چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

لوكا آخرین بازمانده مشترك جهانی


محققان و دانشمندان در تحقیقات تازه خود به این نتیجه رسیده اند كه تمامی اشكال حیات و انواع جانداران و همچنین انسان, از یك موجود جاندار و تك سلولی اولیه به نام لوكا نشأت گرفته اند

یك گزارش جدید علمی كه طی روزهای پیش در آمریكا منتشر شد، تصریح می كند یك موجود جاندار قدیمی، پدر و بانی تمامی اشكال حیات و موجودات زنده ای بوده است كه طی قرن های مختلف در كره زمین زیسته اند.این نتیجه ای است كه گروهی از دانشمندان آمریكا و اروپا دراقدامات و تحقیق های مشترك خود به آن رسیده اند. موجود پایه مورد بحث چیزی حشره مانند و كوچك است كه دانشمندان نام مخفف لوكا را به آن اطلاق كرده اند و معنای لغوی آن «آخرین بازمانده مشترك جهانی» و به روایت دیگر «آخرین موجود مشترك» است. گمان می رود این موجود ۳ تا ۴ میلیارد سال پیش كره زمین را در اشغال خود داشته و بعداً به تدریج رشد كرده و به شكل های تازه تر و بسیط تر درآمده و به آرامی انواع جانوران و سپس انسان را موجب شده است.

بر اساس گزارش جدید تحقیقی دانشمندان، لوكا مثل باكتری ها از یك تك سلول شكل می گرفته و چیزی فراتر و بیشتر از آن نبوده اما طی تاریخ و پس از تحولات مختلف فیزیكی و شیمیایی و ژنتیك بر روی آن انسان های بدوی، چهارپایان، میكروب ها و حتی گیاهان و در نهایت انسان های مدرن از آن مشتق شده اند. آن روند میلیون ها سال طول كشیده است. اما اگر گمانه زنی دانشمندان صحت داشته باشد، هر موجود جانداری از همان حشره تك سلولی چند میلیارد سال پیش نشأت گرفته است.

ریشه های كار

«آنتونی پول» یك بیولوژیست دانشگاه استكهلم سوئد كه جزو گروه دانشمندان تحقیق كننده روی طرح فوق بوده است، می گوید: «باور ما این است كه هر موجود زنده ای كه امروز می بینیم و هر چیزی كه برای مشاهده اش به میكروسكوپ نیاز داریم، به گونه ای از آن موجود اولیه و موتاسیون و تحول ژنتیكی كه مدت به مدت روی آن انجام شده ریشه و نشأت گرفته است. اشكال مختلف حیات در جانداران متعدد از روز نخست شكل گیری كره زمین تا به حال، جملگی از درون همان حشره درآمده است و طی این روند دائماً كامل تر و متنوع تر شده است.»

اگر فرض فوق صحت داشته باشد، انسان نه مدل بسط یافته و مدرن و كم مو شده میمون ها بلكه به گونه ای قوم و خویش دور هر موجود جانداری است كه تصور كنید. از طوطی ها گرفته تا نهنگ ها! به حرف های مكس برن اشتاین كه یك متخصص بیوشیمی در مركز تحقیقات ناسا در مافت فیلد واقع درایالات كالیفرنیا آمریكا است رجوع می كنیم. «لوكا می تواند پدر تمام جانداران و در دراز مدت «انسان ساز» بوده باشد. شكل كنونی انسان نتیجه ده ها بار جهش ژنتیكی و فیزیكی بر روی لوكا است. لوكا به لحاظ بیوشیمی و تركیب وجودی اش بسیار شبیه به موجودات جاندار فعلی بود.»

یك وحدت بزرگ

ریچارد داوكینز بیولوژیست آمریكایی در كتاب جدیدش كه قصه نیاكان نام دارد، می گوید: «اگر به شكلی هوشمندانه و به اندازه كافی به سمت عقب برویم، در می یابیم كه اسلاف و نیاكان تمام جانداران یكی بوده اند. كافی است به ریشه های كار و اشكال اولیه حیات نگاه كنید تا به این قضیه پی ببرید. زندگی جانداران از یك جا و با ریشه ای مشترك شروع شده است. به واقع یك وحدت بزرگ را در این ماجرا مشاهده خواهید كرد.»

محققان فوق بر این باورند كه هر چه بیشتر روی زندگی لوكا تحقیق شود، فزون تر از پیش رازهای تحولات و تكامل های ژنتیكی مشخص خواهد گشت، علم پزشكی متحول تر خواهد شد و حتی بر پایه آن می توان امید بست كه انواع شكل های بدوی حیات روی سایر سیاره ها كشف و لمس شود.

اعصار اولیه

اگر لوكا میلیاردها سال پیش در كره زمین جولان می داد و الآن به اینجا و شكل های كنونی حیات و صدها جانور متفاوت و البته ظهور انسان هوشمند منجر شده است، چرا همان اتفاق اینك در سایر سیارات در حال شكل گیری نباشد؟ جیمز لیك یك بیولوژیست دیگر كه متخصص مولكول شناسی است و در دانشگاه كالیفرنیا در شهر لس آنجلس تدریس می كند، می گوید: «با این كه لوكا به اعصار اولیه باز می گردد سن و پیشینه ای بس كهن دارد، طبق تحقیقات و برداشت های ما یك ارگانیسم مدرن و پیشرفته را در بر داشته است. من باید آن را حشره خوش شانس بنامم زیرا اسلاف این حشره و آنهایی كه لوكا از آنها منتج شد زنده ماندند اما سایر خط های حیاتی و موجودات میكروبی و غیرمیكروبی زمان به تدریج جان باختند و منقرض شدند. با این حال باید متذكر شوم كه لوكا اولین شكل حیات روی كره زمین نبوده است و قبل از آن نیز حیات روی كره خاكی جریان داشته است، مدت های مدید نیز جریان داشته است.»


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.