سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
یک بطری آب معدنی و چندگانگی نظرات
![یک بطری آب معدنی و چندگانگی نظرات](/web/imgs/16/160/e6xt71.jpeg)
آب مایه حیات است
آب تابش زندگی است
آب بقای هستی است
آب پاکیزه ترین ها است
آب را گل نکنید.
... صحبت جماعت از آب و میرآب و نوبت شبانه جریان آب به خانه و زندگی بود و ذخیره در آب انبار و حوض تا نوبت دیگر که زودرس نبود در آن سال های دور چه رسد به این که از بهداشت و استاندارد و تصفیه خانه و آب معدنی حدیث ها بافته و خبرها پرداخته شود. اما حرف و قصه حال بر سر نیترات و تایید و تکذیب نظرها و... است و تردید مردم در آب خوردن.
این سری گزارش قرار است بر محور وضعیت بهداشتی آب های بسته بندی چرخش داشته باشد و اطلاع رسانی برای مردم که کیفیت بهداشت و استاندارد این قبیل آب چه جور است. لازمه اجابت پرسش مان، دادن جواب توسط متولیان بهداشت و استاندارد است.
بیست و نهم تیرماه، نخست برای مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور فکس می فرستم، بعد با وزارت بهداشت موضوع گزارش را در میان می گذارم و مثل همیشه در کمترین زمان، آقای دکتر... جهت مصاحبه معرفی می شود. فردا و فردای دیگر پس از تماس های تلفنی، نتیجه و زمان گفت وگو را جویا می شوم تا آن که دوم و سوم مردادماه یک جواب می دهند: تیم های کارشناسی مسئولان به منظور بررسی مسائل و مباحث مرتبط به آب، تشکیل شده است و تا حصول نتیجه نهایی، پاسخ دادن اصلا مقدور نیست. این خبر غیرمنتظره مثل تابلو ورود ممنوع سر راه گزارش سبز شد. تا اطلاع ثانوی هیچ پاسخی به سؤال شما داده نمی شود!
● ۱۲ مورد آب معدنی مورد تأیید نیست
حدود ۳ هفته پیش گزارشگر ارزیابی کیفی یک سری آب های معدنی- بسته بندی- شده توسط کارشناسان یک شرکت خدماتی- رفاهی، منتشر می شود که دلالت بر نتایج آزمایش پارامترهای شیمیایی ۳ گانه به منظور تعیین درجه سختی: TH، کل ذرات معلق: TDS و هدایت الکتریکی EC می کند. بر مبنای این داده های آزمایش شده در خصوص ۲۱ آب معدنی کشور، ۹ آب معدنی تائید شده و ۱۲ آب معدنی مورد تایید قرار نگرفته است.
در جریان تهیه این گزارش، در گفت وگو با یک نفر از مسئولان شرکت آب معدنی در شمال غربی که نام آب معدنی آن در مجموع لیست گزارش نتایج آزمایشات منتشره مذکور نیست، وی غیراز شرکت متبوع، اسم شرکت دیگری که از چشمه آب معدنی دیگر اما در حوالی همان جغرافیا فعالیت دارند یاد می کند که در لیست اسامی (نام های تجاری) تایید نشدگان ذکر شده است. بعد در گفت وگو با مردم کوچه و بازار برخی از آنان بنا به تجربه مصرف آب معدنی ها، همین دو شرکت را برتر ذکر می کنند!
● چندگانگی نظرات
با تبسم می گوید: متأسفانه آب معدنی مصرف نمی کند و از آب شرب شهری استفاده می کند و بعد: اگرچه آب تهران- در منطقه ای- مشکل دارد اما در اظهارنظرهای مسئولان مربوطه، مسئله به طور جدی و مشخص برای مردم مطرح نشده است. دراین شرایط آب معدنی به وفور در مغازه ها و پیاده روها- دکه ها- هر زمان در دسترس مردم است و برخی مصرف می کنند.
«علی شمس» شغل آزاد، با بیان چنین مضامینی، اما کلا درباره آب- شهری و معدنی تاکید بر شفاف سازی دستگاه های مربوطه دارد. جان کلامش این است که وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت جامعه درباره وضعیت آب شهری و معدنی باید قاطعانه نظر بدهد. او همچنین معتقد است اگرچند وزارتخانه و سازمان هریک در موضوع نظر خود را بدهد و دخیل در مسئله آب باشند اصل کار که همانا شفاف نمودن موضوع و خاطر جمع شدن مردم است، پیش نمی رود. آب با سلامت هر انسان سروکار دارد. بنابراین باید تمرکز مدیریت در قالب یک ارگان رسمی متولی سلامت مردم باشد.
یک دانشجوی پزشکی، نظرش پیرامون مصرف آب معدنی، مثبت است. دراین باره دلیل دارد اما خود آب شهری پس از جوشاندن مصرف می کند. علت این را هم بیان می کند.
«زرین تن» می گوید: «آب معدنی خوب است، چون که روی بر چسب بطری آن، مقدار درصد املاح برای مصرف کننده اعلام و مشخص شده است. مهر استاندارد روی برچسب بطری آب معدنی برای مصرف کننده باید اطمینان بخش باشد.»
وی اما در پاسخ به این سؤال که چرا آب شهری را می جوشانند و سپس مصرف می کنند، یکی به دلیل املاح آب است و دیگر: «به دفعات دیده ام درون لوله های اصلی انتقال جریان آب شهری هنگام کار گذاشتن در مسیرهای زیرزمینی آلوده به خاک و غبار هستند و شاید جانوری هم پیشتر در لوله ها عبور کرده باشد. این موارد غیربهداشتی را نمی شود نادیده گرفت، درحالی که لازم است پیش از به کارگیری و جریان آب، لوله ها آلوده زدایی و نیز آب استریلیزه شود. بنابراین درخانه همیشه آب شرب شهری را پس از جوشاندن مصرف می کنم تا بهداشت آب رعایت شود.
این دانشجو در مورد سختی آب، این توضیح را می دهد: - «سختی آب هنگامی معلوم می شود که آب موقع شستشوی با صابون، کف نمی کند (کف آلود نمی شود). این حالت نشان می دهد آب سخت است.»
یک جوان و همراهش را در خیابان می بینم هر کدام مشغول نوشیدن آب معدنی هستند آن هم آب یخ زده در بطری!
از «بهنام فریدونی» می پرسم چرا آب معدنی می نوشد؟ پاسخ می دهد: «چون از آب شهری، سبکتر و غلظت املاحش کم است.» سؤال می کنم: در خانه چه نوع آب؛ آب لوله کشی یا معدنی مصرف می کند؟ می گوید: «بیرون از خانه، آب معدنی مصرف می کنم با هر اسمی که باشد اما وقتی تشنه ام باشد (می خندد) آب آلوده هم می نوشم چه رسد به هر نوع آب معدنی.» می گویم شاید آب نیترات بیش از حد مجاز استاندارد باشد. جوابش این است: «شما رسانه ها باید برای مردم اطلاع رسانی کنید.» نگاه می کنم درون یک بطری نیم لیتری آب معدنی بخش بیشتر آب یخ زده است. می پرسم این بطری آب در فریزر بوده است؟ می گوید: «توی یخچال مغازه دار یخ زده است. الان خریدم.» می گویم، توصیه مسئولان بهداشت و سلامت این است که در بطری پلاستیکی «پلیمر» هرگز نباید آب یخ بزند چون خطرساز برای سلامت انسان خواهد شد. او این بطری نیم لیتری آب معدنی را ۳۰۰تومان خریده است و می گوید: «بطری ۵/۱لیتری ۴۰۰تومان فروخته می شود.» قیمت را قبلاً از توزیع کننده یک شرکت آب معدنی پرسیده بودم، یک بسته ۶تایی آب معدنی ۵/۱ لیتری ۱۵۰۰تومان به خرده فروشی ها ارایه می شود. حالا فکر می کنم مطرح شدن مشکل آب از هر نوع و نام، و واکنش های مختلف دستگاه های ذیربط در آب، بازار گران فروشی در هوای گرم تابستان، برای سودجویان داغتر شده و ظاهراً به جنگ ثبات قیمت مناسب و متعارف روی برده اند.»
یک جوان تنومند درحال نوشیدن آخرین جرعه ته یک بطری بزرگ آب بسته بندی از یک پاساژ بیرون می آید. در پیاده رو پیش از آن که بطری را به سطل بزرگ زباله بیندازد درباره بهداشت و کیفیت این نوع آب می پرسم.«فرهاد» جواب می دهد: «بهتر از آب لوله کشی است. آب شهری نیتراتش زیاد است. به مرور اثر منفی بر سلامتی آدم می گذارد. روزنامه ها را بخوانید. این موضوع را نوشته اند.» می پرسم: هر نوع آب بسته بندی بهتر از آب شرب است؟ با خنده ای کوتاه می گوید: «بیشتر آب لوله کشی هستند ولی این نوع- برچسب اسم روی بطری را نشان می دهد- مارک را می شود گفت بهتر است.»
● آب معدنی باید سرچشمه مشخص داشته باشد
در گفت وگو با مدیر کیفی یک شرکت آب معدنی یکی از استان های شرقی وی درباره شاخص های کیفی آب معدنی- تولید چشمه- چنین اظهار می دارد: «آب معدنی باید سرچشمه مشخص داشته باشد و در چهار فصل سال: بهار، تابستان، پاییز و زمستان کلاً ازنظر آنالیز تفاوت نداشته باشد و مقدار فلز سنگین، کلر، نیترات و دیگر مواد محلول دارای کیفیت و تأییدیه بهداشتی داشته باشد.»
به گفته «صبوحی نژاد» تا قبل از سال ۸۰، منبع آب معدنی تحت نظارت استاندارد نبوده است اما الان آب چشمه باید بر طبق روش اداره نظارت بهداشت وزارت بهداشت، در چهار فصل سال نمونه برداری گردد تا تعیین شود آنالیز و میزان مواد طبیعی در آن تفاوت نکرده باشد.» وی با بیان این که در آب معدنی غنی سازی، کلر و مواد بیرونی دخل و تصرف صورت نمی گیرد، می افزاید: «آبی که در چهار فصل سال تغییر بکند و تأیید نشود با گذاشتن فیلتر مورد تأیید قرار خواهد گرفت و به صورت آب شرب تولید خواهد شد اما آب معدنی دارای آلودگی میکروبی تأیید نمی شود. کلاً آب ناسالم چه معدنی و چه شرب و نیترات زیاد، به سلامت انسان زیان می رساند.»
این مدیر در ادامه نظرات خود می گوید: «شانزده شهر استان های مختلف از جمله مشهد، کرمان، شیراز و اصفهان دارای آب معدنی و تحت عنوان... هستند و دو شرکت از چشمه دامنه های سبلان و سهند آب معدنی برداشت می کنند، شهرهایی که آب معدنی ندارند، چاه آب دارند.»
● ...آب شهری است
حاشیه خیابان یک محله می بینم ماشین حمل آب معدنی و دوغ ایستاده است. جلو می روم از یکی از افراد توزیع درباره تفاوت کیفی و بهداشتی آب معدنی با آب آشامیدنی بسته بندی می پرسم. او می گوید: «ما آب معدنی را از چشمه... تهیه می کنیم اما برخی آب آشامیدنی بسته بندی دارند.» سؤالم را تکرار می کنم: تفاوت...؟ او می گوید: «آب معدنی مستقیماً از چشمه طبیعی برداشت می شود و پس از تأیید کیفیت و بهداشت و استاندارد، مجوز توزیع داده می شود. آب آشامیدنی بسته بندی شده از همین آب آشامیدنی شهری است که آن هم آنالیز می شود.»
به گفته«علی» این نوع آب را برخی و بیشتر کسانی که مشکلات کلیوی دارند استفاده می کنند چون نسبت به آب شرب شهری، سبک تر است و عده ای هم خودشان آب لوله کشی را در خانه تصفیه و مصرف می کنند.»
● آب معدنی مصرف نمی کنم
در تماس با یکی از دست اندرکاران شاغل یک شرکت تولیدی آب بسته بندی در شرق کشور وی می گوید:من فقط مختصر نظر شخصی ام را می گویم. «تقی...» با این اظهار که ما (شرکت) آب آشامیدنی داریم، فرایند خاص تصفیه این نوع آب را از طریق فیلتر می خواند و می افزاید: «اما منابع آب معدنی های کل ایران در هر فصل سال به خاطر ترکیبات ناشی از موقعیت فرایندهای جوی آب و هوایی ممکن است تغییر طعم مختلف داشته باشند.» او در ادامه، با اشاره به این که شخصاً از آب معدنی مصرف نمی کند، می گوید: «تصفیه آب بسته بندی شده تولیدی در مقیاس کلان مصرف، تقریباً کاربردی وسیله تصفیه کننده نصب سرشیر آب منزل را دارد که از آب شرب معمولی استفاده می کنند اما با این تفاوت که آب آشامیدنی بسته بندی با ترکیبات افزودنی- مناسب و مجاز- تولید می شود.» به گفته وی قیمت آب آشامیدنی با آب معدنی که ترکیبات آن طبیعی می باشد، متفاوت است.
