یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

سیر تا پیاز اعدام شوهرعمه


سیر تا پیاز اعدام شوهرعمه

اولین بار طی چند سال گذشته است که در راس قدرت کره شمالی از یک زن در رسانه ها نام برده می شود

اولین بار طی چند سال گذشته است که در راس قدرت کره شمالی از یک زن در رسانه‌ها نام برده می‌شود.

دسامبر سال ۲۰۱۱ بود که کیم جونگ ایل، رهبر پیشین این کشور فوت کرد و کیم جونگ اون به جای پدرش به قدرت رسید. آن زن کسی نبود جز کیم کیونگ هویی، یعنی عمه شصت وشش ساله رهبر جوان کره شمالی که آن روزها رسانه ها از او به عنوان فردی قدرتمند در پشت صحنه قدرت یاد کردند. گفته می شد خانم کیم همراه همسرش، جانگ سونگ تائک، در ماه های ابتدایی حکومت جونگ اون، رتق و فتق امور را انجام می دادند تا این رهبر جوان بتدریج با اصول کشورداری آشنا شود. از همان موقع بر سر زبان ها افتاد که سونگ تائک باید دومین فرد قدرتمند در کره شمالی باشد. پس از چند ماه که رهبر کره شمالی کاملا با امور و مسائل کشورداری آشنا شد، دیگر کمتر اسمی از این زوج پرنفوذ در رسانه ها منتشر می شد تا این که ناگهان با گذشت دو سال از قدرت گرفتن جونگ اون، اواخر سال ۲۰۱۳ خبری از این کشور به خارج درز کرد که تقریبا برای همگان غیرمنتظره بود. خبر بسیار ساده بود و آن این که: به گزارش خبرگزاری دولتی کره شمالی، سونگ تائک از مقام خود برکنار شده است. بلافاصله چند روز بعد اعلام شد وی در یک دادگاه نظامی به اتهام خیانت به کشور محاکمه و به اعدام محکوم شده است. این حکم نیز بلافاصله به اجرا در آمد. در مجموع این خبرها گفته می شد دو نفر از همکاران نزدیک تائک نیز از سمت هایشان خلع شده اند.

با این حال، این پایان ماجرا نبود، زیرا پس از آن گزارش های مختلف و شایعات فراوانی در مورد علت اعدام و نحوه کشته شدن او در رسانه ها مخابره شد. اولین دلیل این موضوع را خود رسانه های دولتی کره شمالی اعلام کردند. این رسانه ها سونگ تائک را فردی بدتر از سگ و خائن به ملت در همه سال های عمرش توصیف کرده و گفتند او فردی بوده که به دنبال جاه طلبی های سیاسی کثیف خودش بوده است. این رسانه ها همچنین در گزارش های خود بر این موضوع تاکید داشتند که نزدیک بودن او به کانون قدرت در کره شمالی و مسئولیت هایش سبب شده بود تصور کند در موقعیتی برابر با رهبر جوان این کشور قرار دارد و برای سرنگون کردن کیم جونگ اون تلاش کند.

شاید یکی از دلایلی که باعث شد علت اصلی این اعدام غیرمنتظره مشخص نشود، اظهارات متفاوتی بود که خود رسانه ها و مقامات این کشور بیان می کردند. زیرا پس از برشمردن اتهاماتی همچون داشتن یک زندگی فاسد و مقروض شدن به مبلغ ۶.۴ میلیون پوند در یک شرط بندی، خبرگزاری رسمی کره شمالی اعلام کرد دست زدن بدون شور و هیجان در نشست های سیاسی و ایجاد مانع در برنامه کاشیکاری مکان یادبود رهبر کره شمالی از جمله اتهاماتی است که پرونده وی را سنگین و قطورتر از گذشته کرد. از این رو معلوم نشد براستی وی به کدام دلیل مشخص از کار برکنار و حتی تا سرحد اعدام رفته است.

همین موضوع موجب بروز شایعات متعددی در سطح رسانه ها شد که به دشواری می شود از صحت و سقم آنها سر در آورد. به عنوان مثال گفته شد سونگ تائک طی سال هایی که در هرم قدرت بوده، رابطه نزدیکی با چینی ها داشت و برخلاف کیم جونگ اون رهبر کنونی کره شمالی، طرفدار اصلاحات و گشایش به سبک چینی بوده است. از این رو گفته می شود نزدیک شدن بیش از اندازه سونگ به چین، باعث برافروخته شدن خشم رهبر کره شمالی شده است. این مطلب را البته کارشناسان چینی گفتند و افزودند رهبر جوان کره شمالی در فکر ایجاد ارتباط با آمریکاست، بنابراین قصد دارد به نسخه های چینی در کشورش پشت کند.

از سوی دیگر، کنجی فوجیموتو، سرآشپز ژاپنی که از سال ۱۹۸۹ تا ۲۰۰۱ برای خاندان حاکم کره شمالی کار می کرد، روایت دیگری از این ماجرا تعریف کرد. به گزارش روزنامه دیلی میل و به نقل از او، سونگ تائک در زمان حکومت پدر کیم جونگ اون، وظیفه تامین و به خدمت گرفتن دختران جوان را برای حرمسرای وی به عهده داشته است. این سرآشپز می گوید: کیم جونگ اون از این کارها بشدت تنفر داشت و تلافی این موضوع را سر شوهرعمه اش خالی کرد. برخی شایعات نیز به این روایت دامن می زند، ازجمله این که بین تائک و همسر رهبر جوان کره شمالی سرو سری بوده است و از این قبیل شایعات.

جدای از دلایل متعدد برای برکناری او، روایت ها در مورد نحوه اعدام تائک نیز به همین ترتیب درهم و آشفته است . منابع غربی گفتند وی در دادگاه همانند مجرمان و در حالی که دستبند در دست داشت، محاکمه و سپس اعدام شد. روایت دیگری که تاحدودی غیر قابل باور بود، توسط روزنامه ون وی پو (یک روزنامه نزدیک به حزب حاکم چین) بیان شد. این روزنامه در گزارش خود آورد سونگ تائک توسط نیروهای دولتی عریان شده و سپس همراه پنج نفر از معاونانش در قفسی که ۱۲۰ سگ گرسنه در آن نگهداری می شد، انداخته شد. تاکنون مقامات و رسانه های دولتی

کره شمالی درباره تمام این شایعات و گزارش های ضد و نقیض هیچ گونه اظهارنظری حتی برای تکذیب نکرده اند.

تنها واکنش رسمی و قطعی که اعلام شد از سوی رهبر کره شمالی بود . وی در پیام خود به مناسبت سال نو میلادی برای اولین و آخرین بار به موضوع اعدام شوهر عمه اش اشاره کرد. جونگ اون در پیام خود از اعدام شوهر عمه خود دفاع و مرگ او را تلاشی برای برچیدن یک «جرثومه نفاق» ارزیابی کرد. البته خبرهای بعدی نشان داد نزدیکان و اقوام این جرثومه نیز از خشم رهبر کره شمالی در امان نمانده اند.

خبرگزاری یونایتدپرس به نقل از منابع مطلع در امور کره شمالی فاش کرد عملیات پاکسازی گسترده ای در این کشور انجام گرفته که نزدیکان سونگ تائک را شامل می شود. بنا به گفته این منابع، جون یونگ جین، سفیر این کشور در کوبا و شوهر خواهر سونگ تائک، جانگ یونگ چول، سفیر این کشور در مالزی و فرزند برادر او نیز اعدام شده اند. گفته می شود سفیر این کشور در مالزی و همسر وی جون یونگ جین به شیوه تیرباران اعدام شده اند. این پاکسازی ها تا جایی پیش رفت که بنا به گزارش این منابع، زنانی که از خانواده سونگ تائک ازدواج کرده بودند، پس از آن که به زور طلاق داده شدند به مناطق کوهستانی دورافتاده فرستاده شده اند. اما هرگز منابع رسمی کره شمالی دراین باره اظهار نظر روشنی نکردند .

ماجرای اعدام شوهر عمه اون، با تمام حواشی و شایعاتی که همراه داشت یک نکته را اثبات می کند . به گفته دکتر جان دلوری، استاد دانشگاه «یون سی» مایه تعجب است که کره شمالی حاضر شده بپذیرد میان اعضای حزب حاکم و خاندان کیم ـ یعنی افرادی در رأس حاکمیت ـ هم افرادی بشدت فاسد و خائن وجود دارند. این کارشناس می افزاید: قبول این امر در مورد کسی که تا یک ماه پیش دست راست رهبر کشور بوده، شگفت انگیز است و البته برای دیگران می تواند حکم یک اخطار داشته باشد.

حسین خلیلی