شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

برای خوشبختی تلاش کنید


برای خوشبختی تلاش کنید

دوران نامزدی, عقد و هفته های اولی که در خانه مشترک زندگی می کنید, روزهایی ارزشمند, شیرین و هیجان انگیز هستند اما اگر می خواهید این رابطه همیشگی و مداوم باشد باید راه های رسیدن به آن را بشناسید و برایش تلاش کنید

دوران نامزدی، عقد و هفته‌های اولی که در خانه مشترک زندگی می‌کنید، روزهایی ارزشمند، شیرین و هیجان انگیز هستند. اما اگر می‌خواهید این رابطه همیشگی و مداوم باشد باید راه‌های رسیدن به آن را بشناسید و برایش تلاش کنید. داشتن یک رابطه سالم و صمیمی، زندگی زناشویی شما را استوار می‌کند و این نوید را می‌دهد که یک زندگی آرام و خوش را در کنار همسرتان خواهید داشت. وقتی وارد رابطه زناشویی می‌شوید بسیار مهم است که به این نکات اهمیت بدهید:

● شروع زندگی...

بسازید: چگونه بسازید؟ یک رابطه سرشار از احترام و تحسین بسازید. به رفتار و گفتار همسرتان اهمیت بدهید. زن و شوهرهایی که در یک رابطه سالم قرار می‌گیرند به جزیی‌ترین رفتار و عملکرد همسرشان اهمیت می‌دهند و با گفتن «از تو ممنونم» احترام و شخصیتش را حفظ می‌کنند. پس گام اول را با این اصل شروع کنید که برای داشتن رابطه سالم بیشتر تحسین کنید و کمتر ایراد بگیرید.

جستجو کنید: چه چیزی را جستجو کنید؟ ساده است. به دنبال شناخت علایق همسرتان باشید و سعی کنید مشترکاتی بیابید که هر دو از ماندن در این رابطه لذت ببرید. به جستجوی تجربه‌های مشترک جدید بروید تا خاطرات لذت بخشی از زندگی زناشویی بسازید.

قوانین زناشویی داشته باشید: چه قوانینی؟ مثلا قانون عذرخواهی از یکدیگر. اگر اشتباهی از شما سر می‌زند صادقانه از همسرتان عذربخواهید. گفتن«متاسفم» شاید خیلی سخت به نظر بیاید اما این جمله بسیار شفابخش است. پایبند به این قوانین باشید و مطمئن باشید که در برابر چنین رفتاری همسرتان به شما اعتماد خواهد کرد.

● بعد از چند ماه...

نکاتی که برای رشد رابطه زناشویی باید بدانید:

رابطه تغییر می‌کند: شما باید بپذیرید که یک رابطه می‌تواند تغییر کند و متحول شود. بعضی از تغییر و تحولات نامحسوس هستند و با گذشت زمان خود را نشان می‌دهند. در دوره‌هایی از زندگی شما تغییرات مهمی را مشاهده می‌کنید. سعی نکنید روند این تغییرات را کند یا تند کنید. در مسیر زندگی و رابطه زناشویی تان پیش بروید و با شرایط سازگار شوید.

گفتگو مهم است: باید با همسرتان گفتگو کنید و اهداف و انتظاراتتان را مطرح کنید. اگر قرار است تصمیم جدیدی بگیرید باید آنرا با یکدیگر درمیان بگذارید. زن و شوهرهایی که به این مسئله اهمیت نمی‌دهند شکاف عمیقی در رابطه با همسرانشان ایجاد می‌کنند.

● وقتی اختلاف نظر بالا می‌گیرد...

اختلاف نظر و تفاوت دیدگاه‌ها در رابطه ی زناشویی نه تنها غیرعادی نیست بلکه اگر بتوانید آن را با سازش و آرامش حل و رفع کنید، شما را به همسرتان نزدیک‌تر می‌کند و سلامت رابطه را تضمین می‌کند. شما نمی‌توانید زندگی رویایی سرشار از آرامش و رفاه و آسایش را به واقعیت تبدیل کنید. زیرا روزهای تنش، فشار، عصبانیت، بی پولی، بداخلاقی و ناامیدی نیز واقعی هستند. اگرچه ریشه ی اختلافات معمولا انتظارات غیرواقعی و نامعقول و موضوعات پیش پا افتاده‌ای هستند اما شما نمی‌توانید آنها را به کلی رفع کنید و توقع داشته باشید، هیچ تنشی در رابطه نداشته باشید. به جای رویاپردازی که‌ای کاش زندگی سرشار از تفاهمی می‌داشتید می‌توانید با صداقت، آرامش و فاصله گرفتن از خودخواهی و خودمداری اختلافات را حل کنید و یا با آنها سازش کنید.

اگر می‌خواهید اختلاف نظرها را کم کنید و یک تعامل درست با همسرتان داشته باشید این موارد را رعایت کنید:

خانواده‌ها را بشناسید: برای اینکه ریشه مشکلات و اختلاف نظرها را بهتر بشناسید، سعی کنید به تفاوت‌های فکری، فرهنگی و طبقاتی با همسرتان توجه کنید. او در چه خانواده‌ای رشد کرده است؟ پدرومادرش چگونه به مشکلات نگاه می‌کنند؟ خود شما در چه خانواده‌ای و با چه باورهایی بزرگ شده اید؟ خیلی عجیب نیست که شما با همسرتان اختلاف فرهنگی و فکری داشته باشید.

حتی اگر در کل چندان تفاوتی نداشته باشید اما در هر صورت شما و همسرتان انسان‌هایی متفاوت هستید و در خانواده‌هایی متفاوت پرورش پیدا کرده اید. فرض کنید پدرومادر شما معمولا بر سر مواضعشان پافشاری می‌کنند و کمتر با یکدیگر سازش می‌کنند اما شما در خانواده ی همسرتان چنین چیزی نمی‌بینید. در چنین موردی احتمالا شما از پدرومادر خودتان الگو می‌گیرید درحالیکه آنها الگوهای شایسته‌ای نیستند. پس شما باید کمی از الگوهای خودتان فاصله بگیرید و رفتار بهتری را در پیش بگیرید. رفتاری تقریبا مشابه آنچه همسر یا پدروماددرهمسرتان انجام می‌دهند.

به خودتان فرصت بدهید: برای حل و رفع مشکل یا اختلاف نظرتان کمی به خودتان و همسرتان فرصت بدهید. سعی نکنید همه چیز را درهمان لحظه حل کنید. فرصت به آرامش رسیدن و فکر کردن را از یکدیگر نگیرید. این مهلت برای بازاندیشی به شما کمک می‌کند تا از گفتن و عملکردی که باعث رنجش و ناراحتی بیشتر می‌شود فاصله بگیرید.

حمایت‌های عاطفی را دریغ نکنید: حمایت عاطفی یعنی شما صرف نظر از تفاوت‌های فکری، اختلاف نظرها و ناراحتی‌های به وجودآمده به همسرتان علاقمند و وابسته باشید و طوری رفتار کنید تا او متوجه علاقه و عشق شما نسبت به خودش بشود. اگر واقعا به همسرتان علاقمند باشید حتی دراوج ناراحتی ملاجظه‌اش را خواهید کرد و به جای بدزبانی و توهین به او می‌فهمانید که باوجود این اختلاف نظرها برای حضورش در زندگی تان ارزش قایل هستید.

از چرخه اختلافات خارج شوید: بعضی از زوج‌ها سازش را در کنارآمدن با اختلافات می‌دانند بدون اینکه برای تمام کردن یا کم کردن آن تلاشی بکنند. آنها در چرخه معیوب تفاهم عدم تفاهم باقی می‌مانند و هراز چندگاهی اختلافات به همراه جراحت‌هایی که ایجاد شده‌اند سرباز می‌کنند و اوضاع را بدتر از قبل می‌کنند. اجازه ندهید چنین وضعیتی در رابطه زناشویی تان به وجود بیاید. برای رسیدن به تفاهم تلاش کنید و اگر درجایی از رابطه نمی‌توانید به تفاهم واقعی برسید با آن کنار نیایید مگراینکه با تمام وجود این وضعیت را پذیرفته باشید.

نیازهایتان را بیان کنید: آنچه می‌خواهید به همسرتان بفهمانید را واضح، صریح و همراه با احترام بیان کنید. نیازها و خواسته‌هایتان را روشن بیان کنید. او را در ابهام نگذارید و منتظر نباشید همسرتان از اشارات و کنایات شما نیازهایتان را تشخیص بدهد. اگر نمی‌توانید صریح حرف بزنید شاید لازم باشد کمی برای این موضوع تمرین کنید. مثلا به جای اینکه بگویید«من دستم خیلی بسته ست» بگویید«من آزادی‌هام خیلی محدوده»یا«من از لحاظ مالی در فشارم.»

فقط راجع به یک مسئله صحبت کنید: همه مسائل و مشکلاتی که در کل رابطه داشته‌اید را باهم مطرح نکنید. زیرا در یک گفتگو نمی‌توانید به همه ی این مسائل رسیدگی کنید.

خودتان را مهار کنید: همه خشم و ناراحتی تان را ابراز نکنید. زیرا بسیاری از آنها غیرواقعی‌اند اما در همسرتان تاثیر منفی می‌گذارد.

دنبال برنده و بازنده نباشید: بیشتر از اینکه بخواهید پیروز جرو بحث‌ها باشید و حقتان را اثبات کنید به رابطه فکر کنید. در یک رابطه هر دو نفر به یک اندازه برنده‌اند و به یک اندازه اشتباه می‌کنند. حتی اگر در یک مورد خاص همسرتان یا خودتان اشتباه بیشتری داشته‌اید با زهم نباید سهم دیگری را نادیده بگیرید.

● توقعات بی جا یا نیازهای ضروری یک رابطه...

حتما به عنوان زن یا مرد به دنبال یک رابطه عاشقانه هستید و حتما بارها یک همسر ایده آل و یک خانواده رویایی را تصور کرده‌اید که در آن رفاه، زیبایی، سلامت و تفاهم فراهم هستند. اما اگر انتظاراتتان را در این نوع فانتزی‌های ذهنی بنا کنید بدون شک با مشکلات زیادی در زندگی زناشویی مواجه خواهید شد. شاید لازم باشد برای رسیدن به یک رابطه درست زناشویی کمی بیشتر فکر کنید و تفاوت بین انتظارات و توقعات بی‌جا و نیازهای ضروری رابطه را بهتر بشناسید:

تغییرات را بپذیرید: آنچه که شما از رابطه ی زناشویی در آغاز آشنایی می‌خواهید با آنچه بعدها و درطول زندگی با آن مواجه می‌شوید بسیار متفاوت است. هردوی شما باتوجه به شرایط و موقعیتی که دارید تغییر می‌کنید. معنای عشق و وابستگی تغییر می‌کند و شما ارزش‌ها و معیارهای زندگی را چیزهایی دیگر خواهید دانست. همه ی این تغییرات در یک رابطه ی سالم، طبیعی و ضروری است و بلوغ فکری شما و همسرتان را نشان می‌دهد. پس زمانی که با این تغییرات مواجه می‌شوید آنها را جز نیازهای ضروری رابطه بدانید.

به حقوق شریک زندگی احترام بگذارید: کسانی که رابطه سالم دارند حقوق و ارزش‌های شریک زندگیشان را جدی می‌گیرند. تنها در رابطه بیمار است که می‌توان به راحتی از حقوق و نیازهای طرف مقابل چشم پوشید. از همسرتان نخواهید که دقیقا مثل شما فکر کند، اهداف شما را داشته باشد و فداکاری‌های شما رابکند. همه ی اینها جز توقعات نابه جای شما و حقوق فردی همسرتان است که ممکن است شما آنها را نادیده بگیرید.

● تاثیر فشارهای بیرونی در رابطه زناشویی...

گذشته‌هایی متفاوت: هرچقدرهم که شما در انتخاب همسر و مشابهت‌های فرهنگی دقت کرده باشید باز هم نمی‌توانید توقع داشته باشید همسرتان کاملا با شما هم فکر باشد. زیرا او گذشته و تجربیات خودش را دارد همانطور که شما صاحب تجربه‌های شخصی خودتان هستید. در یک رابطه سالم شما می‌توانید از گذشته تان برای همسرتان بگویید اما نمی‌توانید او را مجبور کنید تا او هم برای شما از گذشته اش بگوید. در مواردی که اختلافات فرهنگی و فکری با شریک زندگی تان داشته باشید این مسئله که در گذشته ی هریک از شما چه بوده است بیشتر جلوه می‌کند و کنجکاوبرانگیز می‌شود در این وضعیت رسیدن به یک رابطه سالم غیرممکن نیست اما بسیار دشوار است.

وقت گذراندن با دیگران: وقت گذراندن با همسرتان و در رابطه‌های اجتماعی دیگر چقدر برایتان مهم است؟ اگر احساس کنید آنقدر که باید در رابطه دو نفره به شما خوش نمی‌گذرد ممکن است ترجیح بدهید با دوستانتان معاشرت بیشتری بکنید و یا غرق کار شوید. در این وضعیت احتمالا همسرتان گلایه خواهد کرد که شما برایش وقت کافی نمی‌گذارید و این یکی از نشانه‌های رابطه بیمار است. اگر در چنین موقعیتی قرار دارید باید نسبت به رفتارتان بیشتر فکر کنید.

خانواده همسر: یکی از مسائلی که ممکن است رابطه زناشویی را تحت تاثیر قرار بدهد دخالت‌های خانواده‌ها در رابطه‌ای است که بین شما و همسرتان شکل گرفته است. در شروع زندگی مشترک شما و همسرتان به حمایت‌های عاطفی و مالی خانواده‌ها احتیاج دارید و تقریبا در سراسر زندگی داشتن یک رابطه عاطفی درست فامیلی برایتان مهم است. اگرچه شما به این روابط عاطفی نیازمندید اما نباید اجازه بدهید این حمایت‌ها تبدیل به دخالت در رابطه با همسرتان بشود. مرز باریکی بین دخالت و حمایت وجود دارد و این شما هستید که باید از همان شروع زندگی این مرز را رعایت کنید.

دوستان: بعضی از همسران با این نگاه که «همه دوستانم را رها می‌کنم مگر اینکه همسرم از این رابطه رضایت داشته باشد» بسیاری از روابط دوستانه را بعداز ازدواج قطع می‌کنند. ترک رابطه‌های دوستی به سلامت رابطه زناشویی آسیب می‌زند. به جز مواردی که احساس می‌کنید دوستانتان شما را ترغیب به انجام کارهایی می‌کنند که بین شما و همسرتان فاصله می‌اندازد نباید به دلیل خوشایندهای همسر یک دوستی عمیق و چند ساله را رها کنید. دوستی تجربه ی منحصربه فردی است که نمی‌توان آن را منحصر به رابطه با زن یا شوهر کرد. پس برای حفظ سلامت زندگی زناشویی دوستانتان را حفظ کنید و سعی کنید با دوستان مشترک وخانوادگی تان معاشرت بیشتری داشته باشید.

● ۶ نکته ضروری برای ماندن در یک رابطه سالم

۱. مشخص کنید که از رابطه چه می‌خواهید. از خودتان چه می‌خواهید ودوست دارید، همسرتان چگونه رفتار کند؟

۲. به شریک زندگی اجازه بدهید نیازهایتان را بشناسد.

۳. بپذیرید که شاید همسرتان نتواند همه خواسته‌ها و نیازهایتان را برطرف کند و ممکن است در مواردی توقع شما بی‌جا باشد.

۴. در یک رابطه دوطرفه قرار بگیرید. هم گیرنده باشید و هم دهنده.

۵. سعی کنید مسائل را از منظر همسرتان ببینید. این به این معنی نیست که در هر شرایطی به دنبال پذیرش و تایید همسرتان باشید بلکه نشانه درک، علاقه و احترام شما به کسی است که با او زندگی می‌کنید.

۶. زمانی که نمی‌توانید اختلاف نظرها، تفاوت‌های فرهنگی و فکری را خودتان حل کنید باید از مشاوران و متخصصان حوزه روابط همسران و خانواده کمک بگیرید. هرگز خود را دانای کل ندانید. سعی نکنید همه چیز را به روش خودتان حل کنید.

ریحانه دوستدار