شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
حاج ملا هادی سبزواری و اصفهانی
می نویسد حاج ملا هادی سبزواری تا سن ده سالگی در سبزوار بود و سپس برای ادامه تحصیل به مشهد رفت و آنجا ترک یار و دیار گفت و به اصفهان عزیمت کرد و نزدیک هشت سال در اصفهان ماند و اغلب اوقات را صرف تحصیل حکمت اشراق کرد.
در اوایل ورود به اصفهان در نزد آقا محمد علی مشهور به نجفی فقه میخواند و چون به خراسان بازگشت در مشهد به تدریس حکمت و فقه و تفسیر پرداخت و سپس بزرگترین حوزه بحث و تدریس حکمت اشراق و مشاء را در سبزوار تاسیس کرد.
آوازه وی در سراسر ایران و در بعضی از کشورهای اسلامی مانند عراق، افغانستان و هند پیچید و مشتاقان حکمت اسلامی از هر سو به سبزوار میشتافتند تا عقاید و آراء حکیمان ایران و یونان و اسلام را از آخرین حکیم اسلامی بشنوند.
ملاهادی سبزواری در شعر و شاعری هم دستی داشت و »اسرار« تلخص میکرد و از شیغتگان غزلهای پرشور خواجه شیراز بود، چنانکه سروده است:
هزاران آفرین بر جان حافظ همه غرقیم در احسان حافظ
پیمبر نیست لیکن نسخ کرده اساطیر همه، دیوان حافظ
به بند» اسرار« لب را چون ندارد سخن پایانی شان حافظ
مدت عمر ملاهادی ۷۸ سال بود نوشتهاند جسد آن بزرگوار را در بیرون دروازه سبزوار که معروف به دوازه نیشابور و بر سر راه زوار است به خاک سپردند.
در ماموریتی که در روز ۱۱ آبان سال ۶۴ به سبزوار داشتم در نزدیکی های سبزوار حکایت زیر را در داخل ماشین از یکی از همکاران اداری شنیده و یادداشت کردم.
مشهور است که حاج ملا هادی سبزواری یک سال به طور ناشناس به اصفهان رفت و مدت سه سال در مدرسهای به صورت خادم استخدام گردید.
ملاهادی سبزواری، بیش از هفده جلد کتاب نوشته است که یکی از آنها شرح منظومه است که در عین حال مهمترین اثر او و جامعترین کتابی است که یک دوره منطق و فلسفه را در نهایت اختصار در بردارد.
اتفاقاً در مدرسهای که ملا هادی در آنجا خدمت میکرد شرح منظومه او را به صورت غلطی تدریس می کردند و ملا هادی سبزواری شاهد جریان بود و برای اینکه شناخته نشود چیزی نمیگفت تا اینکه بعد از گذشت سه سال به محل تولد خود سبزوار بازگشت.
روزی تعدادی از علمای معروف اصفهان از جمله مدرسین همان مدرسهای که ملاهادی مدت سه سال در آن پیشخدمتی کرده بود، برای دیداری از ملاهادی که در آن زمان از علمای بزرگ ایران به شمار میرفت. عازم سبزوار شدند وقتی این عده وارد محل اقامت ملاهادی سبزواری گردیدند یک باره متوجه شدند که این عالم و دانشمند بی نظیر همان خدمتمار مدرسه آنها را اصفهان است که در کمال فروتنی به آب و جاروب مدرسه و کلاسها میپرداخت و دستورات و فرامین آنها را به انجام می رسانید!
استادان اصفهانی با همه زیرکی و دانش با شناختن ملاهادی سبزواری و یادآوری کارهای او در مدرسه سخت حیرت کرده و شرمنده شدند!
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست