سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

روز جهانی بدون نایلکس


روز جهانی بدون نایلکس

تجزیه یک کیسه پلاستیکی در طبیعت بین صد تا هزار سال طول می کشد روز جهانی بدون نایلکس برابر با بیست و یکم تیر شاید بهانه ای برای مشارکت به منظور کاهش هر چه بیشتر تولید و مصرف کیسه های پلاستیکی باشد

تجزیه یک کیسه پلاستیکی در طبیعت بین صد تا هزار سال طول می‌کشد. روز جهانی بدون نایلکس برابر با بیست و یکم تیر شاید بهانه‌ای برای مشارکت به منظور کاهش هر چه بیشتر تولید و مصرف کیسه‌های پلاستیکی باشد.

آمار جهانی تولید پلاستیک در نوع خود یک فاجعه تمام عیار است. بریتانیا به عنوان یک کشور صنعتی سالانه سه میلیون تن پلاستیک دور ریختنی تولید می کند که ۵۶درصد آن منحصر به صنعت بسته بندی است.

در کشورهای اروپای غربی مصرف پلاستیک هر ساله چهار درصد افزایش پیدا می کند به طوری که هم اکنون آمار تولید پلاستیک در اروپا نسبت به ۵۰ سال گذشته حدود ۲۰ برابر شده است.

تولید پلاستیک در کشور چین نیز به یک آمار نجومی نزدیک شده است. سرانه مصرف پلاستیک در این کشور هم اکنون در حدود ۴۸.۵ پوند (حدود ۲۴ کیلوگرم) است در حالی که متوسط کل سرانه جهانی ۵۵ پوند (حدود ۲۷ کیلوگرم) است.

ارزش تولید پلاستیک چینی در سال ۲۰۱۲ میلادی به رقمی نزدیک به ۵۳.۴ میلیارد دلار رسید و این در حالی است که بازار این محصول را عمدتا کشورهای اروپایی، ایالات متحده آمریکا، ژاپن و کشورهای آسیایی تشکیل می دهند.

در ایران نیز آمارها حاکی از تولید سالانه ۱۷۷ هزار تن پلاستیک است. علاوه بر اینها، حدود چهار درصد از تولید نفت در جهان صرف تولید مواد پلاستیکی می شود که در جای خود رقم قابل توجهی است. در واقع تولید پلاستیک در جهان مستلزم مصرف حدود ۶۰ تا ۱۰۰ میلیون بشکه نفت در هر سال است.

شیوع بیماری به نام پلاستیک

پلاستیک ها امروز دنیای ما را تسخیر کرده اند؛ از تلفن های همراه گرفته تا کامپیوترها، کلاه های ایمنی، کیسه سرم های دارویی، ظروف غذایی یکبار مصرف، پوشش بسیاری از وسایل برقی همه و همه از پلاستیک ساخته شده است.

پلاستیک ها زندگی ما را از جهاتی ساده تر کرده اند، اما تاثیر حضور مواد سمی آنها در طبیعت بحرانی است که نمی توان آن را نادیده گرفت. هر ساله هزاران ماهی، پرنده، خزنده و پستاندار تنها به دلیل حضور ناخواسته پلاستیک در محیط زندگی شان نابود می شوند.

کم نبوده تعداد پرندگانی که به دلیل نوک زدن به درهای پلاستیکی برای همیشه از خوردن غذا و نعمت حیات محروم مانده اند و حتی کم نیست تعداد موجودات آبزی که به دلیل پیچیدن پلاستیک به دور باله ها و گردنشان کم کم خفه شده اند. حال بهتر است کمی دقیق تر این بیماری مهلک را مورد بررسی قرار دهیم.

چرا خطرناک؟

پلاستیک هایی که ما در طول روز با آنها سر و کار داریم از یک جنس بخصوص نیستند. به عنوان مثال صفحه کلید و محفظه اصلی کامپیوتر از جنس ای. بی. اس، لوله های پلاستیکی خودکارهای معمولی از جنس پلی پروپیلن، لنزهای چشمی از جنس پلی کربنات، کابل های مهارکننده پلاستیکی و شانه ها از جنس نایلون، قاشق و چنگال های یکبار مصرف از جنس استیرن و پوشش ابزارهای اولیه نظیر چهارسو از جنس استات سلولز است.

ترکیبات اولیه و سمی پلاستیک ها عبارتند از اتیلن اکسید، هیدروکربن های سمی و قابل اشتعال و در نهایت بنزن. پلاستیک در حین تجزیه معمولا مواد سمی و خطرناکی همچون پلی استرین، بیسفنول آ و استیرن تریمر را وارد محیط می کند.

بیسفنول آ​ماده خطرناکی است که بر توان باروری موجودات زنده تاثیر منفی بر جا خواهد گذاشت. استیرن تیمر میزان ترشح غده تیروئید را افزایش می دهد و در نهایت پلی استیرن هم برای ریه ها مضر است. شواهد نشان می دهد مواد شیمیایی که به پلاستیک افزوده می شود، می تواند توسط بدن انسان جذب شود.

برخی از این ترکیبات باعث تغییرات هورمونی می شو​د و برخی دیگر به صورت غیرمستقیم سلامت انسان ها را تحت الشعاع قرار می دهد. حتی بلعیده شدن پلاستیک توسط موجوداتی که به هر شکل منبع غذایی انسان هستند، می تواند بر سلامت انسان ها تاثیرگذار باشد.

بسیاری از مواد شیمیایی پلاستیک ها نظیر فتالات ها بعد از ورود به بدن بسرعت از آن خارج می شوند، اما تاثیری که بر جا می گذارند، در طولانی مدت مشخص خواهد شد. فتالات ها بیشتر در صنایعی همچون کاغذهای دیواری، بسته بندی مواد غذایی و تولید ابزارهای پلاستیکی پزشکی تولید می شوند.

آزمایش ها نشان می دهد از هر ده کودک، هشت تای آنها مقادیر قابل توجهی از فتالات های سمی را در بدن خود دارند. از آنجا که این مواد اثر خود را در بلندمدت نشان می دهند، لذا اغلب آن طور که باید مورد توجه قرار نمی گیرند.

از مرز امحاء تا احیاء

هوا، غبار، آب و غذا می توانند براحتی ما را در معرض مواد شیمیایی موجود در پلاستیک ها قرار دهند. دفن پلاستیک لزوما به معنای محو شدن یا نابودی این مواد سمی نخواهد بود، بلکه برعکس آنها را وارد زنجیره غذایی و آب های زیرزمینی خواهد کرد.

جالب است بدانید بیشتر از یک میلیارد تن پلاستیک دور انداخته شده از دهه ۱۹۵۰ میلادی هنوز هم از بین نرفته اند و احتمالا تا صدها سال بعد هم در طبیعت باقی خواهند ماند. تجدیدنظر بسیاری از ما در مصرف پلاستیک می تواند راه حل بحرانی باشد که نسل های آینده قطعا مجبور هستند به طور جدی با آن دست و پنجه نرم کنند.

فرناز حیدری