جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

وسواس فقط با دارو درمان می شود؟


وسواس فقط با دارو درمان می شود؟

امروزه در مجامع علمی دانشمندانی که روی بیماری اختلال وسواس اجباری مطالعه می کنند، به دو دسته عمده تقسیم شده اند که اختلاف نظرهای زیادی با هم دارند.یک گروه معتقدند اختلال وسواس …

امروزه در مجامع علمی دانشمندانی که روی بیماری اختلال وسواس اجباری مطالعه می کنند، به دو دسته عمده تقسیم شده اند که اختلاف نظرهای زیادی با هم دارند.یک گروه معتقدند اختلال وسواس اجباری یک اختلال فیزیولوژیک است و گروه دیگری می گویند این بیماری به دلیل ناهنجاری و بی قاعدگی در مغز ایجاد می شود.

بیماران مبتلا به اختلال وسواس اجباری به رغم اینکه از منضبط ترین افراد جامعه هستند و به لحاظ احترام به قوانین نوشته و نانوشته فردی و اجتماعی خود را دربیشترین سطح عذاب قرار می دهند. اما همواره در رنج و مشقت هستند و رفتارهای عجولانه و پرشتاب آنها بیش از اینکه اطرافیانشان را متعجب و آزرده کند، به خودشان صدمه می زند.

تئوری ها و نظریه های بسیار متفاوتی در مورد دلایل ایجاد اختلال وسواس اجباری مطرح می شود. برخی پژوهش ها نشان دهنده وجود OCD در بیمارانی است که سایز و اندازه مغزشان متفاوت با سایر افراد است. عده ای از پژوهشگران عقیده دارند به دلیل اختلال در رشته های انتقال دهنده پیام های عصبی گسترده در سراسر بدن، پاسخ مغز به داده های دریافتی از محیط اطراف به صورت اختلالات رفتاری وسواسی بروز می کند.

با وجود اینکه دانشمندان دلایل بیولوژیک خاصی را در این مورد مطرح می کنند، اما به طور کلی می توان تعبیر کرد که کاستی های مصلحتی در نوع آفرینش و ساختار مغز بیماران مبتلا به OCD است که باعث می شود آنان با چنین کاستی هایی روبه رو باشند.

ضمن اینکه گفته می شود زنان بیشتر از مردان به وسواس اجباری دچار می شوند. افراد مبتلا به این بیماری به طور متوسط ۲/۵ درصد کمتر از افراد عادی و طبیعی عمر می کنند. با این حال نتایج تحقیقات روی ۲۰ هزار مبتلای بزرگسال به این بیماری در پنج ایالت آمریکا رابطه معنی داری بین سطح تحصیلات و افزایش طول عمر مبتلایان به وسواس نشان داده است.

آمار جرم و جنایت در بین مبتلایان به وسواس بسیار نادر است و همچنین مبتلایان به این بیماری براساس نتایج تحقیقات، افرادی با بهره هوشی متوسط به بالا هستند. هرچند که هیچ داده پزشکی و دلیل علمی خاصی برای این ادعا بیان نشده اما ساختار زیست شناختی این بیماری، الگوهای پیچیده فکری دربین بیماران را طلب می کند و از همین رو وسواسی ها در مورد قضایا بسیار پیچیده فکر می کنند.

اختلال وسواس اجباری به صورت عمده با رفتار درمانی، شناخت درمانی و دارو درمانی مداوا می شود که به مرور با افزایش سن و بالا رفتن دوره زمانی ابتلا به بیماری، روش های اول و دوم کارایی خود را به تدریج از دست می دهند و تنها می توان روی مداوای پزشکی با دارو حساب کرد.گفته می شود که رفتار درمانی برای بهبود بخشیدن به وضعیت این افراد، تاثیر چندانی ندارد و معمولا به افزایش استرس آنها می انجامد، با این حال این روش درسنین کودکی و زیر ۱۲ سال در کنترل و حفظ آرامش نسبی آنها موثر خواهد بود.