شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
ایمنی گوشت
فرآوردههای گوشتی همانند سایر مواد غذایی در انتقال برخی از عوامل عفونتزا نقش دارند. مراحل تهیه و نگهداری گوشت بهنحوی است که همواره امکان آلودگی آن و انتقال عفونت به مصرفکنندگان وجود دارد. در نتیجه فرآوردههای گوشتی هم به طور اولیه از راه آلودگی و عفونت دام زنده و هم به طور ثانویه از طریق تماس با آب آلوده، دست افراد، ظروف، وسایل حمل و نقل و... به عوامل بیماریزا آلوده می شود.
کنترل بهداشتی فرآوردههای گوشتی مهمترین دغدغه مصرف کنندگان و تولیدکنندگان این محصولات است. زیرا بعضی از عوامل بیماریزا نظیر باکتری، ویروس و انگلها منجر به بروز همه گیریهای وسیع و مسمومیت های غذایی می شوند. برخی از عفونت ها ممکن است تعداد کمی از افراد را آلوده کنند؛ اما در بعضی از مواقع تعداد کثیری را آلوده کرده و باعث ایجاد معضلات بسیاری در بهداشت عمومی و سلامت جامعه می شوند. به علاوه، ماندگاری موادی مثل آنتی بیوتیک ها و انواع دیگر داروها ممکن است خطراتی را برای سلامتی انسان ایجاد کنند.
بازرسیهای بهداشتی در کشتارگاهها مهمترین راه تشخیص آلودگی و جلوگیری از عرضه گوشت آلوده به بازار مصرف است. از طرفی، ذبح خانگی دامها و مصرف گوشت آنها و نیز گوشت شکار که بدون بازرسیهای بهداشتی عرضه و مصرف میشود، یکی از شایعترین راههای ابتلا به بیماریهای منتقله از گوشت است. در کشور ما توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی دستورالعملهایی به منظور بیان اصول روشهای بازرسی بهداشتی دام زنده قبل از کشتار (استاندارد شماره ۴۸۷۲) و نیز بازرسی بهداشتی گوشت و اندامهای خوراکی استحصالی از دام ها (استاندارد شماره ۴۹۶) تدوین شده است. مهمترین اهداف بازرسی دام زنده قبل از کشتار، تشخیص برخی از مخاطرات عفونی مانند هاری و کزاز است که تشخیص آنها پس از کشتار دام ممکن نباشد. بازرسی پس از کشتار نیز به منظور تشخیص و حذف گوشتهای آلوده و نامناسب برای مصارف انسانی انجام میگیرد. بازرسیهای بهداشتی گوشت در کشتارگاهها معمولا توسط دامپزشکان و افراد متخصص در این زمینه صورت میپذیرد.
علاوه بر انجام بازرسیهای بهداشتی فرآوردههای گوشتی که در کشتارگاهها و زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور انجام میگیرد، شناخت و آگاهی مصرفکنندگان از عوامل بیماریزای منتقله از راه فرآوردههای گوشتی اهمیت زیادی دارد. زیرا پیشگیری از بسیاری از عفونتها آسان بوده و در عین حال برای مصرفکنندگان قابل انجام است. از این هفته در این ستون به طور هفتگی به بررسی مهمترین انواع مخاطرات بهداشتی فرآوردههای گوشتی پرداخته شده و نیز روشهای انتقال آلودگی، علائم بیماری در انسان و راههای کنترل و پیشگیری شرح داده میشود.
دکتر بهادر حاجیمحمدی
دستیار تخصصی بهداشت مواد غذایی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست