سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
«شهر سوخته», از برزیل تا دوحه
![«شهر سوخته», از برزیل تا دوحه](/web/imgs/16/151/dcddq1.jpeg)
چند روزی که همه توجهها به برزیل جلب شده و همه نگران بازی تیم ملی فوتبال کشورمان در مقابل آرژانتین و ستارههایش بودند برخی هم دل توی دلشان نبود و چشمشان به دوحه قطر بود که آیا شهر سوخته جهانی میشود یا نه؟
دقیقا نمی دانم ثبت جهانی یک مجموعه تاریخی چون شهر سوخته به اندازه گرفتن یک امتیاز در مقابل آرژانتین ارزش دارد یا نه، ولی دیروز برای همه آنها که نگران پرونده شهر سوخته بودند، و همه آنها که نگران میراث فرهنگی و تاریخی میهن شان بوده و هستند روز خوبی بود.
دیروز معاون سازمان میراث فرهنگی مژده جهانی شدن شهر سوخته را داد. همان شهر سوخته ای که یکی دو هفته پیش کارشناسان ایکوموس، شورای بین المللی بناها و محوطه های تاریخی، با ایرادهایی که بر پرونده آن گرفته بودند، در ثبت آن توسط یونسکو ابراز تردید می کردند؛ ایرادهایی که ته دل محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی را هم خالی کرده بود.
تجربه دو سه سال اخیر ایران در ثبت آثار و بناهای تاریخی در فهرست میراث جهانی، به این نگرانی ها دامن می زد.
پرونده میمند که دو سال است روی دست سازمان میراث فرهنگی مانده و سال گذشته دست رد بر سینه اش زدند، امسال هم از قافله جا ماند و تنها امید دوستداران میراث فرهنگی و تاریخی ایران، همین شهر سوخته بود.
طالبیان هر چند می گفت که ایکوموسی ها در بررسی هایشان دقت لازم را به عمل نیاورده اند، اما دل خودش هم قرص نبود.
با همه اینها، دست آخر، دیروز مهر تائید کشورها آن هم با اکثریت آرا در سی و هشتمین اجلاس کمیته میراث جهانی در دوحه قطر بر پرونده شهر سوخته خورد و این محوطه باستانی به عنوان هفدهمین اثر جهانی ایران در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.
محوطه شهر سوخته که در ۵۶ کیلومتری زابل و در حاشیه جاده زابل ـ زاهدان در شرق ایران در استان سیستان و بلوچستان واقع شده، الگویی از شهرسازی و معماری هزاره سوم و نمادی از خلاقیت بشری است.
در جریان مطرح شدن پرونده شهر سوخته، نمایندگانی از ۱۶ کشور از جمله هند، ترکیه، آلمان، ژاپن و لهستان، کرواسی و مالزی درباره اهمیت این محوطه باستانی سخن گفتند که به گفته طالبیان این سخنان در ثبت جهانی شهر سوخته تأثیرگذار بود، زیرا آنها معتقد بودند این میراث جهانی علاوه بر اهمیت باستانی اش، با توجه به موقعیت جغرافیایی آن و قرار گرفتن در مرز ایران و افغانستان می تواند به صلح جهانی کمک کرده و در آینده نقش موثری به عنوان مرکز میراث جهانی ایفا کند.
در سی و هشتمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو که از بیست و پنجم خرداد در دوحه آغاز شده، پرونده ۴۰ محوطه تاریخی، طبیعی یا تاریخی ـ طبیعی برای ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو در حال بررسی است و تاکنون بخشی از جاده ابریشم در چین، قزاقستان و قرقیزستان، کارخانه ابریشم سازی تومیاکو در ژاپن، شهر تاریخی جده در عربستان و قلعه تاریخی اربیل در عراق ثبت جهانی شدند. تا پیش از آغاز این اجلاس، ۹۸۱ محوطه در این فهرست جهانی به ثبت رسیده است.
شاید بپرسید ثبت جهانی میراث تاریخی و مناظر طبیعی چه سودی دارد؟ باید گفت اگر یک اثر تاریخی در فهرست جهانی یونسکو به ثبت برسد امکان استفاده از قدرت مالی و تخصصی کشورهای عضو برای حفاظت از آن وجود دارد. جذب گردشگران خارجی از دیگر مزایایی است که می توان برای این موضوع برشمرد.
امیدواریم مسئولان با حمایت بیشتر از روند ثبت جهانی پرونده های بناهای تاریخی و مناظر طبیعی در سال های آینده، از فرصت ثبت دو سهمیه ایران در هر سال، کمال استفاده را ببرند.
کمیل انتظاری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست