یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
ز سستی, کژی آید و کاستی
از میان گناهان هفتگانه مسیحیت که «هیرونیموس بوش» نقاش و «دیوید فینچر» فیلمساز بدان پرداختهاند، تاکنون به خشم، حسادت، آز و اسراف پرداختهام. اکنون به تنبلی میپردازم تا به یاری پروردگار بخشنده مهربان در نوبت در پی، به پرخوری و در پایان، غرور بپردازم.
اما ستیز با سستی و ایستادن در برابر تنبلی، تنها در آموزههای مسیحیت پیش چشم و ذهن نمینشیند بلکه بیشتر ادیان و مذاهب آسمانی و حتی زمینی به رویارویی با تنبلی، تنپروری، بیکاری، بیعاری و ولگردی پرداختهاند. تنبلی یک ویژگی آدمیان است که میتواند هم بخشهای سرشتی و هم بخشهای پرورشی داشته باشد، هرچند بنیان نخست و چیره موجودات زنده و نه فقط آدمیان و جانوران، پیچش و چرخش زنجیرههای ژنتیک بوده و هست اما هرگز نمیتوان بر بخشهایی تا اندازهای سرنوشتساز رشدی و پرورشی آدمیان و جانوران (دستکم پستانداران) چشم و ذهن فرو بست.
متاسفانه زندگی صنعتی و فراصنعتی (دیجیتال) امروزی با فراهم کردن تجهیزات و تسهیلات پرشمار برای رشد و پرورش تنبلی، امکان و احتمال فراوانی پدید آورده است تا آدمی با کمترین تکان به هیکل خود، تنها با چند کلیک روی صفحه کلید رایانه و چند تماس با تلفن همراه، کارهای روزمره خویش را از خانه انجام دهد و غذا را بیهیچ خم و راست شدن دم در بستاند و بر همان میز کار رهسپار معده و شکمبه سازد! این آفت در میهن ما و دیگر ملل خاورمیانه که اغلب ما همچون فرنگیان از کودکی به ورزش همگانی بامدادی و شامگاهی سرشته و پیوسته نشدهایم، پر گزندتر بوده و بیگمان در روند کنونی، طی دو سه دهه پیشرو، نرخ گرفتگی رگهای قلب، دیابت و... را چندین و چند برابر خواهد ساخت.
در آموزههای کهن ملی ما ایرانیان نیز، چه در چارچوب ضربالمثلهای عبرتآموز و چه در قواره کنایههای پند و اندرزآلود، به موارد فراوانی برمیخوریم که به تنبلی و تنپروری به شدت تاخته شده و سستی را ریشه و سرچشمه کژی و کاستی شناساندهاند. ناکوشایی و بیکنشی در هر یک از شخصیتهای دوازدهگانه و شخصیت مختلط ممکن است پیش چشم و ذهن دیگران آشکار و هویدا شود، اما تنبلی بیشتر از آنکه یک اختلال روانپزشکی باشد، یک مشکل معنوی و اخلاقی بیشتر رشدی و پرورشی تا ژنتیک است. لوس و لاابالی بار آوردن کودک به نوجوان و جوان ننر و لوس میانجامد که چنین حالات بیمارگونهای میتواند از بسیاری از اختلالاتمحور یک روانپزشکی ناگوارتر و بدفرجامتر باشد. به راستی بخشی از افزایش چشمگیر اخیر نرخ خودکشی نمیتواند برآمد چنین فرزندسالاری نابهنجاری باشد؟ سستی و کاهلی (که خود پیوستاری با دو سر بهنجار (هنجاری) تا نابهنجار و بیمارگونه دارد) در هر یک از شخصیتهای دوازدهگانه چهاردسته شخصیتی «ای، بی، سی و دی» میتواند معنا و مفهومی دیگرگون و جداگانه داشته باشد. برای نمونه میتوان به تفاوت میان طفره رفتنهای کمالگرایانه شخصیت منضبط- چارچوبمند (وسواسی-اجباری) با طفره رفتنهای پوچانگارانه شخصیت منتقد-افسرده (دپرسیو) اشاره کرد که هر دو در دسته (کلاستر) دی قرار میگیرند.
دانشمدارانه ساختن شیوه و اصلاح سبک فرزندپروری، بیگمان بنیادیترین گام در پیشگیری از تنبلی و تنپروری از همان نخستین ماهها و سالهای رشد و پرورش آدمی است اما چیره شدن چنین حالاتی، پایان کار و فرجام ناگوار چارهناپذیر نیست و «رفتاردرمانی شناختی» به خوبی از طریق تکنیکهای «کنشمندسازی (فعالسازی) رفتاری» همچون ورزش، پیادهروی، دویدن سبک بامدادی یا شامگاهی، شنا، بولینگ، پرتاب دارت، یوگا و مدیتیشن، حرکتدرمانی از طریق موسیقی و حرکات موزون و... همه و همه میتوانند در چیره شدن بر بیماری معنوی، روحی-روانی و اخلاقی تنبلی و تنپروری سودمند باشند.
اصلاح ساختار آموزش و پرورش و فرهنگ و آموزش عالی، به همبسته و پیوسته ساختن دانشآموزان و دانشجویان به ورزش همگانی و قهرمانی و اردوهای گروهی (در راستای عادت دادن آنان به پیادهروی، دویدن، شنا، دوچرخهسواری، کوهنوردی، اسبسواری، اسکی و دیگر ورزشهای همانند پیوسته روزانه یا هفتگی) از راهبردهای نخست بنیادین است.
برگزیدن چنین راهبردهای پرورشی، تربیتی و اخلاقی در دوران دبستان، دبیرستان و دانشگاه است که از جوانان ژاپنی، روس و آلمانی، زبده و رزمندهترین جنگجویان جنگ جهانی دوم پدید آورد و این همان آموزه کهن ملی این مرز پر گزند است:
«ز نیرو بود مرد را راستی
ز سستی، کژی آید و کاستی»
متاسفانه در پی نبود الگوی درست و دانشمدارانه فرزندپروری در دهههای گذشته، این روزها بیماری «تنبلی و تنپروری» در میان نسل نوجوان و جوان دنیازده برندپرست، چشمگیر و برجسته پیش چشم و ذهن مینشیند که بیگمان ریشه در اختلال روانپزشکی «بحران هویت» برخاسته از فرزندسالاریهای نابجای دو دهه گذشته ۷۰و ۸۰ خورشیدی دارد.
راهبردنویسی و راهکارگزینی در راستای طراحی و انجام یک «رفتاردرمانی شناختی جمعی ملی» با آماج «کنشمندسازی (فعالسازی) تن و روان» میتواند پایانی همیشگی بر طفره رفتنهای سستیگرایانه فراگیر، برای شتاب بخشیدن به پشت سر گذاشتن چالشها و کشمکشهای سرنوشتساز پیش رویمان باشد.
دکتر بهنام اوحدی
روانپزشک و رواندرمانگر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست