پنجشنبه, ۱۴ تیر, ۱۴۰۳ / 4 July, 2024
مجله ویستا

جور دیگر به دنیای اطرافمان نگاه کنیم


جور دیگر به دنیای اطرافمان نگاه کنیم

«نیمه پرلیوان را نگاه کن». شاید بسیاری از ما هر روز بارها و بارها در گفتگوها این جمله را بشنویم که در اکثر اوقات، ساده از کنار آن می گذریم و حتی لحظه ای هم به آن نمی اندیشیم. «خوش بینی» …

«نیمه پرلیوان را نگاه کن». شاید بسیاری از ما هر روز بارها و بارها در گفتگوها این جمله را بشنویم که در اکثر اوقات، ساده از کنار آن می گذریم و حتی لحظه ای هم به آن نمی اندیشیم. «خوش بینی» مقوله ای است که همیشه مورد توجه بشر بوده است؛ چرا که به عقیده بسیاری از روانشناسان و صاحب نظران، نگاه مثبت به زندگی تاثیرات غیرقابل انکاری در موفقیت و سعادت فرد دارد.

هنر خوش بینی

افرادی که در زندگی موفقیت بیشتری کسب می کنند، در واقع کسانی هستند که خوش بین ترند. خوش بینی به چندین عامل بسیار متفاوت بستگی دارد که یکی از آنها جلب توجه دیگران نسبت به خود است.

افراد خوش بین تصور می کنند که دنیا روی خوبش را به آنها نشان داده است و وقتی هم که به مشکلی بر می خورند، با تمام وجود اعتقاد دارند که این سختی گذرا خواهد بود.

دو دانشجو با دو طرز فکر مختلف را در نظر بگیرید. فرد اول با دیدن عصبانیت استاد با خود فکر می کند: «امروز به نظر، بد اخلاق می آید، شاید خبری بد دریافت کرده است.» نفر دوم در همین شرایط به گونه ای متفاوت می اندیشد: «همه اساتید زورگو هستند، آنها قدرت و نفوذ دارند، پس نهایت استفاده را از آن می برند. «ملاحظه می فرمایید که طرز نگرش افراد به زندگی کاملاً با هم متفاوت است.

این بار نگرش متفاوت دو مدیر را با هم مقایسه می کنیم: کارمندی جدید به اداره ای منتقل می شود. در موقعیت اول، مدیر با کمال میل و با روی خوش از او استقبال کرده و به توانایی ها و استعدادهایش ایمان دارد. اما مدیر دوم با مشاهده و ورود کارمند با خود فکر می کند: او اصلاً لیاقت این پست را ندارد و نمی تواند موفق باشد.

تغییر نگرش به دنیا

اما ببینیم علت بروز واکنش های مختلف ما نسبت به اتفاقات زندگی چیست؟ در واقع افکار، خلق و خوی را هدایت می کند و توان و انرژی است که ما را به سوی اهداف و به تحقق رسیدن رویاها پیش می برد. همچنین، هر چه شما در زندگی خوش بین تر باشید، انرژی، شادابی، لذت و در نتیجه موفقیت بیشتری کسب خواهید کرد.

از طرف دیگر، نیز می توان افکار منفی را در وجود خود پروراند. مطمئن باشید که احتیاجی به عصای جادویی نیست، خیلی زود واکنش های منفی را در درون خود به خوبی حس می کنید. برخی افراد به طور مطلق یا کاملاً خوش بین هستند و یا صددرصد بدبین. اما گاه نیز شخصی نسبت به مسائل کاری خوش بین است اما بدبینانه به خانواده و فرزندش نگاه می کند و یا برعکس.

حالا که شمایی کلی در مورد این مقاله پیش روی شماست بد نیست در وهله اول ببینید که در چه شرایطی بدبین تر هستید و گام به گام به سمت نگاه مثبت پیش بروید:

هنگام بروز یک مسئله یا مشکل به واکنش های دورنی خود توجه کنید. اگر مسئله را به تمام جنبه های زندگی بسط می دهید و تصور می کنید که سختی همیشه ادامه خواهد داشت، پس مراقب باشید؛ شما تا حدی گرفتار بدبینی هستید. در این صورت باید افکار درونی خود را بهبود بخشید و به جای اینکه تسلیم محض بدبینی شوید، مشکل را نیروی محرکی برای رشد و زندگی بهتر بدانید.

همچنین در زمان بروز هر ناراحتی جزئی، یک نتیجه کلی از آن بگیرید، به دنبال تغییر سبک و سیاق خود باشید، راه حلی منطقی بیابید و مسئله را در همان زمینه مربوط به خود رفع کنید.

به عنوان مثال:

یک روز با دوستان خود به کوهنوردی رفته اید و چند نفر گم شده اند. به جای اینکه بگویید «ما هیچ وقت شانس نداریم» با خود فکر کنید که: «امروز شرایط ما برای کوهنوردی ایده آل نبود» و یا حتی بهتر «ما تمرینات لازم را انجام نداده بودیم». قطعا متوجه تغییر این دو نگرش می شوید.

یا در نمونه دیگر در مورد فرزندتان به جای اینکه فکر کنید: «این بچه هیچ وقت در تحصیل موفق نمی شود «بگوید: «او بیش از حد نگران و مضطرب است شاید همین مسئله در انجام تکالیفش مشکل ایجاد می کند».

به تدریج و با توجه به این موارد شما می توانید به سمت خوش بینی پیش بروید. مسلماً در ابتداکاری کند و مورچه وار خواهد بود، اما خیلی زود تاثیرات مثبت آن را احساس می کنید. به علاوه، اطرافیان شما نیز از فواید آن بهره مند خواهند شد؛ زیرا همان طور که بدبینی می تواند در بین همه رایج شود خوش بینی نیز همین گونه است. همچنین می توانید اطرافیانتان را تشویق کنید تا نتیجه گیری های منفی را کنار بگذارند، در این زمینه هم با هم رقابت کنید تا روز به روز افراد بیشتری در کنار شما خوشبینانه به زندگی نگاه کنند!

مریم سادات کاظمی