چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۲۴ نوامبر ۲۰۰۴ ـ جنگ سرد تازه از اوکراین آغاز شد - آغاز انقلاب مخملی در کشورهای شوروی سابق!


پس از سه روز که حمله رسانه های غرب به انتخابات اوکراین و تحریک اوکراینی های هوادار غرب به ادامه اعتراض و تظاهرات ادامه داشت، ۲۴ نوامبر ۲۰۰۴ ولادیمیر پوتین رئیس جمهور وقت روسیه …

پس از سه روز که حمله رسانه های غرب به انتخابات اوکراین و تحریک اوکراینی های هوادار غرب به ادامه اعتراض و تظاهرات ادامه داشت، ۲۴ نوامبر ۲۰۰۴ ولادیمیر پوتین رئیس جمهور وقت روسیه و الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس و برخی از مقامات قزاقستان دست به ضد حمله شدید زدند. پوتین ۲۳ نوامبر ۲۰۰۴ و در جریان دیدار از پرتغال در واکنش خود گفت: ما مدرس دمکراسی نمی خواهیم. انتقاد غرب از انتخابات ما بوی سلطه گری می دهد و برای ما قابل قبول نیست. ما زیر بار تحمیلات کسی نمی رویم. سخنگوی کاخ کرملین در این زمینه گفت که انتخابات اوکراین باز، روشن و صادقانه بود. لوکاشنکو هم در مینسک گفته بود: ما نمی خواهیم که غرب ارزشهای خود را به ما تحمیل کند. سران روسیه و بلاروس هر دو پیروزی یانوکوویچ را در انتخابات اوکراین به او تبریک گفته بودند. از سوی دیگر، رئیس پارلمان اوکراین خطاب به «لوگار» سناتور جمهوریخواه آمریکایی که برای اعتراض به چگونگی انتخابات به «کی اف» رفته بود گفته بود: انتخابات ما دمکراتیک و به مراتب دقیقتر از انتخابات شما بود. ما که به کشور شما نیامده بودیم تا وکیل آمریکاییان شویم و اعتراض کنیم.

روزنامه های کشورهای بی طرف عموما در تفسیرهای خود نوشته بودند: با این وضعیت ماه عسل ۱۳ ساله پایان یافته و جنگ سرد شرق و غرب از اوکراین شروع شده و این سرزمین امپراتوری سابق روسیه میدان این نبرد است. پوتین منتظر آغاز این جنگ از سوی غرب بود که این فرصت را به دست آورد. اگر هم بعدا مصالحه ای صورت گیرد مناسبات مسکو با غرب بمانند ۱۳ سال گذشته نخواهد بود و با یکدیگر با زبانی تند و تیز سخن خواهند گفت. اعتراض شدید غرب به چگونگی برگزاری انتخابات اوکراین و تحریک جماعتی از مردم این کشور به تظاهرات از همان زمان "انقلاب مخملی" عنوان گرفته که گفته شده است طرح آن در واشنگتن تهیه شده است. انتخابات اوکراین و اعتراض غرب به آن، همچنین یک نقطه بازگشت تلقی شده است که فصل تازه ای را در تاریخ باز کرده است.

جهان سوم از برهم خوردن مناسبات روسیه با غرب ابراز خرسندی غیر مستقیم کرده و این موضوع از مقالات مطبوعات این ملل و ترتیب عرضه خبرهای آن به چشم می خورد. روزنامه های ملل دیگر نوشته اند که از دیر باز انتظار آغاز معارضه ای تازه شبیه جنگ سرد سالهای ۱۹۴۵ ـ ۱۹۹۱ را داشتند.

اصحاب نظر گفته اند که با اعتراضات روسها و غربی ها به یکدیگر، صدای پای تقسیم بندی دیگری در جهان می آید: اوراسیا ـ اروپای غربی و آمریکا.

این صاحبنظران افزوده بودند که پس از برخورد کوتاه لفظی روسیه و غرب برسر بمباران یوگوسلاوی این بزرگترین معارضه ای است که میان طرفین آغاز شده و کشورهای دیگر که میدان را برای نفس کشیدن باز می بینند در خفا سرگرم تشویق روسیه به ادامه معارضه هستند زیرا که جهان، مخصوصا در چهار سال پیش از این وضعیت، از یک قطبی بودن رنج فراوان برده است. این اصحاب نظر گفته بودند که تقسیم بندی جهان اجتناب نا پذیر است.

جهان در سه روز منتهی به ۲۴ نوامبر شاهد بزرگترین تعرض رسانه ای غرب بر ضد پیروزی «یانوکوویچ» در انتخابات اوکراین بود که پس از جنگ سرد سابقه نداشت. در انتخابات یکشنبه ۲۱ نوامبر در اوکراین، «یانوکوویچ» که از هواداران اتحاد تنگ تر با روسیه و بلاروس است ۴۹ و ۴۲ صدم درصد آراء را به دست آورد، حال آن که رقیب هوادار غرب او ۴۶ و هفت دهم درصد را.

در پی اعلام ایناین نتایج بود که رسانه های غرب در قالب خبر و مصاحبه فریاد برآوردند که این انتخابات مطابق استاندارد بین المللی! نبوده است و در جریان آن اعمال نفوذ شده و .... این رسانه ها اخبار خود را عمدتا از قول چند سازمان اروپایی و به علاوه ناظران "ناتو" تنظیم کرده بودند. رسانه های غرب تظاهرات شهر «کی اف» را با آن چه که سال گذشته در همین تاریخ در تفلیس روی داده بود و منجر به کناره گیری شواردنادزه شد مقایسه کرده، مشابه دانسته و پیش بینی تشدید آن را در آینده کرده بودند. رسانه های طرف دیگر در پاسخ گفته بودند که در هر انتخابات ما از جمله انتخابات اخیر روسیه، قزاقستان و ... غرب فریاد برآورده که مطابق استاندارد نبوده است و ...و استاندارد انتخابات هر کشور بر پایه قانون آن کشور است و قوانین ممالک در همه زمینه ها با هم فرق دارد.