دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
نگاهی به یك وصیت نامه به مناسبت ۲۸ مرداد ۱۳۳۲
وصیتنامه یك بخشی از زندگی افراد است. بخشی كه در صدد است ارتباط انسان با دنیا را مستمر نماید.
وصیت نامه در اكثر فرهنگها وجود دارد. در وصیت نامه انسانها دستاوردهای مادی و معنوی خود را كه در تمام زندگی با خود داشتهاند و از تملك آن لذت بردهاند به دیگری واگذار میكنند تا نام خود را ماندگار كنند. حس عجیبی در وصیت نامهها نهفته است، آخرین فرصت برای ابراز علاقه و عشق به دیگران، آخرین فرصت برای گرفتن انتقام از بدخواهان و آخرین فرصت برای تلاش هرچند غیرمؤثر به منظور ماندگاری بیشتر در اذهان، در هر فرهنگی به وصیتنامه نگاهی خاص وجود دارد. تحلیل انواع دیدگاه و عملكرد وصیت نامه منظور این نوشتار نیست.
در این سطور بر آنم تا به مناسبت ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ وصیتنامه مردی را پیشروی شما قرار دهم كه به واسطه كودتای نگین ۲۸ مرداد خانه نشین شد و پس از سالها تلاش و مرارت برای مام وطن در سن ۸۴ سالگی در تبعید و در گوشه خانه اجدادیش در احمدآباد دار فانی را وداع گفت.
وصیتنامه دكترمحمد مصدق بسیار كوتاه است. كلاً سه بند و هر بند یك سطر بیشتر نیست و تنها در بند سوم طی چند سطر مایملك خود را به نزدیكانش واگذار نموده است.
اما آنچه این وصیتنامه را حائز اهمیت میكند چیست؟ بند اول وصیتنامه مهمترین قسمت آن است. كوتاه و مختصر.
«وصیت میكنم كه فقط فرزندان و خویشان نزدیكم از جنازه من شعیع كنند و مرا در محل شهدای ۳۰ تیر دفن نمایند.»
این فراز از وصیتنامه مصدق بیانگر چه مفهومی است مردی كه در زنده بودن بر فراز دستان مردم در بین جمعیت حركت میكرد و میشنید كه فریاد یا مرگ یا مصدق مردم فضای شهر را پر هیاهو میكرد. چرا باید در وصیتنامه خود بخواهد كه هیچ غریبهای زیر تابوت او نباشد. این دلگیری از كجاست، بیشك ۲۸ مرداد و خاطره شوم آن روز و سكوت مردم و فریاد مشتی مزدور استخدام شده از بین اوباش، قلب پیراحمدآباد را به درد آورده بود تا جایی كه مردی با روحیات مصدق كه تمام دارایی خود را به پای مام وطن ریخته بود و چون خدمتگزاری صدیق، در راه استقلال و آزادی این وطن از جان ودل كوشیده بود. چنین گوشهگیر و دلخسته شود كه مردمی كه او سالها به عشق آنان پای در مسیر مبارزه گذاشته بود. هماكنون حق شركت در تشعیع جنازه او را نداشته باشند.
برخی بر این عقیدهاند كه این آخرین تصمیم او نیز از سر خیرخواهی برای مردم بود. او از ترس اینكه حكومت ظالم و دیكتاتور آسیبی به مردم وارد كنند. حضور مردم را ممنوع اعلام كرده است.
فاز دوم این بند از وصیتنامه بیانگر دلبستگی دكتر مصدق به قیام ۳۰ تیر و شهدای گرانقدر آن واقعه بزرگ است. او در انتها درخواست میكند تا در كنار همرزمان خود به خاك سپرده شود. هر چند با دستور دیكتاتور این آرزوی پیرمرد اجابت نشد.
در بند دوم وصیتنامه دكتر مصدق دیون خود را به اعتبار هرگونه سند رسمی میپذیرد و در بند سوم منافع حاصل از پنج سند ملكی را به عزیزان خود واگذار میكند كه اكثراً از اموال پدری و شامل خانه مسكونی و مستغلات است.
در این بند دكتر مصدق منافع سال اول دارایی خود را طبق یك لیست به افرادی كه معین شده بخشیده و مابقی را خرج نماز و روزه و حج خود نموده است و عواید سال دوم را به باشگاه دانشجویان واگذار كرده است.
میزان توجه او به نماز و روزه و حج و توجه خاص او به دانشجویان جای بسی تأمل است. این وصیتنامه كه در روستای احمدآباد در تاریخ ۲۰ آذر ۱۳۴۴ شمسی به امضای دكتر رسیده بسیار مختصر است. دكتر در وصیتنامه به نصیحت دیگران یا گلایه از ظلمهایی كه به او شد نپرداخته است. خود را صاحب چیزی یا افتخاری ندانسته است او خود را وارث نهضت ملی نفت معرفی نكرده و هیچ اشارهای به تبعید و ظلم ستمشاهی نكرده است. او در بند اول قهر خود را بیان كرده است و در بند دوم مسئولیت اسناد خود را پذیرفته و در بند سوم مختصر مایملكی كه برای او مانده بود به عزیزانش واگذار كرده است و تنها چیزی كه در این وصیتنامه مورد توجه او بوده نماز وروزه و حج و دانشجویان بوده است. از وصیتنامه این مرد بزرگ هیچ طلبكاری یا زیادهخواهی به چشم نمیخورد و برای خود تنها یك آرزو داشت و آن همجواری با شهدای ۳۰ تیر بود كه در امتداد ظلم شاهانه محقق نشد. مصدق برای ماندگاری در اندیشه تاریخی مردم ایران نیازی به درخواست در وصیتنامه یا ثبت وقایع در آن نداشت.
او بیاعتنا به دنیا و آنچه در آن گذشت پس از نامهربانی ۲۸ مرداد تكیه بر عصای چوبیش با ردایی پشمی سالهای پایان عمر خود را در احمدآباد سپری كرد و حتماً با خود زمزمه میكرد كه پیرمرد تو دین خود را به مام وطن ادا كردهای و شیره جان ملت (نفت) را به آنان بازگردانیدی و جبروت پوشال دیكتاتور را شكستی و به مردم آموختی كه اگر با هم باشند و عاشق میتوانند ایرانی آزاد و آباد داشته باشند.
خسرو كلانتری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست