سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

حافظه دیواری


حافظه دیواری

اول اینکه در میان تصاویر شابلونی که هنوز بر در و دیوار شهر به چشم می خورد و یادگار سالهای دور و وقایع تلخ و شیرین آن است , بیشترین عکس ها متعلق به سیمای مسیحایی حضرت امام خمینی ره می باشد که به دلیل مفصل بودن آن, در یادداشتی مستقل باید به آن پرداخت

قبل از آغاز یادداشت ، به دو نکته باید اشاره کنم :

اول اینکه در میان تصاویر شابلونی که هنوز بر در و دیوار شهر به چشم می خورد و یادگار سالهای دور و وقایع تلخ و شیرین آن است ، بیشترین عکس ها متعلق به سیمای مسیحایی حضرت امام خمینی (ره) می باشد که به دلیل مفصل بودن آن، در یادداشتی مستقل باید به آن پرداخت .

دوم اینکه تکنیک اسپری و شابلون همیشه با آسیب هایی همچون آلوده ساختن دیوارهای شهر که عمدتا دارای صاحبان حقیقی ست ، همراه بوده و هست . ان شاء الله یادداشت بعدی من تیری خواهد بود برای این دو نشان . هم دیداری از سر صبر با تمثال امام در شهرهای مختلف و هم آسیب زدایی و احیای این تکنیک منسوخ .

اگر چه اسپری ، به لحاظ قابلیت (( بنویس و در رو)) اش ابزار تبلیغاتی اقلیت مغلوب است اما وقتی شابلون به آن اضافه می شود- خصوصا در سالهای دور- ، تبدیل به ابزار تبلیغاتی کسانی می شود که در جامعه دارای مشروعیت هستند و یا حد اقل خیال می کنند مشروعیت دارند .

دیوارها ، اگر گلی و آجری هم باشند ، سنگ صبور اتفاقات گذشته اند . با نگاهی به دیوارهای شهر می توان چهره ها و خاطرات تلخ و شیرین فراوانی را به یاد آورد .

بنی صدر ، اولین رئیس جمهور و البته نه آخرین خائن . شاید تبلیغات ریاست جمهوری اش در سال ۵۸.


حافظه دیواری

رجایی ، کسی که هنوز برای تشبیه یک نفر به یک خدمتگذار تمام عیار ، بهترین مشبّهٌ به است. وشاید این عکسها هم به تبلیغات ریاست جمهوری او در سال ۶۰ برگردد .


حافظه دیواری

حافظه دیواری

حافظه دیواری

حافظه دیواری

بهشتی . کسی که خود به تنهایی یک ملت بود .


حافظه دیواری

و تمثال شهیدانی که نمونه های آن بسیار است و از حوصله این صفحه خارج .


حافظه دیواری

حافظه دیواری

حافظه دیواری

رجوی .سرکرده فراری گروهک مجاهدین خلق . قهرمان حزب اللهی کش ، شیعه کش و کرد کش . تصاویری یادگاری از روزهای تکاپوی منافقین برای جذب و سازماندهی جوانان مشهدی در سالهای ۵۷ و ۵۸ ، خصوصا در خیابان های دانشجو خیز .

دیوارها صبورند . و حافظه بلند مدتشان قابل اعتماد است . به جز چهره یک نفر که مردم یک شبه آن را از دیوارها زدودند ، دیوارها تمام این امانت ها را به خوبی نگاه داشته اند .

به هر حال دیوارها ، خود به خود اصراری برسانسور اطلاعات خود ندارند . چرا که می دانند گذشت زمان بر قبح چهره بدکاران و عزت سیمای نیکان خواهد افزود و این خود یکی از سنت های سراسر عبرت تاریخ است .

و لیمحص الله الذین آمنوا و یحمق الکافرین / آل عمران ۱۴۱

محمدرضامیری

http://www.golmikh.parsiblog.com