمیز ترین حالت از آنها نگهداری کنید.

- در زمستان و تابستان برای جلوگیری از اتلاف گرما و سرما ؛ درها و پنجره های خانه را ببندید.

- بهترین درجه حرارت منزل در تابستان ؛ ۲۰ تا ۲۸ درجه است.

- بهترین درجه حرارت منزل در زمستان ۱۷ تا ۲۲ درجه است.