پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

بیماران خاص و گرمازدگی


بیماران خاص و گرمازدگی

گرما بعضی بیماری ها را تشدید می کند

مبتلایان به برخی بیماری‌ها باید در فصل گرم سال ملاحظاتی را در نظر بگیرند. مثلا دیابتی‌ها باید بدانند کم‌ شدن آب بدن باعث غلیظ شدن خونشان می‌شود و برایشان خطرناک است، بنابراین باید فعالیت‌های خود را به ساعت‌های خنک‌تر روز موکول کنند و لباس‌های نازک‌تر بپوشند. حتی مراقب انسولین و نوارهای گلوکومترشان هم باشند تا دچار مشکل نشوند...

گرما باعث تشدید بیماری‌ مبتلایان به ام‌اس هم می‌شود بنابراین این افراد باید در فصل تابستان هر چه بیشتر از آفتاب و هوای گرم پرهیز و کلاه استفاده کنند و حتما روی گردنشان چیزی بیندازند. مراجع علمی جهان به سرطانی‌هایی که شیمی‌درمانی می‌شوند هم پرهیزهایی در فصل گرما توصیه می‌کنند. اول اینکه اشعه آفتاب برای این بیماران خوب نیست زیرا آنها معمولا دچار حالت تهوع، استفراغ و اسهال هستند و مقداری آب هم در اثر این مشکل از دست می‌‌دهند بنابراین اگر در معرض هوای گرم قرار گیرند، احتمال بروز مشکل را در آنها افزایش می‌دهد.

از سوی دیگر، برخی داروهای شیمی‌درمانی باعث می‌شوند اگر فرد در معرض آفتاب قرار گیرد، دچار واکنش‌های پوستی شدید شود. مخصوصا بیماران دچار سرطان‌های پوست، بهتر است اصلا در هوای گرم و آفتابی در محیط باز قرار نگیرند و اگر مجبور به این کار هستند باید ضایعات را با پارچه ضخیم‌ بپوشانند و از ضدآفتاب استفاده کنند.

برخی بیمارانی که تحت‌ شیمی‌درمانی قرار گرفته‌اند، دچار حالت گرگرفتگی می‌شوند به‌خصوص آنهایی که هورمون‌درمانی می‌شوند. این بیماران هم باید حتما لباس‌های مناسب و خنک بپوشند و مدام دوش بگیرند و از نوشیدن قهوه و نوشیدنی‌های کافئین‌دار که این گرگرفتگی را تشدید می‌کند، پرهیز کنند.

مبتلایان برخی بیماری‌های روماتیسمی مثل لوپوس هم باید در هوای گرم بسیار مراقب باشند زیرا آفتاب می‌تواند باعث شود پوست صورت?شان قرمز و پوسته‌پوسته شده و بیشتر در معرض گرمازدگی قرار گیرند.

علاوه بر اینها، فصل تابستان، فصل عود سنگ‌ کلیه است و کسانی که دچار این مشکل هستند باید مراقب از دست رفتن آب بدن در اثر گرمازدگی گرما که برایشان بسیار خطرناک است باشند اما بیماران دیالیزی نباید آب و نمک زیادی مصرف کنند، ممکن است دچار مشکل شوند آنها باید به جای خوردن آب زیاد، یخ بمکند تا با مصرف مقدار کمتری آب، تشنگی‌شان رفع شود. افرادی که ریسک ایجاد لخته خون در آنها وجود دارد، باید در هوای گرم مقدار زیادی آب بنوشند و کمتر در محیط‌های گرم قرار گیرند.

اگر بیماران دچار این بیماری‌ها دچار گرمازدگی شوند، علایم گرمازدگی در آنها خیلی شدیدتر نخواهد بود ولی مهم این است که از وقوع این حالت‌ها پیشگیری کنند تا احتمالا دچار مشکلات بعدی نشوند. آنها باید به محض احساس گرمازدگی اقدام‌های لازم را انجام دهند، بدن?شان را خنک کنند، دوغ بنوشند و اگر شدید بود، بلافاصله به درمانگاه یا بیمارستان مراجعه کنند.

دکتر امیرعلی سهراب‌پور

متخصص داخلی

استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران