پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
خوبی ها و بدی های ناگت
این روزها وقتی برای خرید فرآوردههای گوشتی به برخی مغازهها یا فروشگاههای بزرگ سری میزنیم، با انواعی از غذاهای پروتئینی آماده یا نیمه آماده از جمله انواع ناگتهای مرغ، میگو و گوشت مواجه میشویم.
محصولاتی که اکثر طرفداران آن را خانوادههای شاغلی تشکیل میدهند که به دلیل کار طولانی مدت در خارج از منزل فرصت کافی برای تهیه غذاهای خانگی و سنتی ندارند و چه حیف فرزندان چنین خانوادههایی که خیلی زود به مصرف غذاهای آماده گرایش یافته و دیگر حاضر به مصرف غذاهای خانگی نیستند. حال پرسش اینجاست ناگت چیست؟ آیا میتوان آن را جایگزین گوشت و مرغ تازه کرد ؟ آیا مصرف طولانی و مستمر این نوع فرآوردهها میتواند برای سلامت مخاطرهآمیز باشد؟
● ناگت از چه موادی تشکیل شده است
ناگت محصولی است که از درصدهای مختلف گوشت قرمز یا سفید چرخ شده همراه پیاز، نشاسته، روغن، آرد سوخاری، پودر تخممرغ، نمک، ادویهجات و ترکیبات خوراکی دیگر تهیه میشود. معمولا در این محصولات، از گوشت تازه یا گوشت مرغهای کمی پیر و تخمگذار یا گوشت دامهایی که چندان مناسب بازار نیستند تحت نظارت سازمان دامپزشکی استفاده میشود.
البته نباید فکر کنید که همه تولیدکنندگان خود را متعهد میدانند که محصولاتی با کیفیت بالا تولید کنند. برای نمونه شاید وقتی روی بسته بندی برخی از این قبیل محصولات ۷۰ یا ۸۰ درصد گوشت درج شده باشد همه ما این طور متوجه شویم که گوشت از نوع خالص و از قسمت مرغوب دام یا طیور است. در حالی که این موضوع میتواند مفهوم دیگری نیز داشته باشد. احتمال دارد این درصد گوشت، مخلوطی از گوشت مرغوب همراه پوست و دیگر احشای حیوان باشد. جالب آنکه این قبیل فرآوردهها به دلیل مقدار زیاد چربی امعاء و احشای به کار رفته بسیار خوشمزه و لذیذتر از فیله یا گوشت لخم تازه هستند، به همین دلیل هم است که میل افراد خصوصا کودکان و نوجوانان به مصرف این نوع محصولات بیشتر است.
البته موضوع دیگری هم مطرح است، گاهی برخی خانوادهها به دلیل مسائل اقتصادی، خود را قادر به خرید گوشت، مرغ و ماهی تازه نمیدانند و ترجیح میدهند که از این نوع فرآوردهها استفاده کنند؛ اما خوب است بدانید قسمتی از حجم این محصولات را پیاز، نشاسته و آرد سوخاری تشکیل میدهد.
بنابراین اگر به دقت بیندیشیم متوجه میشویم که هیچ تفاوتی میان قیمت گوشت و مرغ تازه با این نوع فرآوردههای آماده و نیمهآماده وجود ندارد.
● مصرف محصولات پر نمک را محدود کنید
موضوع بحثبرانگیز دیگر نمک زیادی است که به این نوع محصولات اضافه میشود. معمولا نمک زیاد برای افزایش کیفیت، مشتری پسندی و ماندگاری بالاتر محصول استفاده میشود؛ اما بد نیست بدانید غذاهایی که نمک فراوانی در آنها به کاررفته به دلیل مداخله درجذب کلسیم بدن، احتمال پوکی استخوان را بهمراتب افزایش داده و برای افراد با فشار خون بالا و خانمهای باردار مستعد به پر فشاری خون محدودیت مصرف دارد.
● برای گرمکردن ناگت از روغن استفاده نکنید
موضوع دیگر روغنی است که هنگام گرم کردن محصول استفاده میشود. این محصول علاوه بر آنکه در کارخانه با چربی و روغن زیاد تهیه و آماده میشود، برخی خانوادهها برای خوش عطر و طعم شدن و سوخاری شدن مجدد آن، از سرخ کن یا یک ظرف پر از روغن استفاده میکنند. این کار نه تنها چربی و کالری محصول را چندین برابر میکند بلکه چربی زیاد آن، قدرت هضم و جذب پروتئین محصول را کاهش و دستگاه گوارش را با مشکلاتی مواجه ساخته و از جذب مواد مغذی محصول میکاهد. از طرفی حرارت زیاد روغن، باعث تغییررنگ و قهوهای شدن آرد سوخاری محصول شده و با ایجاد مادهای سمی به نام آکریلامید، به مرور زمان کبد را دچارنارسایی و اختلال میکند. بنابراین افراد چاق، مبتلایان به چربی خون بالا، بیماران قلبی ـ عروقی و افرادی که دچار اختلالات کبدی و کلیوی هستند باید مصرف زیاد و مستمر این محصول را محدود کنند. بهتر است برای گرم کردن این نوع محصولات به جای روغن از فر گازی یا برقی استفاده کنند.
● مصرف غذاهای تازه را در اولویت قرار دهید
موضوع دیگر فرآیند انجماد است که برای افزایش ماندگاری این نوع محصولات استفاده میشود. معمولا در درجه انجماد برخی واکنشهای شیمیایی منجر به کاهش مواد مغذی و افت کیفیت ماده غذایی میشود.
تشکیل یخ در بافت غذا موجب از هم پاشیدگی ساختمان سلول و مخلوط شدن مواد و واکنش نامطلوب بین ترکیبات میشود. احتمالا مهمترین واکنشی که باعث کاهش مواد مغذی غذاهای منجمد میشود اکسیداسیون است. اگر این نوع محصولات طبق اصول استاندارد بستهبندی نشوند، اکسیژن میتواند به داخل غذای منجمد انتشار یافته و با ترکیبات محلول و نامحلول واکنش داده و علاوه بر افت مواد مغذی وکاهش کیفیت، سبب ایجاد طعم ومزه تند و نامطلوب شود.
● توجه
تا جایی که میتوانید از گوشت، مرغ و ماهی تازه استفاده کنید. هنگام خرید محصولات نیمهآماده منجمد علاوه بر تاریخ مصرف به شرایط نگهداری آن توجه و از خرید محصولاتی که از حالت انجماد خارج شدهاند، خودداری کنید. از این قبیل محصولات، جهت تنوع در برنامه غذایی خود میتوانید یک یا دو بار در ماه استفاده کنید.
فاخره بهبهانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست