پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

محبوبیت از دست رفته


محبوبیت از دست رفته

رهبر لیبی هیچ گاه نزد غربی ها چهره ای محبوب نبوده است رسانه های غرب وقتی می خواهند در مورد قذافی بنویسند از اصرار او بر اقامت در چادرهایی که در سفر به کشورهای خارجی با خود به همراه می برد, تیم محافظان اناث او و دیدگاه های خاص وی در مورد مسائل منطقه ای و جهان متمرکز می شوند

معمر قذافی، رهبر لیبی هیچ گاه نزد غربی‌ها چهره‌ای محبوب نبوده است. رسانه‌های غرب وقتی می‌خواهند در مورد قذافی بنویسند از اصرار او بر اقامت در چادرهایی که در سفر به کشورهای خارجی با خود به همراه می‌برد، تیم محافظان اناث او و دیدگاه‌های خاص وی در مورد مسائل منطقه‌ای و جهان متمرکز می‌شوند.

با این حال نیم دیگر قذافی همیشه پنهان است. رهبر لیبی که پرچمدار نجات لیبی از سلطه غربی‌ها بوده خواستار اتکای به خود کشورهای عربی و آفریقایی و فاصله گرفتن آنها از پیروی محض از ایالات متحده و اتحادیه اروپایی است. او از بنیانگذاران اتحادیه آفریقاست و از چهره‌های تاثیرگذار اتحادیه عرب تلقی می‌شود که دست بر قضا رویکردهای متفاوتی با اغلب رهبران عرب دارد.

قذافی در حدود یک ماه قبل به مناسبت سی و هشتمین سالگرد برچیده شدن آخرین پایگاه نظامی ایالات متحده از خاک لیبی با حضور در پایگاه نظامی معیتیقه طی سخنانی برای گرامیداشت سالگرد استقلال عملی لیبی به تشریح دیدگاه‌های خود در مورد طیف وسیعی از موضوعات منطقه‌ای پرداخت.

به اعتقاد قذافی عملکرد دستگاه حاکم آمریکا در اغلب موارد برخلاف خواست ملت آمریکا است. او به عنوان نمونه به اقدام نظامی ارتش آمریکا علیه عراق، افغانستان، یوگسلاوی، پاناما، گرانادا و سومالی طی یک دهه گذشته اشاره می‌کند که جملگی بدون جلب نظر ملت آمریکا انجام شد. او به حمایت سرسختانه دولت آمریکا از اسرائیل اشاره می‌کند در حالی که ملت آمریکا هیچ خصومتی با فلسطینیان ندارد و این کشور میزبان صدها هزار فلسطینی است که در آمریکا سکونت دارند و به تابعیت این کشور درآمده‌اند.

رهبر لیبی با اشاره به توافقنامه‌های ظالمانه که قبل از برچیدن پایگاه‌های نظامی آمریکا در لیبی بین خانواده سلطنتی وقت لیبی و دولت آمریکا منعقد شده بود اشاره کرد و در این رابطه گفت: در حالی که تا پیش از سقوط خاندان سلطنتی، نفت لیبی توسط شرکت‌های آمریکایی به تاراج می‌رفت اکنون شرکت‌های نفتی غربی اکنون ناچار به امضای توافقنامه‌هایی هستند که در آنها حقوق ملت لیبی لحاظ شده است.

حضور باراک اوباما، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری نوامبر امسال آمریکا از دیگر موضوعاتی بود که قذافی به آن پرداخت. وی با تاکید بر این که کشورهای عربی و آفریقایی در ابتدا از این که اوبامای آفریقایی‌تبار در مسیر راهیابی به کاخ سفید قرار گرفته، خوشحال بودند اما با موضعگیری‌های بعدی او علیه جهان اسلام و آفریقا موجبات سرخوردگی و ناخرسندی ملت‌ها را فراهم آورد.

قذافی با اشاره به اظهارات اخیر اوباما در مورد اختلافات اسرائیلی‌ها و فلسطینیان و تاکید اوباما بر این که در صورت راهیابی به کاخ سفید سعی خواهد کرد بیت‌المقدس را پایتخت دائمی اسرائیل کند، می‌گوید: این اظهارات نشانگر این واقعیت است که اوباما از سیاست جهان و وضعیت خاورمیانه اطلاع ندارد وگرنه تا این حد مبالغه نمی‌کرد چون خود یهودیان چنین دیدگاهی ندارند. می‌افزاید: اوباما گفته به اسرائیل کمک خواهد کرد تا به مقاومت از غزه تا ایران پیروز شود. این به آن معناست که او مقاومت را منحصر به غزه و ایران دانسته و جهان عرب را مرده فرض کرده است.

به اعتقاد قذافی مفهوم اظهارات اوباما در مورد مناقشه خاورمیانه این است که «کاندیداهای ایالت آمریکا همیشه باید نظر اسرائیلی‌ها را جلب کنند»، «عرب‌ها با عملکردشان خود را این‌گونه معرفی کرده‌اند که هیچ چیز نیستند، ذلیل هستند و روی زمین افتاده‌اند» و این که «عملکرد کشورهای عربی ناشی از ضعف‌، زبونی و ناتوانی است.»

● رابطه مرگ کندی با اسرائیل‌

قذافی در بخشی از سخنانش به برنامه هسته‌ای ایران اشاره کرده و از این که آمریکا با جد یت به دنبال جلوگیری از دستیابی ایران به فناوری هسته‌ای است در حالی که نیروگاه هسته‌ای دایمونای اسرائیل را نادیده می‌گیرد، ابراز شگفتی می‌کند.

با این حال عجیب‌ترین بخش اظهارات او آنجاست که به اصرار جان اف کندی،‌ از روسای جمهور پیشین آمریکا برای بازدید از دایمونا با هدف حصول اطمینان از عدم تلاش صهیونیست‌ها برای ساخت تسلیحات هسته‌ای اشاره می‌کند و این که اصرار کندی و مخالفت بن گورین، نخست‌وزیر وقت اسرائیل، ترور کندی را رقم زد.

به باور قذافی صلح حقیقی در خاورمیانه منوط به حذف سلاح‌های کشتار جمعی در منطقه و توجه به مطالبات بحق ملت فلسطین است و مادامی که یک طرف سلاح هسته‌ای دارد و طرف دیگر از ساده‌ترین سلاح‌ها محروم است نمی‌توان به دستیابی صلحی پایدار امید داشت.