یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
نکاتی جالب در مورد بازار کار ایران
در این یادداشت کوتاه، تلاش میشود تا برخی ویژگیهای مهم حاکم بر بازار کار ایران، به طور اجمالی مرور شود. ویژگیهای مورد اشاره، ویژگیهایی هستند که تا حد زیادی خاص بازار کار ایران بوده و در سایر کشورها بروز کمتری دارند:
۱) در ایران سهم نیروی کار از کل تولید در سطح بسیار پایینی قرار دارد:
به عبارت دیگر نظام تولیدی در ایران به دلیل برخی سیاستگذاریهای دولتی به سمت استفاده بیش از اندازه از سرمایه فیزیکی و استفاده کمتر از نیروی کار سوق داده شده است. به عنوان مثال سهم نیروی کار از کل درآمد ناخالص داخلی رقمی در حدود
۲۵ درصد است، در حالی که همین رقم در آمریکا برابر ۵۵ درصد است. به نظر میرسد این نسبت پایین سهم نیروی کار از درآمد ناخالص ملی، عامل درجه اول در نرخ بالای بیکاری در ایران است. برای مثال اگر سیاستهای دولت در یک بازه ۵ ساله بتواند سهم نیروی کار از تولید را به رقم قابل دسترسی ۳۰ درصد برساند، یعنی سهم نیروی کار از درآمد ناخالص ملی ۲۰ درصد افزایش یافته و به این ترتیب با فرض ثابت ماندن تولید و نیز ثبات دستمزدها، به اندازه کل تعداد افراد جویای کار که هماکنون بیکار هستند، شغل جدید ایجاد میشود.
البته این مثال فرضی به این معنی نیست که در حالت شرحدادهشده فوق، مشکل بیکاری حل خواهد شد. چرا که با افزایش شغلهای موجود، طبیعتا میزان مشارکت افراد در بازار کار هم افزایش خواهد یافت. با این وجود مثال بالا نشان میدهد که تکنولوژی موجود در اقتصاد کشور که به شدت به سمت تولیدات «سرمایهبر» (Capital-Intensive) گرایش دارد، عامل درجه اول در پایین بودن تعداد موقعیتهای شغلی در ایران محسوب میشود.
۲) نرخ بیکاری در میان جوانان بسیار بالا است:
نرخ بیکاری، برابر است با نسبت افراد بیکار بخش بر مجموع افراد جویای کار یا به عبارت دیگر «جمعیت فعال». بر اساس این تعریف، هماکنون نرخ بیکاری در میان افراد بالای ۱۵ سال در مناطق شهری ایران، حدودا ۱۷ درصد بوده، در حالی که نرخ بیکاری برای جوانان ۱۵ الی ۲۴ ساله در حدود ۸/۳۵ درصد است و به عبارت دیگر از هر ۳ جوانی که جویای کار هستند یک نفر نمیتواند شغل پیدا کند! [۱]
در مقایسه با سایر کشورها باید به این نکته توجه کرد که اغلب کشورها، اعم از آمریکا، در بدترین شرایط تاریخی نرخ بالای بیکاری قرار دارند، ولی با این حال نرخ بیکاری در آمریکا در حدود ۹ درصد بوده و نرخ بیکاری جوانان ۱۵ الی ۲۴ ساله آمریکایی در حدود ۲۰ درصد است [۲].
۳) تحصیل در طول زمان در ایران ارزش خود را از دست میدهد:
در حالی که در سال ۱۳۸۰ تنها ۱۰ درصد بیکاران ایرانی را افراد با تحصیلات عالی تشکیل میدادند، در سال ۱۳۸۶ حدود ۲۳ درصد از بیکاران در ایران دارای تحصیلات عالی هستند [۳]. البته توضیح این پدیده چندان پیچیده نیست، چرا که در گذشته بخش قابل توجهی از استخدام فارغالتحصیلان دانشگاهی توسط سازمانهای دولتی صورت میگرفته است که در سالهای اخیر روند استخدام سازمانهای دولتی کاهش یافته و در عین حال تعداد افراد دارای تحصیلات عالی نیز افزایش یافته است. البته این مساله هم نیاز به توضیح دارد که چرا بخش خصوصی چندان تمایلی به استخدام افراد با تحصیلات عالی ندارد، اما در این مقاله کوتاه، قصد پرداختن به آن را نداریم.
۴) نرخ مشارکت در بازار کار ایران بسیار پایین است:
«نرخ مشارکت» در بازار کار، درصد جویندگان کار و به عبارت دیگر «جمعیت فعال»، بخش بر کل جمعیت موجود در سن کار را نشان میدهد. برای مثال متوسط نرخ مشارکت در ایران در بهار ۱۳۸۹ برابر ۴۳ درصد برای کل اقتصاد (شامل زنان و مردان) بوده، در حالی که نرخ مشارکت مردان در بازار کار، برابر ۶۸ درصد است [۴]. همین ارقام برای اقتصاد آمریکا، در حدود ۶۵ درصد برای کل اقتصاد و ۷۰ درصد برای مردان است [۵].
به این ترتیب نرخ مشارکت مردان ایرانی در بازار کار، تقریبا با نرخ مشارکت مردان آمریکایی در بازار کار برابر است و اختلاف فاحش بین «نرخ مشارکت» ایران و آمریکا، فقط ناشی از نرخ مشارکت ناچیز زنان در بازار کار ایران است. حال فرض کنید زنان ایرانی با نرخی معادل زنان آمریکایی (حدود ۶۰ درصد) جویای کار بودند. در این صورت نرخ بیکاری در ایران رقمی معادل ۴۱ درصد بود. به عبارت دیگر اگر فرصتهای برابر برای زنان در یافتن شغل وجود میداشت و آنها نیز با نرخی مشابه مردان در بازار کار مشارکت میکردند، با تعداد شغلهای فعلی موجود در ایران، نرخ بیکاری بالای ۴۰ درصد قرار میگرفت!
۵) تعداد افراد دو شغله در ایران بسیار بالا است:
در ایران حدود ۱۸ درصد کارکنان دارای شغل دوم هستند، در حالی که این رقم در آمریکا چیزی در حدود ۵ درصد شاغلین را شامل میشود. این مساله نشان میدهد شغلها در ایران دارای درآمد و کیفیت چندانی نیستند و شاغلین مجبورند به دنبال شغل دوم باشند.
البته ویژگیهای آماری دیگری را نیز میتوان در مورد بازار کار ایران ارائه نمود (به عنوان مثال در مورد بازنشستگی، دوره بیکاری، اقتصاد زیرزمینی )، ولی در مجموع به نظر میرسد که موارد فوق، مهمترین مولفههای ویژه بازار کار در ایران محسوب میشوند.
سروش سرافراز
منبع: وبلاگ «کافه اقتصاد»
این وبلاگ به انعکاس دیدگاههای تحلیلی جمعی از فارغالتحصیلان اقتصاد میپردازد و در نشانی اینترنتی زیر قابل دسترسی است:
http://cafeconomics.wordpress.com
ارجاعات
[۱]: مراجعه کنید به جداول آماری مرکز آمار ایران که در نشانی اینترنتی زیر قابل دسترسی است:
http://amar.sci.org.ir/Detail.aspx?Ln=F&no=۲۶۵۲۶۴&S=TP
[۲]: برای مشاهده آمارهای بیکاری در آمریکا، به نشانی اینترنتی زیر مراجعه کنید:
https://research.stlouisfed.org/fred۲/series/LNS۱۴۱۰۰۰۰۰?cid=۳۲۴۴۷
[۳]: مبنای این آمار نیز، دادههای آماری مرکز آمار ایران است که در نشانی اینترنتی زیر قابل مشاهده است:
http://amar.sci.org.ir/Detail.aspx?Ln=F&no=۲۶۳۵۸۱&S=TP
[۴]: دادههای مرکز آمار ایران در زمینه نرخ مشارکت در بازار کار ایران را، میتوانید در نشانی اینترنتی زیر مشاهده کنید:
http://amar.sci.org.ir/Detail.aspx?Ln=F&no=۲۶۵۲۵۶&S=TP
[۵]: به آدرس اینترنتی زیر مراجعه کنید:
https://research.stlouisfed.org/fred۲/series/LNU۰۱۳۰۰۰۰۱?cid=۳۲۴۴۳
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست