شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

دولت نهم درخشان ترین دوران مدیریتی را در حوزه جوانان داشته است


دولت نهم درخشان ترین دوران مدیریتی را در حوزه جوانان داشته است

سال های اخیر جزء درخشان ترین دوره های مدیریتی کشور بوده است که به جوانان اعتماد و فرصت داده شد که نظریات خود را اجرایی کنند جوان می خواهد که به او اعتماد به نفس و شخصیت بدهیم و در همه بخش ها به او اعتماد کنیم چرا که در بخش علمی به جوان اعتماد کردیم پس شاهد تحولاتی از جمله موفقیت در سلول های بنیادین و فناوری های نانو از نظر معنوی به حال جوانان امروز غبطه می خورم

سال های اخیر جزء درخشان ترین دوره های مدیریتی کشور بوده است که به جوانان اعتماد و فرصت داده شد که نظریات خود را اجرایی کنند. جوان می خواهد که به او اعتماد به نفس و شخصیت بدهیم و در همه بخش ها به او اعتماد کنیم چرا که در بخش علمی به جوان اعتماد کردیم پس شاهد تحولاتی از جمله موفقیت در سلول های بنیادین و فناوری های نانو ... از نظر معنوی به حال جوانان امروز غبطه می خورم. البته هجمه فرهنگی غرب و فعالیت ابزار اطلاعاتی و شبیخون فرهنگی را نمی توان نادیده گرفت در حالی که جوانان پاکدامنی و خودداری خود را همچنان حفظ کرده اند.

حمایت از تشکل های دانشجویی در بخش فرهنگی، فراهم نمودن شرایط ازدواج آگاهانه و ازدواج آسان و تلاش در جهت دستیابی به اهداف تشکل های خود جوش دانشجویی همچنین همکاری با سازمان ملی جوانان به منظور رفع مشکلات و دغدغه های موجود جوانان را می توان از جمله اقدامات و فعالیت های نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها برشمرد. برای اطلاع بیشتر با فعالیت های این نهاد در حوزه جوانان پای صحبت های رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها نشستیم.

وی می گوید: من فردی هستم که تمامی لحظاتم را با جوانان می گذرانم. پس آشنایی زیادی با مشکلات آنها دارم. جوان چون در معرض افکار و مدل های جدید زندگی قرار دارد نیازمند تحلیل جامع، دقیق، همه جانبه و ...

با ما همراه باشید.

● در مورد فعالیت های نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها برایمان بگویید.

با توجه به اینکه در دانشگاه ها با جمعیت بالای سه میلیون دانشجو مواجه هستیم که در سنین جوانی قرار دارند اقدامات درخوری نیز توسط نهاد نمایندگی رهبری برای جوانان ترتیب داده شده که البته جای کار فراوان دارد. بنابراین با توجه به خواسته های جوانان و نیاز جامعه برنامه ها و اقداماتی از سوی همه دستگاه ها و سازمان های متولی امور جوانان انجام شده است که نهاد نیز همپای دیگر سازمان ها تلاش می کند این وظیفه را به خوبی ایفا کند. البته از جمله اقدامات انجام شده می توان به حرکت های جهادی، کارگاه‌های آموزشی دینی و سیاسی در دانشگاه ها، برگزاری جشنواره های فرهنگی، ادبی، اجتماعی، سیاسی و آشنایی دانشجویان با میراث فرهنگی و مفاخر علمی و فرهنگی همچنین تلاش در جهت دستیابی به اهداف تشکل های خودجوش دانشجویی کشور اشاره کرد که با استقبال کم نظیر جوانان کشور روبه رو شده است.

● برای زندگی شخصی دانشجویان چه برنامه هایی ارایه شده؟

نهاد در کنار سایر اقداماتی که در حوزه جوانان صورت می گیرد نقش مهمی در ترویج فرهنگ ازدواج آگاهانه و آسان ایفا می کند. برگزاری اردوهای ازدواج و ماه عسل به همراه بازدید دانشجویان مجرد و متاهل از کارگاه های آموزشی ازدواج همچنین ایجاد واحدهای درسی معارف اسلامی و درس آیین زندگی (شامل بحث خانواده، ازدواج و زندگی مشترک) و مباحث جمعیت و تنظیم خانواده، برپایی جشن ازدواج دانشجویی به بهانه آموزش زندگی آگاهانه از دیگر فعالیت های انجام شده نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها است.

● نظرتان را در مورد تشکیل شورای عالی جوانان بگویید؟

شورای عالی جوانان در انعکاس فعالیت ها و برنامه های خود نیاز به کار بیشتری دارد. چون در این شورا هنوز عرصه‌های زیادی وجود دارد که به فعلیت نرسیده است و باید فعال شود. از آنجا که اطلاع از سیاست ها و برنامه های شورای عالی جوانان حق مردم و جوانان است، بسیاری از مسئولان فرهنگی کشور همچنین تعداد کثیری از جوانان از جزئیات اقدامات و فعالیت های شورای عالی جوانان و سازمان های عضو آن اطلاعی ندارند که این مساله با فعالیت بیشتر این شورا برای اطلاع رسانی مرتفع خواهد شد.

● با توجه به فعالیت چندین سازمان برای جوانان، تشکیل شورای عالی جوانان موازی کاری نیست؟

معتقدم سازمان ها و نهادهای عضو شورای عالی جوانان برای رفع مشکلات موجود باید همکاری و تعامل بیشتری با هم داشته باشند. حضور سازمان های متولی امور جوانان در کنار یکدیگر موازی کاری نیست بلکه تلاشی به منظور رفع مشکلات قشر جوان محسوب می‌شود. برای جوانان و در حوزه های متنوع فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و غیره آنقدر جای کار هست که حتی اگر ده‌ها شورا و سازمان هم اضافه شود باز هم کم است. بنابراین اینگونه نیست که سازمانی بخواهد جای دیگر نهادهای متولی امور جوانان را تنگ کند. این موضوع برایمان احساس خوبی نیست که میان این نهاد و دیگر نهادها حس رقابت باشد و به عنوان نهادی موازی کار به دیگر مجموعه ها نگریسته شود بلکه آنچه اهمیت دارد همکاری و هماهنگی و پاسخگویی به نیازهای جوانان است.

آیا همکاری سازمان ملی جوانان را متناسب و هماهنگ با فعالیت های نهاد ارزیابی می کنید؟

انتظار بیشتری از سازمان ملی جوانان داریم. البته نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری تاکنون در بحث های حمایت از تشکل های دانشجویی در بخش فرهنگی، ازدواج آگاهانه و ازدواج آسان همچنین در زمینه فعالیت های معرفتی با همکاری سازمان ملی جوانان اقدامات خوبی انجام داده است. اما انتظار ما از سازمان ملی جوانان بیش از این است.

● انتظارتان چیست؟

انتظار ما از سازمان ملی جوانان و شورای عالی جوانان درک درست از جوان امروزی و موفق، حساس کردن خانواده ها به آسیب های تهدید کننده فرهنگی و اخلاقی و غیره و توسعه فرهنگ خانواده محوری همچنین همکاری و تعامل بیشتر با نهاد است. اگر این سازمان گام های بیشتری را پیش گذارد فرصت های نوینی ایجاد خواهد شد.

● از "جوان" و "موفقیت" گفتید. یک جوان موفق کیست؟

اغلب جوانان کشور جوانان نمونه و موفقی هستند. که این نمونه و موفق بودن درجاتی دارد چون همه جوانان آرمانگرا هستند و قله های بلند را می بینند و قانع نیستند. یک جوان موفق باید در عرصه علم نوآور باشد. علم را عبادت بداند و پیشرفت کشور و ملت را مد نظر قرار دهد. غرور ملی برایش مهم باشد. بر امیال و هوس های خود مسلط باشد و ارزش های اصیل را به پای هوس های خود فدا نکند. غم و شادی دیگران را از آن خود بداند و تلاش کند تا بیشتر مهر بورزد تا اینکه مهرپذیر باشد. پس اراده پولادین و توکل او بر خدا می تواند همه این شاخص ها را برایش به ارمغان بیاورد.

● فرق "جوانی" امروز را با "جوانی" خودتان چگونه می بینید؟

جوانی ما در دوران انقلاب بود و در بحبوحه انقلاب اسلامی بعد هم جنگ رخ داد و در کل شرایط کاملاً متفاوت بود. در حالی که الان فضای آرامش در کشور برقرار است و جوان فرصت انتخاب و تفکر دارد. به ویژه با امکانات ارتباطی و اطلاعاتی فراوانی که در اختیار جوانان قرار گرفته است، به راحتی می توانند تحلیل کنند و با بینش بهتری به وقایع بنگرند. البته از نظر معنوی به حال جوانان امروز غبطه می خورم. وقتی در مراسم و مناسبت های مختلف نمازخانه دانشگاه ها را مملو از دانشجویان نمازگزار می بینم و یا در فرصت های اعتکاف و در فضاهای روحانی و معنوی دانشگاه ها با جوانان روبه رو می شوم احساس عجیبی دست می دهد. با توجه به اینکه آنها با مشکلات زیادی روبه رو هستند و هجمه فرهنگی غرب و فعالیت ابزار اطلاعاتی و شبیخون فرهنگی را نمی توان نادیده گرفت در حالی که جوانان پاکدامنی و خودداری خود را همچنان حفظ کرده اند.

● رمز این پاکدامنی و خودداری چیست؟

اعتقادات جوانان ما به ارزش های دینی و اصول اسلامی و انقلابی مان بسیار بالا است و آن ها فوق العاده هستند. رمز این پاکدامنی حضور والدین متعهدی است که واقعاً به دنبال کسب روزی حلال هستند تا فرزندانی صادق و مسئولیت پذیر تحویل اجتماع بدهند. تا زمانی که این والدین حضور دارند خیالمان راحت است.

● نهاد در این خصوص چه نقشی ایفا کرده؟

وقوع انقلاب اسلامی ایران به عنوان عامل عمده تحول فرهنگی و اجتماعی در کشور بود. همچنین غالب بودن جمعیت جوان کشور نسبت به دیگر سنین نیازمند توجه و دقت است. شاخص های مهم جوانان که فرهنگی بودن و مسلط شدن به فرهنگ ایرانی است باید حفظ شود چرا که تحولات رسانه ها در سطح جهانی و هجمه های فرهنگی غرب خطری جدی به شمار می رود و نیازمند همکاری و تلاش همه سازمان های متولی در امور جوانان است. نهاد اقدامات موثری در زمینه های فرهنگی و ترویج ازدواج آسان و تشکیل اردوهای آموزشی و هماهنگی میان فعالیت های تشکل های خودجوش و دانشجویی انجام داده است. افزوده شدن واحدهای درسی نیز در دانشگاه ها از جمله این اقدامات است. برای فعالیت بیشتر هم دست نیاز به سوی همه دستگاه های فرهنگی دیگر دراز می کنیم تا امکانات و توانایی های فکری بسیج شود و به نیاز جمعیت جوانان کشور پاسخ داده شود.

● از دغدغه تان راجع به تهاجم فرهنگی گفتید. لطفا بیشتر توضیح دهید.

جوانان ایران جزء متفکرترین و متعهدترین همچنین بافرهنگ ترین جوانان نسبت به دیگر کشورها هستند و به طور حتم شکل گیری نظام مدیریتی جوان طی سال های اخیر مسبب این موفقیت بوده است.

البته به دلیل تغییر و تحولات رخ داده طی سال های اخیر که با ظهور رسانه های غربی و به عنوان یک اتفاق و محصول نامبارک غرب شناخته می شود، برخی شبهات و سوالاتی در ذهن جوان پیرامون انقلاب اسلامی و ماهیت و ارزش های فرهنگی اجتماعی وجود دارد که می بایست به این سوالات پاسخ گفت. من فردی هستم که تمامی لحظاتم را با جوانان می گذرانم. پس آشنایی زیادی با مشکلات آنها دارم. جوان چون در معرض افکار و مدل های جدید زندگی قرار دارد نیازمند تحلیل جامع، دقیق، همه جانبه و توام با آسیب شناسی از وضعیت امروز است که با درک ویژگی و خصوصیات وی می توان پاسخ های دقیقی به او داد.

● اگر با جوانی با ظاهر متعارض با ارزش ها مواجه شوید؟

به محض تغییر در ادبیات و ظاهر جوان نباید او را به لاقیدی و بی دینی متهم کرده و او را طرد کنیم بلکه این وظیفه ما است که گرفتار سطحی نگری نشویم چون این رفتار جوان کاملا طبیعی است و نباید عدول از ارزش ها و اصول تلقی شود. حق جوان امروزی است که اظهار نظر کند و پس از اینکه پرسید باید جواب قانع کننده ای بگیرد بنابراین باید برای جوانان در امور مختلف شفاف سازی کنیم و میراث گرانقدر انقلاب اسلامی را منتقل کنیم. چون نقش دادن به خود جوانان در عرصه اجتماع وظیفه کلیه نهادهای فرهنگی و متولی جوانان است بنابراین به این نکته هم توجه کنیم که جوان دستگاه نیست که با یک دستور العمل وارد دنیای جدید شود و به صورت خودکار هدف درست را نشانه بگیرد.

● آیا دولت نهم در امر جوانان موفق عمل کرده است؟

اگر امروز گفته می شود غالب جمعیت کشور جوان است این وضعیت را باید فرصت طلایی بدانیم تا بتوانیم برای چشم انداز ۲۰ ساله کشور برنامه ریزی داشته باشیم. سال های اخیر جزء درخشان ترین دوره های مدیریتی کشور بوده است که به جوانان اعتماد و فرصت داده شد که نظریات خود را اجرایی کنند.

● در جمع های دوستانه تان با جوانان، چه انتظاراتی را مطرح می کنند؟

جوان می خواهد که به او اعتماد به نفس و شخصیت بدهیم و در همه بخش ها به او اعتماد کنیم. چرا که در بخش علمی به جوان اعتماد کردیم پس شاهد تحولاتی بوده ایم که از جمله می توان به موفقیت های کسب شده در سلول های بنیادین و فناوری های نانو و غیره اشاره کرد. باید مسئولان کشور برنامه ریزی و به فعلیت درآوردن طرح ها را به جوانان واگذار کنند و نقش عملی جوانان را نسبت به گذشته پر رنگ تر کنند تا روند رفع معضلات شتاب بیشتری به خود بگیرد.

● به عنوان شخصی که مدعی هستید اغلب لحظات خود را با جوانان می گذرانید مهمترین دغدغه جوانان چیست؟

ازدواج و اشتغال مهمترین دغدغه جوان امروزی است و همه مجموعه های فرهنگی کشور باید در اختیار فارغ التحصیلان و دانشجویان قرار گرفته و برای ارتقای فرهنگی و سیاسی و اجتماعی تلاش کنند. لذا هم افزایی توان مجموعه ها برای فعالیت، غیر از جلسات مشترک که مجموعه نهادهای فرهنگی مرتبط با جوانان برگزار می کنند، ضروری است. بنابراین مشکلات جوان از جمله اشتغال و ازدواج باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد و دلسوزان جامعه برای حل این ها اقدامات جسورانه داشته باشند.