جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
شاد زیستن د ر زندگی خاکستری
![شاد زیستن د ر زندگی خاکستری](/web/imgs/16/141/drpxh1.jpeg)
همه روزه شاهد چهرههای عبوس، اخمهای درهم کشیده و قیافههای مضطرب در اطراف خود، کوچه و خیابان هستیم. بهطوری که شادمانی را به معنای کامل کلمه، گاهی تنها در کودکان می بینیم متأسفانه در همین رابطه، این تصور غلط در میان افراد جامعه شکل گرفته است که شادی جزو رفتارهای جامعه پسند نیست و حتی در صورت شاد بودن، سعی میکنیم خود را جدی و عبوس نشان دهیم. مثلاً در پاسخ «حال شما چطور است؟» به جای تأکید بر جنبههای مثبت و شاد زندگی مثل «سلامتم!» با جملات منفی «بدنیستیم» یا «ای میگذرونیم» به طرف مقابل پاسخ میدهیم. در جلسات و محافل دوستانه به جای گفت وگو درباره موفقیتها و جنبههای خوشایند زندگی، مشکلات و نگرانیهای خود را بزرگ کرده و آن را به دیگران منتقل میکنیم. در این رهگذر و در کنار فشارهای اجتماعی ـ اقتصادی، فرزندان ما به خصوص نوجوانان و جوانان آسیبپذیرترند و به نظر میرسد چون الگوهای رفتار شادمانه را در بزرگترها ندیدهاند، با انتخاب الگوهایی بسیار متفاوت شادی را به شکل دیگر و در قالب یک هیجان طلبی و شاید بی اعتنایی و مقابله با ارزشهای بزرگترها نشان میدهند روز به روز بیشتر با نسل قبل فاصله میگیرند.
● شادی چیست؟
تعریف دقیقی از شادی در دست نیست. قدیمیترین تعریف این مفهوم از ارسطوست که سه نوع شادی را برمی شمرد؛ مردم عادی در پایینترین سطح، پیرو این نظریه هستند که «لذت»، شادی آفرین است، در سطحی بالاتر، افراد طبقه متوسط، شادی را با «موفقیت و کامیابی» یکسان میدانند. عالی ترین نوع شادی از نظر ارسطو، شادی است که بر اثر زندگی اندیشمندانه ایجاد میشود. قوانین متعدد فرهنگی، شیوه ابراز شادی را در هر موقعیت به فرد القاء میکند. مثلاً یک فوتبالیست برای ابراز شادی در زمین فوتبال ممکن است داد بزند یا گریه کند، اما احساس برنده شدن در بازی تنیس ممکن است فقط دست زدن باشد. تنها چیزی که از قوانین فرهنگی بی تأثیر است، لحن صداست و لحن، بهترین نشانه حالات احساسی فرد است که نشان میدهد او شاد است یا تظاهر به شادی میکند.
● ماهیت روان شناختی شادی
حس شادی، ترکیبی از عواطف مثبت از جمله خوشحالی، هیجان و برانگیختگی حسی است در صورتی که عواطف منفی مانند احساس ملال، بیعلاقگی و افسردگی در پایینترین حد خود باشد. به بیان دیگر، شادی یعنی بالا بودن میزان عواطف مثبت همراه با پایین بودن عواطف منفی.
● چه چیزی تعیین کننده عواطف مثبت است؟
یافتههای روانشناسان نشان میدهد عواطف، با شخصیت فرد رابطه دارد. شخصیت یک ویژگی نسبتاً پایدار و با ثبات است که فردی را از دیگری متمایز میکند. شخصیت اکثر افراد تا پایان سالهای بلوغ به حالت نسبتاً ثابتی در میآید. در این بین، محیطی که فرد در آن رشد میکند و ویژگیهای سرشتی و ارثی در شکل گیری این کیفیت مؤثرند. روانشناسان در مورد اهمیت این دو عامل اختلاف نظر دارند، گروهی عوامل سرشتی و ارثی را مهم میدانند، گروهی به عوامل محیطی اهمیت بیشتری میدهند و گروه سوم علاوه بر تعامل دو عامل مذکور، عامل اراده فرد را مؤثر میدانند.
● چگونه شادتر باشیم؟
این انتظار که کسی باید مرا شاد کند یا باید اتفاقی بیفتد تا من شاد شوم، انتظار واقع بینانهای نیست.خودتان باید برای قرار گرفتن در مسیر شادی برنامه ریزی کنید. کاستن عواطف منفی مهمترین عامل ایجاد عواطف منفی، باورهای غلط، غیرمنطقی و خود مخرب است. اصلاح افکار غیرمنطقی باعث کاهش یا ضعف عواطف منفی، میشود. برخی از باورهای غیرمنطقی عبارتند از: «همه باید با من مهربان باشند، چنانچه نباشند، من موجودی بی ارزشم» یا «همه باید مرا تأیید کنند در غیر این صورت احساس ارزشمندی نخواهم کرد. افرادی که بر این اعتقادند، همیشه در زندگی شان با مشکل مواجهند، زیرا رسیدن به خشنودی برای آنها بسیار مشکل است. شناسایی افکار و باورهای منفی و ارزیابی و مقابله با آنها، عواطف منفی را کاهش میدهد و آرامش روح را به ارمغان میآورد. معمولاً عواطف منفی به ویژه افسردگی با عدم تحرک همراه است. یکی از مهمترین راههای شاد زیستن، فعال بودن است. برنامه ریزی برای فعالیتهای خوشایند مثل: ورزش، گردش، شرکت در جمعهای دوستانه، پرداختن به امور اخلاقی و معنوی، میتواند بر فعالیت شما بیفزاید. فعالیتهای خوشایند از جمله مؤثرترین شیوههای کاهش عواطف منفی و افزایش شادی است. همچنین اهداف و موفقیت ها، میزان شادی ما را تحت تأثیر قرار میدهند. به عبارت دیگر، حرکت در راستای اهداف، رضایت فرد را به همراه دارد. البته کسی که هدف دشواری را برگزیده، پس از اینکه متوجه شود این هدف دست نایافتنی است، دچار افسردگی میشود. در تحقیقاتی ثابت شده است که اهداف کوتاه مدت در مقایسه با اهداف بلندمدت با شادی بیشتری همراهند.
شما هم میتوانید اهداف بلندمدت خود را به اهداف میان مدت و کوتاه و قابل حصول با زمان بندی مشخص، تقسیم کنید. هیچ قانون طلایی برای شاد بودن وجود ندارد، بلکه مجموعهای از قوانین و دستورالعملهای کوچک میتواند زندگی شما را شادتر کند. ـ در همه حال به خدا توکل کنید و از او کمک بخواهید و با او درد دل کنید. ـ مهارتهای اجتماعی خود را افزایش دهید. برخی رفتارهای مفید عبارتند از:
توجه به گفتههای فرد مقابل، ترغیب و تشویق فرد مقابل به ابراز عقاید خود، مکث کردن در پایان صحبت و به بهترین وجه ظاهر شدن. ـ فعال باشید و فعالیتهای روزمره لذت بخش را در برنامه خود بگنجانید.
ـ به زمان حال توجه کنید. غصه گذشته را خوردن و نگران آینده بودن، مشکلی را حل نمی کند.
ـ خودتان باشید. نقش بازی کردن، عواطف منفی شما را زیاد میکند.
ـ افکار غیرمنطقی و خطاهای شناختی خود را شناسایی کنید و به مقابله با آنها برخیزید.
ـ به افکار مثبت و خوش بینانه بیشتر توجه کنید.
ابوالفضل قوچانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست