سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
مجله ویستا

پنجره عقبی


پنجره عقبی

بررسی سیستم عامل جدید مایکروسافت

چندی است که نام محصول جدید مایکروسافت به نام ویندوز ۷ (یا ویندوز سون) را بیش از پیش می شنویم. این نسخه از سیستم عامل مایکروسافت که از ۲۲ اکتبر ۲۰۰۹ به طور رسمی به بازار عرضه شد، توجه بسیاری را به سوی خود جلب کرده و فروش بالای آن نشان از محبوبیت و موفقیتش دارد. دلیل نام گذاری ویندوز ۷ هم جالب است؛ نام این نسخه را به این دلیل ۷ انتخاب کرده اند که هفتمین نسل از ویندوزهای مایکروسافت است. باید توجه داشت که این هفتمین ویندوزی نیست که مایکروسافت ارائه می کند، بلکه هفتمین نسل ویندوز است.

ویژگی های جدید و جالبی در ۷ وجود دارد، ولی هدف از نگارش این مطلب تنها ذکر این ویژگی ها و قابلیت های جدید نیست، بلکه هدف آن است که به این مساله پرداخته شود، که آیا اصلا نیازی هست از سیستم عامل کنونی خود به ۷ نقل مکان کنیم؟ اگر از کاربران ویندوز هستید و تاکنون ویندوز ۷ را تهیه و نصب نکرده اید به احتمال فراوان از اکس پی یا ویستا استفاده می کنید و اگر کاربر لینوکس هستید دلایل خاص خودتان را برای ترجیح دادن لینوکس به ویندوز دارید. با آگاهی از عرضه ویندوز ۷، قطعا نیاز به دلایلی برای خرید و نصب آن دارید. در این مطلب ضمن معرفی نسخه ۷، به این موضوع پرداخته می شود که آیا ضرورت دارد که سیستم عامل تان را عوض کنید و به سمت ۷ بروید یا نه.

● نگاه کلی

ویندوز ۷ در واقع پروژه ای به نام Blackcomb بود که در سال ۲۰۰۶ به Vienna و بالاخره در سال ۲۰۰۷ به ۷ تغییر نام داد. ویستا از زمان ارائه نتوانسته بود انتظارات اکثر کاربران را برآورده کند و از آن به عنوان سیستم عاملی کند ولی زیبا یاد می شد. بنابراین مایکروسافت با بهره گیری از تجارب و بازخوردهای ویستا، روند ساخت ۷ را سرعت بخشید و پس از آن که یکی دو نسخه غیررسمی از طریق تورنت در اینترنت پخش شد، در ژانویه ۲۰۰۹ مایکروسافت نسخه بتا را به شکل رسمی ارائه کرد که استقبال از آن بیش از حد انتظار بود و آن را به محصولی موفق بدل کرد. پیش خریدهای ویندوز ۷ در سایت آمازون در هشت ساعت اولیه بیشتر از میزان پیش خریدهای ویستا در ۱۷ هفته اولیه بود و تبدیل به محصولی شد که بیشترین میزان پیش خرید را در تاریخ آمازون داشته است؛ رکوردی که پیش از این در اختیار هفتمین کتاب هری پاتر بود. ویندوز ۷ در عرض کمتر از ۳ هفته موفق شد ۴ درصد از سهم بازار را از آن خود کند؛ در حالی که ویستا در مدت ۷ ماه به این مقدار رسیده بود.

در مورد هدف و دورنمای ارائه ویندوز ۷، بیل گیتس در گفت وگو با نیوزویک این گونه توضیح می دهد که در این ویندوز، کاربر محوریت بیشتری دارد و به کارایی ویندوز توجه می شود. این مورد در ویندوز ۷ کاملا آشکار است و سرعت کلی سیستم عامل افزایش داشته است. از زمان ارائه نسخه بتای ۷، کارشناسان مختلفی به ارزیابی و نقد آن پرداختند که اغلب این نقدها مثبت بوده و از رضایت کارشناسان از محصول جدید مایکروسافت حکایت کرده است. CNET به نسخه خانگی ویژه ۷ نمره ۴.۵ از ۵ و PC Magazine به آن نمره ۴ از ۵ داد و آن را بسیار پیشرفته تر از ویستا دانست. Maximum PC به آن نمره ۹ از ۱۰ داد و آن را جهشی بزرگ در کاربردی بودن و امنیت معرفی کرد. PC World از آن به عنوان یکی از بهترین محصولات سال یاد کرد و در نیویورک تایمز، وال استریت ژورنال، یو اس ای تودی و تلگراف نیز نقدهایی مثبت درباره ویندوز ۷ نوشته شد.

● ویژگی ها

در نگاه اول شاید ظاهر ویندوز ۷ شباهت فراوانی به ویستا داشته باشد؛ اما در مقایسه با ویستا و نسخه های قدیمی تر ویندوز، تغییرات گسترده ای در آن داده شده است. مجلات و سایت های مختلف ویژگی های جدید ویندوز ۷ را بررسی کرده اند. پرداختن به هرکدام از این امکانات نیاز به مطلبی جداگانه دارد و در اینجا تنها به معرفی مختصر این ویژگی ها اکتفا می کنیم.

مهم ترین ویژگی های جدید ۷ را می توان به طور خلاصه این چنین برشمرد: پیشرفت در طراحی پنجره ها، طراحی جدید Taskbar، بهبود موارد امنیتی، پشتیبانی از طیف وسیعی از سخت افزارها، ساگازی بهتر با نت بوک ها (Netbook)، نوآوری در برنامه های معمول ویندوز مثل ماشین حساب، نقاشی و وردپد و... به غیر از این ها، همان طور که اشاره شد، ویندوز ۷ به طرز آشکاری از نظر سرعت راه اندازی، خاموش شدن، بازشدن مستندات و... سریع تر از دیگر ویندوزهاست. در ادامه درباره این ویژگی ها بیشتر توضیح خواهیم داد.با این که تم اصلی در ویندوز ۷ همان تم Aero ویستا است، اما در طراحی پنجره ها و Taskbar تکنیک های جدیدی به کار رفته که یکی از آن ها Aero Shake است. اگر تعداد پنجره هایی که باز کرده اید زیاد باشد، با انتخاب یک پنجره و لرزاندن آن بقیه پنجره ها به طور خودکار Minimize می شوند. همچنین امکانات ریز دیگری نیز در طراحی پنجره ها اضافه شده است؛ مثلا می توانید پیش نمایش یک پنجره در Taskbar را (که در ویستا نیز وجود داشت)، حذف کنید؛ یا این که با کشیدن پنجره به گوشه صفحه آن را برای کل صفحه توسعه دهید. همین طور می توانید برنامه ای را به Taskbar سنجاق یا Pin کنید به طوری که همیشه در دسترس باشد. یک امکان جدید دیگر بهینه سازی استفاده از گجت هاست که برای بعضی از کاربران در ویستا ایجاد مزاحمت می کرد. در ۷ استفاده از گجت ها کاملا اختیاری است.

یک ویژگی جدید دیگر، فهرست پرش یا Jumplist است؛ با استفاده از این امکان می توانید آخرین فایل هایی را که در هر برنامه باز کرده اید، با راست کلیک روی نام برنامه یا کلیک روی پیکان برنامه در منوی شروع، ببینید. دیگر نیازی نیست برنامه مورد نظر را باز کنید تا آخرین فایل هایی را که از آن ها در آن برنامه استفاده کرده اید بیابید.در بخش جدیدی در منوی شروع به نام Devices and Printers دسترسی سریعی به تنظیمات و به روز رسانی پرینتر و دیگر دستگاه های متصل به کامپیوتر دارید. دیگر این که می توانید فایل های ISO را در ۷ به راحتی رایت کنید. همچنین با امکان جدید دیگری به نام Display Color Calibration می توانید میزان درستی رنگ های نمایش داده شده در صفحه را هم بسنجید.

به اشتراک گذاری شبکه ای در این نسخه با استفاده از HomeGroup بسیار آسان و لذت بخش شده و دیگر نیازی به تنظیمات پیچیده نیست. البته این امکان جدید در بین کامپیوترهایی که ویندوز ۷ دارند قابل اجراست. اگر صفحه نمایش لمسی دارید بدانید که ویندوز ۷ پیشرفت های فراوانی در زمینه پشتیبانی از صفحه نمایش لمسی کرده است. از نظر امنیتی با بخش جدیدی به نام Action Center روبه رو می شوید که در آن به امکانات مختلفی در ارتباط با مسایل امنیتی کامپیوتر مانند آپدیت ویندوز و ضدویروس دسترسی خواهید داشت.

در طراحی User Account Control (کنترل حساب کاربری) نسبت به ویستا پیشرفت محسوسی حاصل شده و آن را تبدیل به بخشی جالب و جذاب کرده است. با قسمت جدید Problem Step Recorder نیز حل مشکلات شما آسان شده است.در قسمت Windows Media Center با امکانات سرگرم کننده مختلفی روبرو می شویم که نسبت به نسخه های قبلی پیشرفته تر است. در این بخش استفاده از امکاناتی مانند ذخیره سازی برنامه های آنلاین به سادگی انجام می شود.

با بخش کتابخانه ها، مدیریت فایل ها آسان تر از گذشته شده است. وبلاگ لایف هکر، کتابخانه ها را پیشرفت بزرگی در ویندوز می داند و می نویسد: «زمانی که شما فولدرهایتان را به یک کتابخانه اضافه می کنید، هر زمان که به آن کتابخانه اشاره کنید، فولدرها به نمایش درمی آیند، مثل پنجره های ذخیره سازی یا بازکردن فایل ها.»به غیر از این، ویندوز ۷ در پشتیبانی از طیف وسیع تری از فرمت های فایل ها و همچنین کارکردن با پردازنده های چندهسته ای پیشرفت داشته است. در سایت مایکروسافت در مطلب «۱۰ دلیل برای خرید ویندوز ۷»، به دو مورد دیگر اشاره شده است: یکی بهبود بخش جستجوی ویندوز و دیگری طراحی بخش جدیدی برای ساخت و به اشتراک گذاری ویدیو.

