شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

اهرام مصر چگونه ساخته شدند


اهرام مصر چگونه ساخته شدند

اهرام مصر چگونه ساخته شدند اهرام مصر یکی از عجایب هفتگانه جهان می باشند که دانشمندان و باستان شناسان سال های سال است درباره آنها تحقیق می کنند در مقاله زیر چگونگی ساخت اهرام مصر مورد بررسی قرار گرفته است

ساخت اهرام مصر

بیشتر فراعنۀ سلسله های سوم و چهارم مصر در کنار لشکرکشی های پرکشتار و رعب انگیزشان، به عمران و آبادانی مصر نیز پرداخته اند.هنر معماری پررمز و راز مصریان مربوط و متعلق به همین دوره است. در زمرۀ کارهای مهم ساختمانی فراعنۀ این دو سلسله ساختن اهرام مصر است.با مطالعات گسترده ای که بعدها روی بناهای شگفت انگیز اهرام مصر صورت گرفت، یونانیان این اهرام مصر را در فهرست عجایب هفتگانۀ جهان قرار داده اند.اهرام مصر مقابر عظیم و قول آسای پادشاهان (فراعنه) است که از تخته سنگ های عظیم ساخته شده است.

قبطیان عقیده داشته اند که این نیایش به معنای رستاخیز فرعون و رسیدن وی به مرتبه اعلا یعنی به مقر لاهوتی خدایان بوده است.

در جوار همین هرم معابد متعددی ساخته شده بود که کاهنان مصری در آنجا به اجرای مراسم جادویی و ایراد اوراد و افسون اقدام می کردند. در اطراف هرم با رعایت فواصل پیرامونی مقابر بزرگان و صاحب منصبان مصری ساخته شده است. عرب ها امروز به این ناحیه «مصطبه» می گویند.

در دورۀ زمامداری فراعنه سلسله های اول و دوم، مساحت و به اصطلاح وسعت مقابر بزرگان به اندازۀ وسعت مقابر فراعنۀ این سلسله ها بود و حتی مقبرۀ هماکی از قبر فرعون نیز بزرگ تر بود، ولی مصطبه های امپراتوری عهد باستان مصر که با بناهای سنگی برپا داشته شده بود، در برابر اهرام عظیم بسیار ناچیز جلوه گر بود. این تفاوت و تمایز قابل توجه نشان می دهد که قدرت روزافزون فراعنه تا چه اندازه بوده است.

اسناد و مدارک به دست آمده حاوی این مطالب است که نزدیک به ۲۰ تا ۳۰ هزار کارگر طی ۲۳ سال هرم بزرگ گیزا را به وجود آوردند.

اهرام را معمولا در جنب باختری رود نیل می ساختند تا ارواح فراعنه با غروب و طلوع خورشید همراستا باشد. باستان شناسان دو علت عمده را دلیل این انتخاب می دانند. شرقی بودن آن نسبت به افق غربی و غروب خورشید و غرابت آن با ممفیس ( Memphis ) شهر مرکزی مصر باستان.دیوارهای اهرام مصر را با سنگ آهنگ درست می کردند تا جلوه ای سفید رنگ به اهرام داده و باعث مشخص بودن آنها تا فواصل چندین مایلی باشد.

سنگ فوقانی اهرام را از جنس گرانیت و دیگر سنگ های سخت ساخته و لایه ای از طلا یا نقره روی آن می کشیدند تا بازتاب دهنده نور آفتاب باشد. نحوه استخراج سنگ ها، چگونگی برش و بیرون کشاندن آنها هنوز مجهول مانده است.

بعضی از یافته ها به وجود قلم های مسی اشاره دارد که برای استخراج سنگ آهک استفاده می شده است. اما سنگ هایی همچون گرانیت، نیازمند ابزاری مستحکم تر برای استخراج بودند. دولریت ( Dolerite ) نوعی دیگر از سنگ سیاه آتشفشانی است که برای این کار مورد استفاده قرار می گرفت. طی فرایند استخراج، دولرتی ها را بر روی لبه سنگ های گرامیتی می ساییدند و آنها را بیرون می آوردند.

نزدیک به ۷۰ کارگر سنگ ها را می کشیدند، در زیر آنها، شکاف هایی به وجود می آوردند و پیچ های چوبی در آن فرو کرده و با آب پر می کردند. پیچ ها منبسط شده و سنگ را به دو نیم می کرد. سپس آنها را برای محل بر روی قایق های مخصوص قرار می دادند.

هیچ بنایی تاکنون نتوانسته عظمتی همانند این اهرام را به جهانیان نشان دهد. در زمان های بسیار قدیم در امریکای مرکزی نیز تمدن هایی بوده و معابد ی را ساخته اند، ولی هرگز این ابهت را نداشته اند. معابد و بناهای سنگین و بزرگ امریکای مرکز نه چنین کاربردی داشته اند که فراعنۀ مصر در نظر گرفته اند و نه این گونه موجب شگفتی جهانیان در تاریخ شده اند و نه از نظر شکل این گونه شکیل و پرجاذبه بوده اند.

قالب هندسی اهرام مصر بی مانند، شگفت انگیز و واقعاً قابل مطالعه و بررسی است. نتایجی که در مطالعات پیرامون اهرام مصر به دست آمده است، هنوز نمی تواند اسرار آن را برای مردم جهان آشکار سازد. به سخن دیگر، صاحب نظران از همان آغاز دریافته بودند که اهرام مصر یکی از عجایب تاریخ هنر معماری بوده، هست و خواهد ماند.