افزایش مصرف انرژی و رشد فزاینده آن در کنار منابع محدود، توجه به ضرورت صرفه جویی در مصرف انرژی را تاکید می کند. از سوی دیگر، استفاده از منابع انرژی فسیلی باعث ایجاد پیامدهای زیست محیطی گوناگون در کوتاه مدت و درازمدت خواهد شد.
به این مطلب باید محدودیتهای اقتصادی برای بهره برداری از منابع انرژی را نیز اضافه کرد.
به اعتقاد کارشناسان مسائل اقتصادی، کمبود منابع انرژی امری است که امروزه به وضوح به چشم می خورد و ادامه روند فعلی مصرف انرژی این موضوع را به بحران تبدیل خواهد کرد. به اعتقاد آنها این واقعیت در مجموع از واضح ترین دلایلی است که می توان برای ضروری بودن صرفه جویی در مصرف انرژی بیان کرد.
● استفاده منطقی از منابع انرژی
دکتر اسدالله باغبانیان، استاد دانشگاه و اقتصاددان در گفت وگو با گزارشگر کیهان با تاکید بر این مطلب که استفاده منطقی از منابع انرژی با بکارگیری راهکارهای بهینه مصرف انرژی همواره بهترین رویکرد برای این کار بوده است، خاطر نشان می سازد: «با استفاده منطقی از انرژی نه تنها شاهد کاهش هزینه های مصرف انرژی هستیم، که البته این روزها با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، بلکه آثار مفیدی همچون کاهش آلودگی زیست محیطی، تداوم طول عمر منابع مالی و در نهایت شاهد توسعه اقتصادی در کشور خواهیم بود.»
این اقتصاددان در ادامه با اشاره به اینکه یکی از عمده ترین صورتهای انرژی که در زندگی روزمره مورد استفاده قرار می گیرد، انرژی الکتریکی است، در توضیحات بیشتری چنین می گوید: «تامین برق با صرف هزینه های هنگفتی که فقط قسمت کوچکی از آن را در قبوض برق مشاهده می کنیم، صورت می گیرد.»
وی اضافه می کند: «تولید، انتقال و توزیع این انرژی پاک، فرآیند بسیار گران قیمتی است که هزینه های آن بر اقتصاد ملی و در نتیجه بر بدنه جامعه تحمیل می شود که به هر حال وجود منابع محدود و پایان پذیر و هزینه های بالای تامین برق، جوابگویی به رشد بسیار سریع مصرف این انرژی را امری دشوار می کند.»
حسین باباخانی، کارشناس مسائل اقتصادی و استاد دانشگاه شاهرود هم در گفت وگویی با خبرنگار سرویس گزارش روز کیهان نظر خود را در مورد مصرف بی رویه برق خانگی اینطور بیان می نماید: «یکی از بزرگترین گروه های مصرف کننده برق بخش خانگی است؛ به نحوی که در حال حاضر، بالغ بر ۶/۱۸ میلیون مشترک خانگی در سطح کشور وجود دارد، این در حالی است که گسترش روزافزون استفاده از لوازم برقی خانگی در خانوارهای ایرانی و نیز تنوع این گونه وسایل سبب شده است که قسمت عمده ای از مصرف برق، صرف راه اندازی و استفاده از لوازم برقی خانگی شود.»
وی که قبلا در سازمان برق شهرستان مشغول به کار بوده و در این زمینه سالها تجربه کسب کرده در ادامه چنین می گوید: «لوازم برقی خانگی یکی از عمده ترین مولفه های مصرف انرژی الکتریکی در هر خانواده است که طبعا، عامل اصلی در هزینه پرداختی بابت انرژی الکتریکی خواهد بود که بکارگیری و استفاده از این لوازم، بخش عمده ای از مصرف انرژی الکتریکی هر خانواده را تشکیل می دهد. براین اساس با انتخاب مناسب و استفاده درست از لوازم برقی خانگی و با توجه به رعایت اصول بسیار ساده می توان به میزان قابل توجهی در مصرف انرژی این وسایل و در نتیجه هزینه های تحمیل شده به مشترک و اقتصاد جامعه جلوگیری کرد.»
● لوازم خانگی الکتریکی، عمده ترین مولفه های مصرف انرژی
میزان تقریبی مصرف برق در یک لامپ ۱۰۰وات در یک روز با فرض ۶ساعت روشن ماندن برابر با ۶ کیلو وات ساعت و در یک دوره قرائت کنتور برق که معمولا دو ماه است، ۳۶ کیلو وات ساعت است.
باباخانی در ادامه صحبتهای خود با ذکر نمونه فوق چنین می گوید: «از سوی دیگر میزان تقریبی مصرف برق یک یخچال در یک دوره زمانی با فرض ۱۲ساعت کارکرد موتور در هر روز ۱۸کیلو وات ساعت و در یک دوره قرائت کنتور، ۱۰۸ کیلو وات ساعت است که البته باید توجه داشت موتور یخچال در طول روز به طور دائم کار نمی کند.»
وی در ادامه می گوید: «میزان تقریبی مصرف برق یک کولر آبی با فرض ۶ساعت روشن ماندن در هر روز معادل ۳کیلو وات ساعت و در یک دوره قرائت کنتور برابر با ۱۸۰ کیلو وات ساعت است، اما یک کولر گازی در یک روز تابستانی با فرض ۶ساعت روشن ماندن در روز ۶/۱۲ کیلو وات ساعت و در یک دوره قرائت کنتور معادل ۷۵۶ کیلو وات ساعت است.»
وی اضافه می کند: «مقایسه همین دو آمار به تنهایی می تواند میزان مصارف کولرهای آبی و گازی را با هم نشان دهد. بنابراین اندک توجه در زمان خرید لوازم خانگی توسط هر مشترک می تواند، تاثیر بسزایی در میزان بار شبکه داشته باشد.»
● زمان اوج مصرف
«میزان مصرف برق در یک وسیله خانگی به تنهایی نمی تواند راهگشا باشد چرا که زمان استفاده از آن وسیله نیز می تواند عامل مهمی در سبد هزینه ای خانوارها باشد.»
مهندس بابک نعمتی، از مسئولان مدیریت مصرف شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ نیز در توضیحاتی در گفت وگو با کیهان با اشاره به اینکه مفهوم مطلب بالا را می توان در «ساعات اوج مصرف» خلاصه کرد، چنین می گوید: «مشترکان با استفاده از وسایل الکتریکی در ساعات اوج مصرف باید بهای سنگین تری را بپردازند.»
وی با اشاره به جایگزینی کنتورهای هوشمند به جای کنتورهای برق فعلی، می گوید: « در این جایگزینی ساعات اوج مصرف رنگ جدی تری به خود می گیرد، به این معنا که میزان مصرف مشترکان در سه دوره زمانی «میان باری»، «اوج بار» و «کم باری» محاسبه شده و براساس آن هزینه برق تامین می شود.
مهندس نعمتی می گوید: «ساعات اوج مصرف، ساعاتی کوتاه مدت هستند که مصرف انرژی الکتریکی طی آن، با رشد بسیار سریعی به اوج خود می رسد، که برای پاسخگویی به این نیاز کوتاه مدت باید سرمایه گذاری های هنگفتی جهت تولید برق در این ساعات انجام گیرد.»
وی اضافه می کند: «همچنین در این ساعات از حداکثر ظرفیت تولید در شبکه برق استفاده می شود که معنای آن، ورود نیروگاههایی با هزینه تولید برق گران تر به شبکه سراسری برق است که در نتیجه، تولید انرژی در این ساعات را گرانتر و غیراقتصادی تر می کند.»