● آیا باید به سمت ویندوز ۷ برویم؟

به سوال اصلی رسیدیم! با همه ویژگی هایی که گفتیم و مطالبی که در ستایش ویندوز ۷ بیان کردیم، اساسا نیازی هست که از ویندوز کنونی خود به ۷ هجرت کنیم؟ حقیقت آن است که شاید امکانات و ویژگی هایی که ذکر شد یک کاربر معمولی را به نصب ویندوز ۷ ترغیب نکند. به هر حال این نقل مکان نیاز به هزینه و زمان دارد و این سوال پیش می آید که با همه این ویژگی ها، آیا یک کاربر معمولی باید سیستم عاملش را به ۷ ارتقا دهد؟ پاسخ نگارنده به این سوال مثبت است. اگر از اکس پی استفاده می کنید، بدانید که اکس پی از نظر امنیتی چندان مناسب نیست، به غیر از این اکس پی آن قدر قدیمی شده که تا چند وقت دیگر پشتیبانی مایکروسافت را هم از دست خواهد داد. درست است که شاید امکانات جدید ۷ در نگاه اول چندان اساسی به نظر نیایند، اما تاثیر شگرفی بر سرعت کارکردن شما با کامپیوترتان خواهند داشت. اگر نگران نصب برنامه هایتان هستید که ممکن است با ۷ سازگاری نداشته باشد (همان طور که برنامه های مناسب برای نصب در اکس پی با ویستا سازگاری نداشت)، خوشحال باشید که در ۷، حالتی به نام Windows XP Mode تعریف شده که می توانید تمامی برنامه های موردنظرتان را که در اکس پی داشتید، نصب کنید.

اگر از ویستا استفاده می کنید، با نقل مکان به ۷ با فضایی بهبودیافته و پیشرفته تر از ویستا روبرو می شوید. شاید کاربران ویستا بیشتر نیاز ارتقا به ۷ را احساس کنند، چرا که نمی توان کتمان کرد که ویندوز ویستا انتظارات کاربران را برآورده نکرده و از نظر تجاری نیز موفقیتی را که مایکروسافت انتظار داشت به دست نیاورده است. شاید ۷ آن چیزی باشد که کاربران از مایکروسافت به عنوان جهشی بزرگ نسبت به اکس پی انتظار دارند؛ انتظاری که در ویستا برآورده نشد. اگر از محیط فعلی سیستم عاملتان راضی هستید و مشکلی با آن ندارید و مهم تر از همه آن که کار چندان مهمی با کامپیوترتان انجام نمی دهید، نیاز خاصی نیز برای ارتقا به ویندوز ۷ احساس نخواهید کرد. اما در غیر این صورت اگر به سرعت و امنیت کامپیوترتان در کنار داشتن محیطی جدید و راحت اهمیت می دهید، ضروری است که به ویندوز ۷ نقل مکان کنید.

با نصب ویندوز ۷، مرورگر IE نسخه ۸ و پخش کننده قوی Windows Media Player نسخه ۱۲ را نیز خواهید داشت؛ همچنین وب سرور IIS نسخه ۷.۵ نیز در اختیار شماست که همه این ها از نسخه های موجود در اکس پی و ویستا جدیدترند.

برای نصب ویندوز ۷ حداقل به پردازنده ۱ گیگاهرتز، یک گیگابایت رم برای نسخه ۳۲بیتی و ۲ گیگابایت رم برای نسخه ۶۴بیتی، کارت گرافیک ۱۲۸ مگابایت (دایرکت اکس ۹)، ۱۶گیگابایت فضا برای نسخه ۳۲بیتی و ۲۰گیگابایت فضا برای نسخه ۶۴بیتی نیاز دارید که امکانات خیلی بالایی نیست و در صورت کمبود در هر بخش می توانید با هزینه ناچیزی آن را ارتقا دهید و به حد موردنیاز برای نصب ویندوز ۷ برسانید. این فرصت مناسبی است که با ارتقای کامپیوترتان، یک سیستم عامل به روز و کم نقص را نیز نصب کنید.بنابراین با هزینه ای که صرف خرید ویندوز ۷ می کنید و با زمانی که برای نصب آن اختصاص می دهید (در حد ۱۵ دقیقه برای کامپیوترهایی که دارای امکانات حداقلی ذکر شده باشند) کامپیوتری سریع تر خواهید داشت و امنیت و به روزبودن سیستم تان را نیز تضمین کرده اید.

نویسنده: بابک هزاوه