شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
مجله ویستا

راهنمای علمی مفید بودن


راهنمای علمی مفید بودن

این فهرست از کارهای انسان دوستانه می تواند از شما فرد بهتری بسازد

به گفته خیلی از روان‌شناسان، تنها بخشی از احساس خوب که در وجود انسان‌هاست، به رفتار دیگران و افراد جامعه بستگی دارد. هر فردی با انجام برخی فعالیت‌ها احساس خوب را به خودش هدیه می‌دهد و حس رضایت را در خودش تقویت می‌کند...

همه این را می‌دانیم سر وقت بودن، آراسته و پاکیزه بودن، بوق نزدن در خیابان و خوش‌رفتاری با دیگران، باعث می‌شود انسان از خودش رضایت بیشتری داشته باشد، اما برخی کارها این حس را بیشتر تقویت می‌کند. کارهایی مثل کمک به سالمندان و موسسات خیریه، خرید جهیزیه برای خانواده‌های نیازمند، خرید وسایل مدرسه برای بچه‌های فقیر، اهدای وسایلی که نیاز ندارید به دیگران، رفتار درست با متکدیان و بچه‌های فروشنده و خیلی کارهای دیگر. کارهایی که در ادامه می‌آید شاید در نگاه اول به یاد شما نیایند، اما در ایجاد حس مثبت در شما واقعا موثرند.

● گرفتن کارت اهدای عضو

«اهدای عضو، اهدای زندگی است. » این جمله را بارها شنیده‌اید و حتما مصاحبه با افرادی که اعضای بدن یکی از اعضای خانواده‌شان را اهدا کرده‌اند، از تلویزیون ‌دیده‌اید و به بزرگی روح آنها اذعان داشته‌اید. اهدای عضو یکی از زیباترین کارهاست و مشارکت در آن بیش از چیزی که فکر می‌کنید باعث تقویت حس خوب شما می‌شود. امیدواریم هیچ‌وقت برایتان اتفاق نیفتد اما کسی از آینده خبر ندارد. اگر شما هم دوست دارید بعد از مرگ اعضای خود را اهدا کنید، می‌توانید فرم عضویت اهدای اعضا را پر و کارت آن را دریافت کنید. البته لازم است بدانید این کارت هیچ الزام حقوقی برای اهدای اعضای شما ایجاد نمی‌کند. برای انجام این کار باید اعضای خانواده شما رضایت بدهند، اما گرفتن کارت اهدای اعضا یک کار نمادین است. داشتن این کارت باعث می‌شود خانواده‌تان بدانند دوست داشته‌اید در صورت مرگتان این کار انجام شود و آنها هم با آمادگی بیشتری با این ماجرا روبرو شوند. بهتر است بعد از اینکه تصمیم گرفتید در سایت عضو شوید خانواده‌تان را در جریان بگذارید تا از تصمیمتان آگاه باشند. علاوه بر این گرفتن کارت اهدای عضو باعث ترویج این کار خیر در جامعه و انرژی دادن به اعضای دست‌اندر کار اهدای عضو در بیمارستان مسیح دانشوری می‌شود.

برای دریافت کارت اعدای عضو لازم است به سایت www.ehda.ir مراجعه کنید. فرم عضویت کارت در سمت چپ سایت وجود دارد. با کلیک روی آن و دادن مشخصات، نام شما در سایت ثبت و یک کارت نمایش داده می‌شود که می‌توانید آن را پرینت بگیرید و همراه داشته باشید. کارت اصلی بعد از چک کردن مشخصات شما صادر و به آدرستان ارسال می‌شود. این کار ممکن است چند ماه طول بکشد. می‌توانید این کارت را همیشه همراه داشته باشید. روی کارت نوشته: «مایلم اعضای بدنم را در زمان مرگم اهدا کنم. باشد که ادامه زندگی اجزای وجودم، نجات‌بخش زندگی دیگری باشد.»

● اهدای خون و سلول بنیادی

سازمان انتقال خون در بسیاری از مناطق تهران شعبه دارد. با مراجعه به هر یک از مراکز می‌توانید خونتان را اهدا کنید. برای این کار لازم است سنتان بین ۱۷ تا ۶۰ سال باشد، بالای ۵۰ کیلوگرم وزن داشته باشید، کم‌خونی یا بیماری‌های قابل‌انتقال از طریق خون نداشته باشید و از آخرین اهدای خونتان ۸ هفته گذشته باشد. توصیه می‌کنند بیشتر از ۴ بار در سال انتقال خون را انجام ندهید.

افرادی که انتقال خون انجام می‌دهند پر تعداد هستند اما انتقال سلول‌های بنیادی هنوز در ایران جا نیفتاده است. تنها راه درمان بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان خون، تالاسمی یا بعضی دیگر از بیماری‌های خونی پیوند سلول‌های بنیادی به آنهاست. سلول‌های بنیادی باید از کسانی گرفته شود که سلول‌هایشان از لحاظ ژنتیکی با بیمار مشابه باشد. ۳۰ درصد افراد از طریق اعضای خانواده فرد مشابه را پیدا می‌کنند ولی بقیه باید از افراد غیر خویشاوند ژنتیک مشابه پیدا کنند وگرنه از بین می‌روند. در خارج از ایران این بانک‌ها بسیار غنی هستند و احتمال پیدا کردن نمونه مناسب زیاد است. حتما شنیده‌اید برای پیدا کردن سلول بنیادی مناسب برای یک بیمار، لازم است نمونه از کشورهای دیگر مثل آلمان وارد شود و ارسال نمونه از کشور دیگر، هزینه زیادی دارد. آنقدر که خیلی‌ها از عهده برنمی‌آیند و بیمارشان از بین می‌رود. این اتفاق به این دلیل می‌افتد که بانک سلول‌های بنیادی در ایران بسیار محدود است.

به تازگی بیمارستان شریعتی شروع کرده به گرفتن نمونه از افراد داوطلب. نمونه‌گیری از افرادی انجام می‌شود که بین ۱۸ تا ۵۵ سال سن دارند، دارای سلامت جسمی هستند و سابقه ابتلا به سرطان ندارند. این افراد باید بیماری قلبی-عروقی شدید، آلودگی به ویروس HIV و هپاتیت، بیماری اتوایمیون و آسم شدید هم نداشته باشند. نمونه‌گیری مثل یک آزمایش خون ساده انجام می‌شود و بعد از آن نتیجه آزمایش در بانک اهدای خون ذخیره خواهدشد. اگر بین فرد داوطلب و بیمار، سازگاری وجود داشت از او دعوت می‌شود برای اهدا به بیمارستان مراجعه کند.

روش اهدا کمی تفاوت می‌کند. ابتدا آزمایشی برای تایید سلامت انجام خواهد ‌شد و بعد از آن برای ۵ روز متوالی، داروی G-CSF به شخص تزریق می‌شود. در روز پنجم طی ۳ تا ۴ ساعت سوزنی در هر یک از دست‌های شما قرار داده می‌شود و خون از یک دست وارد دستگاه و پس از جداسازی سلول‌های بنیادی در شرایط استریل به دست دیگر برگردانده می‌شود.

● سر زدن به بیماران اعصاب و روان

بیماران اعصاب و روان درست مثل بچه‌ها به توجه نیاز دارند و تنها یک سر زدن ساده به آنها در بهبود حال و شادیشان تاثیر مستقیم دارد. موسسه خیریه سرای احسان به بیماران روانی مزمن پناه می‌دهد و در مرکزی که تنها کمی با آسایشگاه سالمندان و معلولان کهریزک فاصله دارد، از آنها نگهداری می‌کند. بیشتر از ۵۰۰ نفر از این بیماران که توانایی بازگشت دوباره به جامعه را ندارند در این مرکز نگهداری می‌شوند. این موسسه خیریه به بیماران اعصاب و روان برای درمان کمک می‌کند و به آنها فضایی برای کار می‌دهد.

متاسفانه در جامعه دید بدی نسبت به این بیماران وجود دارد. خیلی‌ها فکر می‌کنند ممکن است این بیماران به آنها آسیب برسانند. در حالی که آنها بعد از مصرف داروها کاملا آرام هستند و بیش از هر بیمار دیگری چشمشان به در مرکز است تا کسی وارد شود و با او درد‌دل کنند. می‌توانید به این مرکز خیریه کمک مالی کنید، اما پیشنهاد ما سرزدن به بیماران است.

سرای احسان در جاده قدیم قم، کهریزک، بلوار دکتر حکیم‌زاده، بعد از روستای قلعه نوچمن و ۵/۲ کیلومتر بعد از آسایشگاه سالمندان است. می‌توانید قبل از رفتن برای بیماران یک جعبه میوه، شیرینی و... بخرید. یکی دو ساعت از وقتتان را هم خالی کنید و با آنها صحبت کنید. می‌توانید به کارگاه موسسه مراجعه و از کارهای هنری فرش یا سفال آنها تعریف کنید. تلفن سرای احسان ۱۳و۵۶۵۲۳۷۱۲ و ۵۶۵۲۲۳۹۵ و آدرس سایت آن www.asibdidegan.com است.

● پاکسازی طبیعت

طبیعی است هیچ‌کدام از ما در طبیعت زباله نمی‌ریزیم. این از اصول اولیه فرهنگ است که باعث می‌شود حس بدی درباره خودمان نداشته باشیم، اما برای داشتن حس بهتر می‌توان یک قدم جلوتر گذاشت. در ایران انجمن مردم‌نهادی وجود دارد به نام رفتگران طبیعت. این انجمن کار خود را از سال گذشته شروع کرده و در همین یک سال در ۳۱ استان کشور شعبه دارد. آنها هر چند روز یک بار توری برگزار می‌کنند که افراد طبیعت‌دوست در آن شرکت می‌کنند. آنها در هر تور جایی قرار می‌گذارند سپس همه با هم به یکی از مناطق طبیعی آلوده به زباله سر می‌زنند و زباله‌های آن را جمع‌آوری و در صورت امکان بازیافت می‌کنند.

برای شرکت در برنامه و خبردار شدن از تورها می‌توانید به سایت www.roftegaranetabiat.ir مراجعه کنید به علاوه نام و مشخصات خود را در سایت ثبت کنید تا برنامه‌ها برای شما ارسال شود و آنها را از دست ندهید.

● بازی با بچه‌های بیمار یا بی‌سرپرست

بودن با بچه‌ها بیشتر از چیزی که فکر می‌کنید به شما حس مثبت منتقل می‌کند، اما اگر می‌خواهید کار بزرگ‌تری انجام دهید، می‌توانید با بچه‌های بی‌سرپرست یا بیمار بازی کنید. سازمان بهزیستی تعدادی پرورشگاه و آسایشگاه برای بچه‌های معلول دارد. اگر روحیه‌ای قوی دارید، می‌توانید به آسایشگاه بچه‌های معلول سر بزنید. برای آنها بادکنک بخرید یا نوار شعر برایشان ببرید. سعی کنید با بازی کردن با آنها خنده را روی لبانشان بیاورید. اگر فکر می‌کنید بودن با بچه‌های معلول برایتان سخت است، می‌توانید به نزدیک‌ترین مرکز بهزیستی مراجعه‌کنید و از آنها بخواهید کارهایی که می‌توانید برای بچه‌های بی‌سرپرست انجام دهید به شما بگویند. هر کدام از این مراکز قوانین خودشان را دارند. مشکل اصلی بچه‌های بی‌سرپرست نداشتن محبت است. آنها خانواده‌ای برای محبت کردن ندارند و همین که دستی به سرشان بکشید یا آنها را در آغوش بگیرید، بخشی از نداشته‌هایشان را جبران خواهید کرد.

بازی با بچه‌های بیمار هم یکی از فعالیت‌های انسان‌دوستانه است. تهران چند بیمارستان مخصوص به کودکان دارد. برای مثال طبقه ۴ بیمارستان مفید در خیابان شریعتی، محل نگهداری از کودکان مبتلا به سرطان است. هر کودک بیمار، یک همراه دارد که طبیعتا مادر او است، اما بعضی بچه‌ها مادر ندارند یا مادرشان ناچار است برای تامین هزینه‌ها یا کارهای درمانی بالای سرشان نباشد. می‌توانید در هفته یکی دو روز را داوطلبانه به بودن با این بچه‌ها اختصاص‌دهید. می‌توانید به مددکاری بیمارستان اطلاع دهید و از آنها کمک بخواهید. موسسه خیریه حمایت از بیماران مبتلا به سرطان محک هم از کمک‌های غیرنقدی شما استقبال می‌کند. می‌توانید به سایت

www.mahak-charity.org مراجعه و از کمک‌های مورد نیاز محک اطلاع پیدا کنید.

● آموزش نیازمندان

جمعیت امداد دانشجویی امام‌علی(ع) یک گروه خیریه است که از راه‌های بسیار متفاوتی به نیازمندان کمک می‌کند. کمک‌های نقدی تنها بخشی از کمک‌هایی است که می‌توانید به این موسسه بکنید، اما کنار آن جمعیت امام‌علی(ع) خانه‌هایی در شهر برپا می‌کند به نام خانه‌های ایرانی. در این خانه‌ها به بچه‌های کار آموزش‌های تحصیلی می‌دهند. اگر توانایی تدریس درس یا هنر خاصی دارید، می‌توانید به سایت www.sosapoverty.org مراجعه و با توجه به تمایل خود به جمعیت کمک‌کنید. برای آموزش دادن به بچه‌های کار موسسه‌های دیگری مثل جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان هم فعالیت می‌کنند. جمعیت امام‌علی(ع) آموزش‌هایی هم برای زنان سرپرست خانوار دارد که می‌توانید در آنها شرکت کنید. به زنان، آشپزی یا کارهای دیگر یاد بدهید و برایشان فرصت شغلی ایجاد کنید. این کار باعث می‌شود بتوانند زندگی خود را تامین کنند.

● اهدای کتاب به کتابخانه‌ها

در خانه بسیاری از شما کتاب‌هایی پیدا می‌شود که دیگر به آنها نیازی ندارید مانند کتاب‌های بچه‌هایتان که حالا دیگر بزرگ شده‌اند یا کتاب‌های دوران تحصیل که دیگر آنها را لازم ندارید. به جای اینکه این کتاب‌ها را در جایی از خانه یا انبار نگه دارید یا دور بریزید، می‌توانید آنها را به کتابخانه‌های مناطق محروم هدیه کنید. مطمئن باشید کسانی هستند که می‌توانند با استفاده از کتاب‌های شما عمر آنها را طولانی‌تر کنند.

● غذا برای بچه‌های کار

بچه‌هایی که در خیابان کار می‌کنند معمولا غذای درستی نمی‌خورند و در عین حال تا پاسی از شب درگیر کار هستند. بچه‌های فروشنده خیابان یا مترو، بخش کوچکی از بچه‌های کار هستند. بقیه بچه‌ها در کارگاه‌های نمور و تاریک کار می‌کنند و ‌دیده نمی‌شوند. خیلی از آنها در کلاس‌های درسی که موسسات خیریه برگزار می‌کنند از حال می‌روند. دسترسی به بچه‌هایی که پنهان از جامعه کار می‌کنند سخت است اما می‌توانید هر چند وقت یکبار با صرف هزینه‌ای نه‌چندان زیاد برای بچه‌های فروشنده غذای سالم تهیه کنید و سر چهارراه‌های نزدیک منزلتان بین آنها تقسیم کنید.

نسیم مرعشی