مهندس نعمتی می گوید: «در ایران، بیشترین مقدار مصرف برق در فصل تابستان است. در ساعات غروب مصرف برق با رشد نسبتاً سریع به اوج خود می رسد و این امر فقط برای حدود ۴ساعت ادامه داشته و مجدداً در ساعات پایانی شب کاهش می یابد و همانگونه که ذکر شد، برخی از نیروگاهها فقط برای این ساعات محدود باید وارد مدار شبکه سراسری برق شوند، بنابراین هر مشترک می تواند برنامه ریزی دقیقی برای میزان مصارف خود داشته باشد و در مقابل از منافع اقتصادی آن که همانا کاهش سهم برق در سبد هزینه ای خانوار خود است، بهره مند شود. ضمن اینکه با پیاده سازی قانون هدفمند کردن یارانه ها مشترکان می توانند با رعایت نکاتی ساده، به دستاوردهای بزرگ اقتصادی دست یابند.»
● هدفمندسازی یارانه ها راهکاری برای کنترل مصرف انرژی
به منظور مدیریت صحیح مصرف انرژی در فرآیند هدفمند کردن یارانه ها راهکارهایی لازم است.
مهندس سعید مهذب ترابی، مدیرعامل سازمان بهره وری انرژی ایران (سابا) در گفت وگو با گزارشگر کیهان در پاسخ به این سؤال که راهکارهای رسیدن به این هدف چه می باشد، اینطور می گوید: «توجه به این نکته ضروری است که اصلاح الگوی مصرف و مدیریت انرژی مفهومی عام تر از هدفمندی دارد و هدفمندی تنها یکی از محورهای مدیریت انرژی است. لذا در کنار انجام فعالیت های مختلف فنی در کشور از جمله تهیه و توزیع لامپ کم مصرف، توسعه و گسترش کنتورهای هوشمند، افزایش کارایی و کاهش مصرف انرژی وسایل و تجهیزات انرژی بر و... کارهای مختلفی باید صورت گیرد که انجام اقدامات آگاه سازی و اطلاع رسانی در زمینه نحوه استفاده بهینه از انرژی در جامعه قبل از اجرای طرح هدفمندسازی به منظور بسترسازی لازم جهت پیاده سازی این طرح با هدف کاهش پیامدهای منفی مورد انتظار و بعد از اجرای طرح به منظور آشنایی اقشار مختلف کشور با نحوه منطقی نمودن مصرف انرژی ضروری است که این راهکارهای آموزشی دربرگیرنده روشهای کاربردی مؤثری است که بکارگیری آنها در کاهش مصرف انرژی در هر بخش انرژی بر در کشور تأثیر خواهد داشت.»
محمدرضا مقدم، معاون وزیر نفت در امور پژوهش و فناوری هم در سخنانی با اشاره به اینکه اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها، مهمترین جراحی اقتصادی و اجتماعی کشور در چند دهه گذشته می باشد، می گوید: «این طرح می تواند روند کنونی مصرف انرژی را کنترل کند.»
وی با تأکید بر اینکه هم اکنون وزارت نفت بیش از ۹۸درصد انرژی کشور را تأمین می کند، می گوید: «در سالهای ۷۷ تا ۸۸ کمترین مصرف انرژی در بخش کشاورزی و بیشترین میزان مصرف مربوط به بخشهای خانگی و تجاری بوده و در تمام این سالها شتاب مصرف بخش خانگی بیشتر از سایر بخشها بوده است.»
● کاهش ۱۲میلیون لیتری مصرف بنزین
اجرای طرح کارت هوشمند و سهمیه بندی بنزین، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده و گسترش فرهنگ استفاده از وسایل حمل ونقل عمومی نقش بسزایی در کاهش مصرف بنزین در کشور داشته است، به طوریکه میانگین مصرف روزانه بنزین کشور در آغاز اجرای طرح سهمیه بندی ۷۵میلیون لیتر بوده که هم اکنون به روزانه ۶۳میلیون لیتر کاهش یافته است، یعنی از حدود ۳۰ماه که از اجرای طرح کارت هوشمند می گذرد، مصرف بنزین ۱۲میلیون لیتر کاهش یافته است.
مهندس علیرضا ضیغمی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و معاون وزیر نفت در سخنانی در مراسم بازدید از پالایشگاه تبریز، اجرای طرح سهمیه بندی بنزین را از سیاستهای موفق دولت نهم و دهم برای اصلاح الگوی مصرف در کشور اعلام می کند و می گوید: «با وجود افزایش صدها هزار خودروی جدید در کشور نه تنها مصرف بنزین افزایش نیافته است، بلکه مصرف این فرآورده در کشور هم اکنون به روزانه ۶۳میلیون لیتر کاهش یافته است.»