آن گونه که زمین شناسان و اقلیم شناسان اظهارنظر کرده اند، اهرام مصر از همان آغاز با طراحی و محاسبات دقیق علمی که در آن دانش ریاضی مانند هندسه و دیگر علوم خویشاوند و دقیق نقش داشته اند، طراحی و ساخته شده است. اهرام مصر در برابر زلزله های بسیار قوی و شدید که تاکنون صدها بار در مصر روی داده است، کاملاً مقاوم مانده، در حالی که زلزله هایی با شدت و قدرت متوسط بسیار از بناهای مصر را تخریب کرده اند. این امر می رساند که مصریان تا چه اندازه در عرصۀ دانش های گوناگون پیشرفته بوده و در قلمرو معماری از جمله در ساختن و پرداختن چنین عظمتی آن را به کار برده اند.

چگونه ممکن است؟!!

نکتۀ دیگری که در مورد اهرام مصر مورخان را به اعجاب واداشته ، به کار بردن مصالح ساختمانی مقاوم و به سخن دیگر فناناپذیر است، که به نظر کارشناسان همۀ آنها مصری نبوده و بخش عظیمی از این مصالح را فراعنۀ مصر از سرزمین های دیگر به آنجا آورده اند. در یک جمله می توان این واقعیت را بار دیگر تکرار کرد که یونانیان بحق در روزگاران باستان اهرام مصر را در شمار شگفتی های هفتگانۀ جهان به حساب آورده اند.

تری ویرتس،" فضانورد ناسا در مسیر بازگشت به زمین این عکس واضح و شفاف را از اهرام مصر گرفت. در سال های گذشته نیز فضانوردان بسیاری تلاش کردند تصویری فضایی از اهرام مصر به زمین مخابره کنند؛ اما تمام این تلاش ها ناکام مانده بود.

یک واقعیت قابل ملاحظه دیگر درباره این اهرام این است که هرکدام از آنها شامل 2 میلیون سنگ هستند که وزن هر کدام از انها بین 1.5 تا 3 تن می باشد و ساخت آنها مربوط به زمانی است که مصریان چرخ یا فولاد نداشتند و تنها فلز در دسترس آنها مس و آلیاز مس بوده است. تا به امروز دانش و آگاهی ما نسبت به نحوه اسخت این اهرام و چیزهایی که داخل آنها قرار دارند (اخیراً محققان توانسته اند با کمک ربات ها به محفظه مخفی داخل هرم دست یابند)، بسیار محدود است.

این دانش محدود در طول سال های متمادی منجر به تدوین تئوری های مختلفی درباره نحوه تدوین اهرام شده اند. یکی از رایج ترین این نظریه ها این است که فراعنه تعداد زیادی برده را برای تولید اهرام بکار میگرفتند و تعداد زیادی از این برده ها در حین ساخت این اهرام کشته شده اند.

شواهد جدید نشان می دهند که این برده ها نبودند که اهرام را ساخته اند بلکه کارگران ماهری بودند که برای کارشان حقوق دریافت می کردند و در حتی بعد از مرگشان هم پاداش قرار می گرفتند. این امر را می توان با دقت در مقبره های نزدیک فلات جیزه بخوبی دریافت.

با این حال حتی با کمک کارگران ماهر هم ساخت چنین سازه های عظیمی باید حدود 30 تا 40 سال طول می کشیده است؛ البته این در حالتی است که این کارگرها روزی 10 تا 12 ساعت کار می کردند و هر سه دقیقه یک سنگ 2 تنی را به سازه اضافه می کردند.

البته نباید این نکته را فراموش کنیم که گرانیتی که برای ساخت ساختار درونی اهرام مورد استفاده قرار گرفته است، با زحمت فراوان از یک معدن در اسوان استخراج می شده است و سپس به جیزه که بیش از 800 کیلومتر بالاتر از نیل قرار دارد، منتقل می شده است.

با درنظر گفتن این پیش فرض ها شکی نیست که مصریان ابزاری داشته اند که برای ساخت اهرام از آنها بهره می برده اند. هر از چندگاهی در اخبار علمی پاسخ جدید برای این سوال ارائه می شود. مثلاً اخیراً یک گروه تحقیقاتی ریختن آب در شن را پاسخ معمای جابجایی سنگ های اهرام ثلاثه اعلام کردند. شواهد باستان شناسی و نوشته های هیروگلیفی این ادعا را ثابت کرده اند و نشان داده اند که این سنگ ها با استفاده از سورتمه های بزرگی که روی شن خیس کشیده می شدند، ساخته شده اند. افزودن آب به شن زیر سورتمه ها باعث کاهش قابل توجه اصطکاک و جلوگیری از فرو رفتن سنگ ها چند تنی در شن صحرا می شده است. سایر نظریه ها در اینباره می گویند که مصریان از کنده های چوب برای راحت تر کدن جابجایی سنگ ها استفاده می کرده اند.

شواهدی هم وجود دارند که نشان می دهند مصریان برای ساخت این اهرام از سطوح شیب دار و اهرم استفاده می کرده اند و از جریان آب برای تنظیم سطح زمینی که اهرام تا به امروز روی آنها قرار دارند، کمک می گرفتند.

حتی با استفاده از این ابزارها محدود و خلاقیت فیزیک دانان مصر باستان، هنوز هم تصور ساخت این سازه های عظیم و مرموز توسط مصریان باستان کمی دشوار است.

این نکته را هم به یاد داشته باشید که اهرامی که امروز قرمز و قهوه ای هستند، 4500 سال پیش با آهک سفید پوشیده شده بودند و نوک آنها هم با مخلوط طلا و نقره پوشانده شده بود. این اهرام در زمان مصر باستان بسیار تماشایی تر بودند.