دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا

دومین بار, دومین یار


دومین بار, دومین یار

مرد و زن با هم پیمان زناشویی می بندند اما این پیوند ممکن است به دلایلی به شکست بینجامد یا با فوت یکی از زوجین, از هم گسیخته شود آمارها نشان می دهد بخش وسیعی از زنان مطلقه یا بیوه که گاه جوان نیز هستند تا پایان عمر تنها می مانند

مرد و زن با هم پیمان زناشویی می‌بندند اما این پیوند ممکن است به دلایلی به شکست بینجامد یا با فوت یکی از زوجین، از هم گسیخته شود. آمارها نشان می‌دهد بخش وسیعی از زنان مطلقه یا بیوه که گاه جوان نیز هستند تا پایان عمر تنها می‌مانند...

این امر می‌تواند تبعات فردی و اجتماعی عمیقی بر جای بگذارد. با توجه به آنکه زنان نیمی از افراد جامعه انسانی را تشکیل می‌دهند و به‌عنوان مادر و اولین مربی، تربیت نسل را به‌عهده دارند، توجه به سلامت جسمی، روانی و اجتماعی آنها، باعث سلامت نسل و جامعه خواهد شد.

جدایی زن و مرد از یکدیگر، مشکلات زیادی به دنبال دارد. تنهایی، محرومیت از زندگی خانوادگی، نبود سرپرست، رنج نگهداری از فرزندان، مشکلات مالی و اجتماعی، آسیب‌های روحی و روانی، هر یک می‌توانند عاملی برای اقدام به ازدواج مجدد باشند اما بخشی دیگر از افراد، ممکن است پس از تجربه طلاق یا فوت به علت وجود موانع فرهنگی، ‌اجتماعی، تنهایی را به وصلت دوباره ترجیح دهند. اگر زندگی زناشویی جدیدی آغاز شود، تا حدودی شرایط زندگی آنها تغییر خواهد کرد. در بین تمام نهادها،‌ سازمان‌ها و تاسیسات اجتماعی، خانواده نقش و اهمیتی خاص و بسزا دارد. برای زنان و مردانی که به هر دلیل می‌خواهند برای دومین‌بار ازدواج کنند، توجه به نکات زیر الزامی است:

۱) دلایل جدایی از همسر اول باید مشخص باشد و به طور کامل بررسی شود تا احتمال تکرار طلاق در ازدواج دوم به حداقل ممکن برسد. بدیهی است در افرادی که به دلایل قهری مانند فوت همسر تنها زندگی می‌کنند این احتمال بسیار پایین است.

۲) اگر همسرتان فوت کرده و شما تمایل به داشتن رابطه با خانواده او حتی پس از ازدواجتان را دارید، باید در این مورد با همسر جدیدتان به تفاهم برسید و پنهان‌کاری را کنار بگذارید.

۳) در صورت امکان شناخت نسبی از همسر قبلی فرد می‌تواند به پیش‌بینی و پیشگیری مشکلات این افراد کمک شایانی بکند.

۴) توجه به سلامت فیزیکی و روانی افرادی که قصد ازدواج دارند ضروری است. این مهم با مشاوره با پزشکان و مشاوران مجرب امکان‌پذیر خواهد بود.

۵) از آنجا که اغلب افراد از زندگی قبلی خود خاطرات خوب و لذت‌بخشی ندارند یادآوری خاطرات گذشته باعث تخریب روابط عاطفی فرد خواهد شد.

۶) بدیهی است که هماهنگی‌های نسبی بین زن و مرد از جهت وضعیت فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، فیزیکی، شغل، سن و... در تداوم ازدواج نقش پررنگی ایفا خواهد کرد.

۷) فراموش نکنید که قبل از ازدواج یا بعد از ازدواج تعریف و تمجید مرد از زن سابق خود یا زن از شوهر سابق خود می‌تواند حس بدبینی و حسادت بین زن و شوهر را فراهم کند.

۸) صداقت باید سرلوحه افراد در ازدواج دوم باشد. هرگونه پنهان‌کاری ولو با نیت خیر توسط هر یک از زوجین اعتماد بین آنها را خدشه‌دار خواهد کرد.

۹) اگر از همسر سابق خود فرزندی دارید باید قبل از ازدواج دوم مشخص شود که فرزند نزد چه کسی و تا چه زمانی نگهداری می‌شود.

۱۰) اگر قرار است با فرزندان همسرتان زندگی کنید، بهتر است که حد و حدودتان را مشخص و تمام شروط خود را پیش از ازدواج مطرح کنید.

۱۱) اگر از ازدواج قبلی خود فرزندی دارید، بهتر است در مورد تعداد فرزندانی که دوست دارید با همسر جدیدتان داشته باشید هم با او صحبت کنید تا اختلافی در آینده پیش نیاید.

۱۲) هرگونه مسایل مبهمی که احتمال دارد بر روابط زن و مرد تاثیر منفی بگذارد باید به شکل شفاف مطرح و توافق حاصل و در صورت امکان مکتوب شود.

۱۳) شرایط هر یک از زوجین درمورد وضعیت مالی، اشتغال، استقلال مالی و سایر شروط ممکن به‌طور دقیق مطرح شود. توافقات طرفین عامل مهمی در تحکیم خانواده است.

۱۴) از آنجا که هر یک از زوجین ممکن است به بستگان همسر سابق شریک زندگی خویش حساس باشند اصرار بر ایجاد رابطه و علاقه می‌تواند مشکل‌ساز باشد.

۱۵) با توجه به تجربه تلخ هر یک از زنان و مردان در ازدواج قبلی گاهی شاهد وسواس و سختگیری بیش‌ازحد در این‌گونه افراد هستیم که غیرطبیعی تلقی شده و نیاز به تغییر نگرش فرد به حالت واقع‌بین دارد.

دکتر علی باغبانیان

روان‌پزشک و استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران