شنبه, ۲۶ خرداد, ۱۴۰۳ / 15 June, 2024
مجله ویستا

نگاهی به برنامه تلویزیونی «از تو می پرسند»


نگاهی به برنامه تلویزیونی «از تو می پرسند»

ترویج تفکر اندیشمندان با استفاده از تکنیک های مختلف رسانه ای یکی از نیازهای روز جامعه کنونی ما به شمار می آید

ترویج تفکر اندیشمندان با استفاده از تکنیک های مختلف رسانه ای یکی از نیازهای روز جامعه کنونی ما به شمار می آید. اگر این مهم با موضوعات حوزه های مختلف اجتماعی همسو باشد، شامل عنصر مهمی به نام تاثیرگذاری بر مخاطب خواهد بود. خواه جامعه هدف محدود بوده یا طیف وسیعی از مخاطبان را دربرگیرد.

یکی از برنامه هایی که از این تکنیک استفاده کرده برنامه تلویزیونی «از تو می پرسند» است که در قالب جدید و با استفاده از تکنیک های بصری متنوع سعی در برآوردن این نیاز جامعه و ترویج اندیشه های استاد مرتضی مطهری دارد. از جمله نقاط قوت این برنامه می توان به استفاده از شکل جدید ارائه مطلب در قالب مسابقه اشاره نمود که خوراک فرهنگی مورد نظر خود را با یک ساختار کاملا نو به مخاطب عرضه می کند. وجود چنین برنامه هایی علاوه بر غنی سازی اوقات فراغت جوانان باعث انس هر چه بیشتر آنان با کتب و تفکر شهید مطهری می شود. و این یکی از موضوعاتی است که تاکنون کمتر به این شکل به آن پرداخته شده است.

رویکرد جالب و جدید این برنامه در زمینه استفاده از نرم افزارهای به روز نیز یکی از نکات قابل بیان در مورد این برنامه است. نوع نگاه و تفکری که در پس آثار استاد مطهری قرار دارد علی رغم زمان نگارش آن بسیار مدرن بوده و مختص جوامع امروزی نیز هست. لذا ترویج و تاکید بر مطالعه آثار این شهید گران قدر از ملزومات جامعه به شمار می آید. «از تو می پرسند» علاوه بر معرفی آثار شهید مطهری به علت ساختار مسابقه گونه اش باعث کنجکاوی و مداقه بیشتر خوانندگان نسبت به این آثار می شود. در ساخت آثار تلویزیونی برای اندیشمندان باید جذابیت های بصری متناسب نیز در نظر گرفته شود. از جمله این جذابیت ها می توان به المان های دیداری، موسیقی، سطح گرافیک بالای آثار و... اشاره نمود که تا حد امکان سلیقه عموم مردم برآورده شود و در این برنامه تا حد زیادی به آن توجه شده است. یکی دیگر از مواردی که به این برنامه شکل متفاوتی داده این است که در آن مجری حضور ندارد و تنها یک نریتور، متن را می خواند. تهیه چنین برنامه هایی تا حد زیادی موثر بوده و قابل تقدیر است. چرا که همان طور که گفته شد از ساختار جدیدی بهره می گیرد و با تصویرسازی و گرافیک متحرک و قوی و همچنین تقارن سؤالات مطرح شده با مناسبت های تقویمی فضای بسیار لطیفی را برای پیش برد ساختار محتوایی برنامه ایجاد نموده است که تلفیق مناسب آن با موسیقی نیز بر جذابیت های آن می افزاید. در این برنامه طرح های قابل توجه و زیبایی نیز ترسیم شده که به نوبه خود قابل توجه است. در پایان، نکته ای که در این برنامه به طور هوشمندانه ای از آن استفاده شده است به کار بردن صداهای جوان برای خواندن نریشن برنامه و خواندن سؤالات آن است که باعث کشش مخاطب به سمت این برنامه می شود.

البته همکاری شبکه های مختلف تلویزیونی برای پخش این برنامه در ساعات مختلف روز نیز کمکی است که از سوی سیما به آن می شود تا هر چه بیشتر و بهتر دیده شود. آنچه به نظر می رسد این است که صداوسیما در این بسیج رسانه ای موفق عمل کرده و تا حد زیادی در نزدیک کردن این برنامه به هدف و غایت مورد نظرش کوشیده است.

ولی نکته ای که ذکر آن در اینجا ضروری به نظر می رسد این است که شناساندن هر چه بهتر استاد مطهری به نسل جدید و تبیین اندیشه های وی برای آنان امر خطیری است و اقداماتی فراتر از آنچه هست را می طلبد چرا که تفکر نهفته در ورای کتابهای این استاد شهید بسیار عمیق و اندیشه وی جهانی است. لذا ساخت برنامه های بیشتری با این مضمون ضروری است. حتی اگر از لزوم راه اندازی پروژه ای بسیار ویژه و خاص با مضمون کتب استاد مطهری و با هدف ترویج تفکر و اندیشه های وی سخن بگوییم حرفی به گزافه نزده ایم. اندیشه های این استاد به عنوان یکی از روشنفکران و اندیشمندان انقلاب اسلامی یک اندیشه فراگیر و جهانی است.

ای کاش تجربه «از تو می پرسند» درباره دیگر اندیشمندان انقلاب نیز تکرار شود.

هاجر یاراحمدی