مهندس ضیغمی از افزایش ظرفیت تولید بنزین کشور تا پایان برنامه پنجم توسعه به روزانه ۱۱۰ تا ۱۱۵ میلیون لیتر خبر می دهد و می گوید: «این میزان در برنامه ششم توسعه به روزانه ۲۰۰میلیون لیتر می رسد. همچنین بنزین تولیدی پالایشگاههای کشور با اجرای طرح های توسعه ای پالایشگاهها براساس استانداردهای موجود ]یورو پنج و بااکتان[ ۹۲ و ۹۵ تولید خواهد شد.»
وی اعلام می کند: «هم اکنون روزانه ۴۳میلیون لیتر بنزین در کشور تولید می شود.»
● مدیریت انرژی در گرو عزم ملی
مدیریت انرژی و بهینه سازی مصرف نیاز به اطلاع رسانی و فرهنگ سازی دارد. حال سؤال این است برای فرهنگ سازی این مدیریت چه باید کرد؟
مهندس مهذب ترابی، مدیرعامل سازمان بهره وری انرژی ایران در پاسخ به سؤال گزارشگر کیهان نیز چنین می گوید: «باتوجه به پایین بودن قیمت انرژی و عدم انگیزه برای کاهش مصرف در داخل کشور، اجرای برنامه های آگاه و حساس سازی به منظور ارتقای سطح دانش و آگاهی مدیران، مسئولان و مردم، می تواند به اعمال سیاستهای کلان و منطقی کردن روند مصرف انرژی کمک شایانی بنماید، لذا انجام فعالیتهای آموزشی و آگاه سازی با روشهای علمی، جذاب و متناسب و پیاده کردن راهکارهای عملی در این مورد، می تواند در ایجاد فرهنگ کاربرد منطقی انرژی نقش مهمی را ایفا کند.»
مهندس مهذب ترابی اضافه می کند: «در این خصوص اجرای روش و برنامه های آگاه سازی همگانی و تخصصی مورد تأکید می باشد. که منظور از روش های آگاه سازی همگانی یعنی پیام رسانی همگانی است که با استفاده از فنون علوم ارتباطات امکان پذیر می باشد و منظور از آگاه سازی تخصصی، پیام رسانی مستقیم به گروههای هدف یا مخاطبان خاصی است که در کنترل، مصرف و بهینه سازی مصرف انرژی مهمترین نقش را دارند که اجرای این موارد با استفاده از ایجادو توسعه بانک های اطلاعاتی در بخش انرژی به منظور آگاه سازی و اطلاع رسانی، تهیه و پخش برنامه های مختلف متناسب با مخاطبین درخصوص بهینه سازی مصرف انرژی از رسانه های عمومی و ارتباط جمعی همچنین آگاه سازی و تبلیغات در مطبوعات و بیلبوردها و تابلوهای درون شهری و بین راهی، مترو و اتوبوس ها و.. میسر می شود.»
وقتی از مدیرعامل سازمان بهره وری انرژی ایران سؤال می کنم به منظور کاهش مصرف و مدیریت انرژی در بخش خانگی، اداری و صنعتی چه باید کرد، در پاسخ اینطور می گوید: «در این راستا دولت باید تصمیمات و اقدامات مختلفی درخصوص سیاستگذاری در بخشهای مصرف کننده اتخاذ نماید که در این خصوص ابلاغ سیاستهای کلی اصلاح الگوی مصرف از سوی رهبر معظم انقلاب باید به عنوان محورهای اصلی اقدامات دولت قرار گیرد.»
وی در ادامه می گوید: «به منظور صیانت از منابع انرژی فسیلی و استفاده بهینه و منطقی از حامل های انرژی در بخشهای خانگی، اداری و صنعتی باید فعالیتهایی درخصوص توسعه و ترویج فرهنگ عمومی بهینه سازی و استفاده منطقی از حامل های انرژی، تقویت سازمانها و شرکتهای خدمات مشاوره ای انرژی صورت گیرد. همچنین باید در تدوین و تصویب قوانین، ایجاد ضمانت اجرای قانون انرژی در کشور و منطقی کردن قیمت حامل های انرژی هم اقداماتی اساسی صورت گیرد.»
حسن آقایی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست