پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

مهم ترین نکات برای حفاظت از ستون فقرات


مهم ترین نکات برای حفاظت از ستون فقرات

با توجه به نزدیک شدن ایام حج تمتع و اینکه هر ساله تعداد زیادی از هموطنان ما عازم سفرهای زیارتی حج به صورت عمره نیز هستند, خوب است نکاتی راجع به رعایت بهداشت ستون فقرات را به یاد داشته باشیم

با توجه به نزدیک شدن ایام حج تمتع و اینکه هر ساله تعداد زیادی از هموطنان ما عازم سفرهای زیارتی حج به صورت عمره نیز هستند، خوب است نکاتی راجع به رعایت بهداشت ستون فقرات را به یاد داشته باشیم...

▪ سازمان حج و زیارت کار بسیار خوبی انجام داده و وسایل و بارهای شما را به‌وسیله کاروان مربوطه جابه‌جا می‌کند. هر چند که هنگام رفتن چمدان‌ها خالی است و خیلی سنگین نیست اما توصیه می‌شود اگر وسیله‌ای با خود دارید که به نسبت سنگین است، آن را برندارید و فقط وسایل شخصی فوق‌‌العاده سبک را با خودتان حمل کنید.

▪ دمای هوا در عربستان بالا است اما تهویه‌های خوب و قوی دارد، حواس‌تان باشد که در مقابل باد شدید کولر قرار نگیرید، به‌خصوص ناحیه کمر اگر در مقابل باد قرار بگیرد دچار گرفتگی فوق‌العاده شدید و دردناک می‌شود.

▪ با اینکه بیشتر تخت‌های هتل‌ها استاندارد و مطلوب هستند اما اگر حس کردید روی تخت ناراحت هستید، یک پتو و ملحفه بردارید و روی زمین که سفت‌تر است بخوابید.

▪ برای گردشگری و دیدن برخی قسمت‌های خاص که مجبور هستید از پله‌های متعدد بالا بروید دقت کنید. حتی‌المقدور یا از دیدن آن مکان صرف‌نظر کنید و یا اگر بسیار مشتاق هستید، با آرامی و خارج از حرکت گروه از پله‌ها بالا بروید و در فواصل پله‌ها استراحت کنید. یکی از این مکان‌ها ‌«غار حرا» است. توصیه می‌شود کسانی که تازه جراحی دیسک شده‌اند و یا کمردرد و پادرد دارند از رفتن به آنجا صرف‌نظر کنند.

▪ بیشتر توالت‌ها خوشبختانه از نوع فرنگی است. توصیه می‌کنم حتما از توالت‌فرنگی استفاده کنید، مگر اینکه امکان دسترسی به توالت‌فرنگی نباشد. این توصیه را نه تنها برای این سفر، بلکه برای تمام عمر و تمام مکان‌ها جدی بگیرید و بدانید برای سلامت و بهداشت ستون فقرات شما الزامی است، به خصوص اگر مشکل کمردرد دارید.

▪ به تازگی در مدخل مسجدالنبی و مسجدالحرام، به‌خصوص در مسجدالنبی تعداد زیادی صندلی، برای کسانی که مبتلا به ناراحتی‌های زانو و کمر هستند، گذاشته شده که از جلوی در می‌توانید یک صندلی با خودتان ببرید تا اگر به دستور پزشک معالج‌تان مجبورید نمازتان را نشسته بخوانید، دچار مشکل نشوید.

▪ مساله محرم شدن و مسیر مسجد شجره تا مکه نیز مهم است. توجه کنید در داخل اتوبوس در مکان مناسبی بنشینید. اگر پای شما به کف نمی‌رسد، چیزی زیر پایتان بگذارید. کج ننشینید و اصول نشستن صحیح را رعایت کنید و گودی کمر خود را پر کنید. در هنگام احرام چون واجب است برخی نکات را رعایت کنید تا حد ممکن با لباس احرام که لباس گشادی است، در مقابل باد کولر قرار نگیرید.

▪ اگر کمردرد دارید، سعی کنید طواف را با آرامش انجام دهید. می‌توانید از ویلچر کمک بگیرید. اگر شرایط شما طوری است که می‌توانید آرام و به صورت فردی طواف کنید و فضای مسجدالحرام طوری است که خیلی ازدحام ندارد در شرایطی قرار بگیرید که نزدیک به کعبه باشید، چوه هر چه از کعبه فاصله داشته باشید شعاع بیشتر شده و میزان راه‌رفتن طولانی‌تر خواهد شد.

▪ در سعی صفا و مروه، با توجه به اینکه ابتدا و انتهای مسیر به نسبت مرتفع است، سعی کنید حتما به حرف بدن‌تان گوش کنید و اگر توان لازم را ندارید حتما و حتما از ویلچر استفاده کنید اما اگر بدن شما اجازه می‌دهد و به شما می‌گوید توان دارد و متحمل فشاری نخواهد بود و کمردرد و پادرد ندارید که موجب شود در ادامه سفر دچار مشکل شده و بقیه مناسک را از دست بدهید، آرام‌آرام سعی صفا و مروه را انجام دهید. یادتان باشد که با کمر و پاها و سلامت آن مدارا کنید تا از سفر استفاده کامل را ببرید.

▪ مراسم منا و عرفات و رمی جمرات چند روزی طول خواهد کشید. باوجود امکانات جدید که در این مکان‌ها قرار داده شده است توصیه‌هایی برایتان دارم. اگر نشستن روی زمین برای شما مشکل ایجاد می‌کند، از صندلی‌های بادی که به ‌وسیله یک پمپ کوچک باد می‌شوند و می‌توانید آن را از باد خالی و پر کرده و با خود به راحتی حمل کنید، استفاده کنید.

▪ توجه کنید که یکی از عوارض هر مسافرتی یبوست است که یکی از عوامل تشدید کننده کمردرد است. تا حد امکان با استفاده از آب بیشتر و استفاده از ملین‌های طبیعی خوراکی مانند آلو، گلابی و در صورت شدت با استفاده از قرص‌های ملین تلاش کنید، شکم‌تان به راحتی کار کند، تا یبوست نگیرید و کمردرد شما تشدید نشود. اگر با رعایت همه این موارد باز هم دچار کمردرد شدید، بلافاصله استراحت را بر بازار رفتن و خرید ترجیح دهید و در اتاق استراحت کنید. از داروی مسکن استفاده کنید و با توجه به اینکه سازمان حج و زیارت با تمام توان در خدمت زایران است از داروهایی که برای شما به عنوان مسکن تجویز می‌کنند استفاده کنید.

▪ بهتر است حتما پیش از عزیمت به این مسافرت با پزشک خود مشورت کنید تا به شما داروهایی را که به آن عادت کرده‌اید و در اصطلاح خودتان به شما می‌سازد تجویز کند و همراه خود داشته باشید.

▪ در این سفر به زایران مقدار زیادی لبنیات، به خصوص ماست و دوغ داده می‌شود که اینها از نظر کلی طبیعت سردی دارند و کمردرد را تشدید می‌کنند. به زایران توصیه می‌کنم در صورت ابتلا به کمردرد حتی‌المقدور از خوردن آنها خودداری کنند و یا اگر مصرف می‌کنند حتما در روز چند عدد خرما هم بخورند.

▪ سوغات، زکات سفر است. هیچ ‌کسی از سفر مکه و مدینه بدون سوغات برنمی‌گردد اما برای خرید، بیمارانی که کمردرد دارند خیلی خود را خسته نکنند و هر جایی که فرصتی می‌یابند، صندلی پیدا کرده و استراحت کنند.

دکتر مسعود خدیوی

استاد جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات دانشگاه علوم پزشکی تهران